AEX: Heen en Weer

Laat ons niet te ver op de muziek vooruitlopen. Aldus de slotzin van zowel de column van maandag als de column van dinsdag. Nu gisteren de onderkant van de huidige handelsbreedte is aangetikt, kan de AEX zich weer richten op de bovenkant van haar zijwaartse range. Heen en Weer.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de kleinste grafiek lopen al enkele dagen twee horizontale lijnen welke een envelop vormen rondom de huidige koersontwikkeling. De onderste lijn is de herkenbare 444 welke het richtpunt was bij de start van de week en welke gisteren is aangetikt. De bovenste lijn staat getrokken rond 451. De focus voor vandaag ligt op deze lijn. Gisteren raakte de RSI bij het bereiken van het ijkpunt niet tot onder de OS-lijn. Vraagstuk is nu of de RSI bij de start van deze sessie opnieuw niet tot boven de OB-lijn reikt. Indien zo, dan mag worden aangenomen dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Anders verwoord, het niet OB-raken maandag was aanleiding voor AEX 444. Het niet OS-raken gisteren is aanleiding voor AEX 451. Het mogelijk niet OB-raken vandaag vormt dan weer een set-up voor AEX 444. Zie hier de titel van vandaag. De dalende trendlijn over de toppen van de indicator staat onveranderd ingetekend. Serieuze twijfel of de RSI vanochtend wederom onder de lijn blijft is echter terecht. Een gerede kans dat de trendlijn opwaarts doorbroken wordt ligt op de loer.

Mocht de AEX boven 451 uitstijgen dan ligt, zoals bekend, 453 voor het grijpen. Opnieuw wordt echter met dezelfde woorden afgesloten als maandag en dinsdag: Laat ons niet te ver op de muziek vooruitlopen.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

13 reacties op “AEX: Heen en Weer”

 1. Hoekstra says:

  “Een gerede kans dat de RSI-trendlijn opwaarts doorbroken wordt, ligt op de loer”
  Geert-Jan:, wat zou dit impliceren ?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  De dalende trendlijn is inmiddels doorbroken. Een eerste teken dat de RSI is uitgerust en dat het risico van de negatieve divergentie gisteren tot uiting is gekomen in de test op 444. Zoals u weet zie ik divergenties altijd slechts als waarschuwingssignalen. Het wel of niet OB/OS worden is voor mij veel belangrijker. Tot nu tot is de indicator nog steeds niet OB. Ik geef het dus een goede kans dat de aanval op 451 wederom wordt afgeslagen. De geschiedenis heeft nu eenmaal de neiging om zich te herhalen.
  GRS Geert-Jan

 3. Hoekstra says:

  Bedankt voor de toelichting.
  Dan moeten we maar afwachten wanneer de blote vrouwen zich weer aankleden en de AEX uitbreekt.

 4. taburger says:

  Goedemorgen Geert-Jan,
  Ik deel jouw gevoel over de mogelijke afdaling naar lagere AEX koersen. Maar de indicator is in de 5 minuten chart al weer eventjes boven de 70 en daarmee in mijn optiek toch (licht) OB. Kijken we dan vanuit dezelfde grafiek?

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Taburger,
  Het antwoord op uw vraag is nee. U heeft in mijn columns immer nog nooit een 5 minuten grafiek afgebeeld zien staan. Mijn opmerkingen hebben betrekking op de half-uurgrafiek welke wel iedere dag onderdeel uitmaakt van mijn column.
  GRS Geert-Jan

 6. taburger says:

  Oke duidelijk, dan houd ik daar rekening mee.
  Dank Geert-Jan.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  De inkt was nog niet droog of de RSI flirt ook in de 30-minuten grafiek met de OB-lijn. De koers schiet dan ook in een rechte streep van 451 naar 453.
  GRS Geert-Jan

 8. taburger says:

  Ja, ik zag het ook. 🙂 Kijken of er dan bij de 453 een kanteling komt.

 9. Roberto says:

  Goedemorgen. Zo, we gaan eens even kijken wanneer de capitulatie op dit blog komt na tenminste 30 punten rally gemist te hebben en nog steeds te raden waar een top komt te liggen. GRS uiteraard.

 10. Wietzendorf says:

  Hallo Geert-Jan, staat er in de uur geen NR ?
  ( tussen rsi 447, 7 (voormalige top) en dag hoog vandaag )

  Ik zag bij investing.com bij de aex futs een enorme spike in het weekend.
  ( Staatsgreep Turkije)
  Kunnen we daar wat mee op t.a.-vlak ?

  mvg.

 11. Wim Giesen says:

  Hallo Geert-Jan, is uw visie nog steeds koersen met een 3 voor de aex binnenkort of moeten we hiervoor wachtten op het maandslot onder 441?

  mvg

 12. JBN says:

  Beste G.J., het wordt toch eens tijd om Bas Heijink geluk te wensen met zijn volhardende visie dat we nog steeds in een bull-markt zitten. Hoe lang kan je dit nog ontkennen?
  Overigens fundamenteel begrijp ik er helemaal geen sikkepit van!
  Mvg JBN

 13. Pastuiven says:

  @JBN
  Je doet me denken aan een man die vreemd gaat
  en vervolgens tegen de nieuwe partner zegt
  met mijn eigen partner is het veel lekkerder
  Kijk nog eens terug wat Bas over de grondstoffen schreef
  Neem dan de beurs van Italië en Spanje er dan bij
  En als toetje de index van zijn vakantieland erbij de XU100 de BIS100
  of niet natuurlijk bedoel is geen opdracht of zo
  Vrees dat Bas echt niet beter doet
  maar is eenvoudiger de splinter te zien dan de balk

Laat een reactie achter