AEX: Goede Start!

De week is goed begonnen. Het op deze plek vorige week neergelegde Scenario 1 is na gisteren realiteit. De slotstand van maandag ligt op een herkenbaar niveau voor de vaste lezer. Vraag is echter of gisteren het laagste punt voor de week al is gezet. De verwachting luidt van niet.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Het wachten was op beweging en de verwachting luidde dat deze beweging naar lagere koersen zou zijn. Gisteren bleek weer eens dat geduld een schone zaak is! In de intra-daggrafiek loopt al enkele dagen een stijgende trendlijn mee onder de bodems van midden deze maand. Door het verloop van de tijd is deze lijn opgeklommen tot aan het niveau van de horizontale trendlijn welke ook al enkele dagen staat ingetekend. De combinatie van deze lijnen doet vermoeden dat verdere verkoopdruk op korte termijn beperkt zal zijn. Gedacht moet worden aan de zone 450. Teven luidt de verwachting dat het eventueel aantikken van deze zone gepaard zal gaan met een RSI die ditmaal wel in staat is om boven de OS-lijn te blijven. Indien inderdaad blijkt dat een voorzichtige start van de sessie de koers niet onder 450 drukt en de indicator niet onder haar signaal-lijn brengt, dan mag rekening worden gehouden met een tegenzet van de AEX. Deze vervolgstap kan de graadmeter dan weer optillen richting 456. Uiteraard dient enig herstel gezien te worden als reactie op de actie van maandag. Niet als het startschot voor het aanvallen en doorbreken van 458. In de inleiding is immers niet voor niets opgemerkt dat het laagste punt voor de week waarschijnlijk nog niet is gezet. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

39 reacties op “AEX: Goede Start!”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen,
  Iedere ochtend schrijf ik met veel plezier deze column. Soms komt het neergelegde scenario uit, soms komt het neergelegde scenario niet uit. Dit forum is bedoeld om met elkaar over de markt te praten/discussiëren. Het liefst met uitleg waarom men iets vindt of denkt. Dat mag TA zijn, maar uiteraard ook FA of “buikgevoel”. Het belangrijkste vind ik echter dat er met wederzijds respect met elkaar wordt omgegaan. Mijn ervaring leert dat dat niet altijd lukt. Helaas ook niet op dit forum. Toch een oproep van mij om dat wel te doen. Het zou immers jammer zijn als sommigen niet meer reageren omdat de sfeer op dit forum “vijandig” is. En denk daarbij…kwaliteit van een posting…is misschien belangrijker dan kwantiteit van postings…
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Dank je wel Geert-Jan voor deze oproep. Heel goed dat jij als eigenaar van deze column je sterk maakt voor het wederzijds respect dat wij als lezers en posters dienen te bewaren voor elkaar. Alleen dan kunnen we allemaal veel plezier beleven en wie weet voordeel behalen aan jouw analyses en de toevoegingen/commentaren van de anderen. Een kleine correctie op jouw tekst is wel op zijn plaats denk ik: MEESTAL komt het neergelegde scenario uit, soms helaas niet want de markt laat zich niet altijd voorspellen. 🙂

 2. Joshua says:

  Dank je wel GJ, zou het kunnen zijn dat we de tegen reactie van de AEX gisteren al enigszins gezien hebben de 455 en dan nu door kunnen zakken naar het volgende station zo richting de 446 de volgende steun lijn.

 3. Joshua says:

  Het eerste vinkje kunnen we al zetten……………….

 4. Michiel says:

  Hallo Geert Jan,
  Maar wat is nu de langere termijn visie. Denken jullie dat hij uiteindelijk opwaarts uitbreekt ?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Ik dacht dat ik daar in de achterliggende weken/maanden toch wel heel duidelijk over ben geweest. Dus uw vraag verrast mij. Maar om antwoord te geven op uw vraag: Nee ik denk niet dat we op korte termijn 475 gaan zien. Ja ik denk wel dat we richting de langere termijn steunlijn gaan zakken die momenteel rond 400 fluctueert.
   GRS Geert-Jan

   1. Michiel says:

    Bedankt voor de reactie. Maar uw korte termijn visie is inderdaad duidelijk. De lange was mij dat niet. Ik heb ook niet eerder gelezen dat de verwachting is dat we terug gaan naar de 400 op langere termijn.

