AEX: Expiratie

“De DD stapt vanaf nu op de insteek dat een beweging naar de wolk als reactief gezien moet worden. Anders verwoord, zolang de AEX onder de bovenkant wolk noteert blijft de DD