 5. Hoekstra says:

  Geert-Jan, bedankt voor de columns en het 1e bericht.
  Zojuist lagere AEX-bodem dan gisteren, maar hogere RSI-bodem boven de OS-lijn, zoals verwacht.
  Ik ben benieuwd hoeveel geduld we moeten hebben om de genoemde 456 weer te zien.

 6. Tom Schrauwen says:

  Deze morgen long gegaan op DAX 10560.
  Zelfde visie dan Geert – Jan, maar volg nu meestal DAX.
  Steun rond 10530-10550 zone, long tot hopelijk 10700 zone.
  Indien je steun en weerstanden correct kan volgen heb je tot 70% kans op succes.
  (Eigen ervaring van 10 jaar handel).
  Maar het kan soms fout gaan ook.
  Volledige winst op goud die ik dit jaar vergaarde kwijt gespeeld in de laatste maand.
  Long gegaan na terugvallen op 1300, 1250 en 1200.

 7. jan says:

  Mijn LT visie: Golf 5 vanaf telling 2009 is begonnen, die eindigt tussen 520 en 560, dan de moeder der crashes, op naar AEX 140. Tip: let op de rentebeweging komende jaren

  1. jan says:

   maar dit is dus zeer LT visie, start crash kan nog 1,5 jaar duren

   1. JD says:

    Ik kijk ook zo naar de AEX. Volg jij ook de kondratieff wave?

  2. roelof says:

   Ik zie het ook zo, Jan. Uiterlijk maart 2017 hebben we waarschijnlijk 510 gezien. Ultiem koersdoel is voor mij 560, waar golf 5 even lang is als golf 1.

 8. Wim says:

  intraday ontwikkelt zich goed. RDS kan voor stuwkracht zorgen. Of kan de blik van Nik open? Lijkt nog van niet.

  1. Wim says:

   Is het trouwens de blik of het blik van Nik?

   1. Hoekstra says:

    het blik = conservenverpakking
    de blik = waarneming met de ogen
    GRS

 9. longbear says:

  ik betwijfel of we de 456 halen,ik vind het er slecht bijliggen

 10. lady curzon says:

  Zonet short Dax weggedaan 10624, kan max naar 10650, zie daarom ook niet 456. Hooguit 453,60/54, but you never know…………………..Bij eventueel 10720/30 ligt weer limiet om short terug kopen, het is omdat ik weg moet……….. Voor long Dax pas bij 10400/360 weer aantrekkelijk. Succes met trading allemaal

 11. lady curzon says:

  zie AEX mogelijk richting 448/- gaan vandaag

 12. lady curzon says:

  short Dax op 10624 verkocht = Long Dax op 10624 verkocht.

 13. taburger says:

  Ik verwacht dat de S&P vanmiddag in de plus gaat (hoger dan nu de futures aangeven) en de RSI wat oploopt t.o.v. het slot van gisteravond. AEX dan richting 456 zoals GJ denkt? Vervolgens S&P weer rood, zie ook de omslag op dagbasis. Dan ga ik short op de AEX, nu geen positie.
  Succes weer allemaal.

 14. Joshua says:

  Er komen deze weken een aantal beslissingen aan die de markt eindelijk richting kunnen gaan geven, de OPEC het referendum van de Italianen en het rente besluit Amerika. Zit nu lekker glad en zie wel welke kant het op gaat vindt het een lastige markt.

 15. Roberto says:

  Goed eur/usd volgen. Zit wel een stijging aan te komen en dat betekent wel een lagere aex. Maar onder steunlijn 1.0580 in de 60 min zou aex wat verder op kunnen lopen. Zolang 440 niet gebroken wordt is het gewoon sprokkelen en zeuren.

 16. Jos says:

  GJ wederom bedankt en weer was uw visie “spot on” alleen de opleving was nog korter als voorspeld maar tot de 453 (geen 456) en alweer terug. De VS zal straks nog meer verkoopdruk krijgen en lager gaan is mijn visie en dus is het aannemelijk dat deze EU meeneemt verder omlaag dus ook je 2e doel (AEX 448) kan wel eens sneller op de borden komen als je dacht. Voor deze week ga ik ook uit van nog legere standen op de AEX met 445 en zelfs 442 als reëel en haalbaar en zou de VS zelf ook flink lager gaan kunnen we zelfs nog naar de AEX 438 toe. Net als met GJ is het dan “wordt vervolgd” en “Only Time Will Tell”
  Grs

  1. Joshua says:

   Jos moet je niet een beetje uitkijken voor tunnelvisie………………………………….het scenario van lagere koersen is bijna vanzelf sprekend en verleidelijk hier, maar de conclusie naar bijna twee weken is dat we nog steeds niet beneden de 448 zijn gaan kijken de laatste bodem op 21 november. “Als” vanochtend een nieuwe bodem is gezet dan is hij wederom hoger dan die van 21 november. AEX is flink achtergebleven mbt amerika dus het kan maar zo zijn dat we………………………zit daarom ook niet short. Beneden de 448 ga ik er eens over nadenken.

   1. Jos says:

    Omdat de VS op de muziek is vooruitgelopen zie ik geen reden om voor de EU positief te zijn of worden.
    M.b.t. tot mijn posities neem ik deze dagelijks in en sluit ze ook bijna dagelijks geen opties maar enkel boosters short en long. Speculatief heb ik “kleine” put positie jan 2017 staan op daling AEX die mogelijk tot de 407 door kan gaan. Kan je zeggen ik mag niet klagen en klaag ook niet over de posities en de recente resultaten. Voorlopig zie ik nog weinig reden er vanuit te gaan dat we die 458-460 zone gaan slechten en gaan uitbreken als de VS aan hun top staat en aan de correctie begint. Maar de tijd zal het uitwijzen. Verder heb ik de short positie van vandaag al weer gesloten bij eerste opleving net boven de 453 en wederom zijn mijn nootjes veilig opgeborgen. Mochten we zoals GJ aanhaalt hieronder toch de 455/456 zien stap ik weer direct in mijn korte broek (short positie) voor wederom lagere koersen eind deze week. Mijn idee is dat er mogelijk geen extra eindejaar rally meer komt en dat deze in de VS net geëindigd is en we mogelijk zijwaarts tot lager het jaar uitgaan. Maar net als met het weer moet je het dagelijks bekijken want 5 dagen weer/beurs vooruit voorspellen loopt vaak mis.
    GRS en succes iedereen.

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Jos,
  Ik denk dat de reactie-beweging nog in volle gang is. Ik deel uw mening dat we deze week uiteindelijk lager gaan maar ik denk ook dat 453 nog niet het einde van de huidige opleving is. Anders verwoord, ik blijf nog even bij 456.
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Dat idee had ik ook, we hebben het hoogste punt nog niet gezien vandaag. Gezien nu ook de draai op 451 terug omhoog. Vanochtend shorts verkocht en longs bijgekocht op 450, op 452,50 toen de daling inzette 2/3 van de longs verkocht en shorts terug gekocht voor hetzelfde aantal als de longs. Nu dus een vlakke positie met orders uitstaan op 456 voor verkoop laatste longs + aankoop extra shorts. Dan dus pas weer volledige switch naar short . . . Tenzij er onverwachte dingen gebeuren natuurlijk.

 18. jm says:

  dalende trendlijn over de topjes van gisteren doet voorlopig haar werk en is/wordt zonet vandaag voor de tweede keer getest. voorlopig denk ik dat de 456 niet gehaald wordt en aex op weg is naar 448 om verder deze week lager te gaan. grs.

 19. Joshua says:

  Er is nieuws………………………..

 20. Jurrian says:

  Goedemiddag, gisteren heb ik hier wat geblaft over de kwaliteit van het gebodene, nu kan ik alleen maar kwispelen, wat een mooie site is dit toch. En de beurs doet ook lekker mee!!

 21. wietzendorf says:

  oude top wordt nu steun, de s&p 2200.

 22. Wilco says:

  Vanochtend op 449 de weekput met een leuke winst verkocht en daarna een calletje genomen en die iets voor slot weer op 452 verkocht. Tussendoor de hele dag in het ziekenhuis aan het infuus gelegen voor de zesde chemokuur. Ik mag niet klagen vandaag.

  1. dovan says:

   Heel goed Wilco , jij ben een vechter….

 23. taburger says:

  Wilco, ik neem mijn pet voor je af en wens je natuurlijk het allerbeste toe!

 24. Wilco says:

  Bedankt allebei. Ik ben nu op de helft en krijg nog 6 zware chemokuren om de week dus het wordt een zware winter. Tussendoor probeer ik nog gewoon te werken en te sporten en wat mee te pakken op de aex.

 25. taburger says:

  Erg heftig Wilco. Sterk dat je tussendoor probeert fit te blijven. Stress helpt er niet bij, dus niet te kort op de AEX bal spelen lijkt me.

 26. wietzendorf says:

  Ik lees het nu pas, maar Wilco, sterkte toegewenst.

  mvg.

Laat een reactie achter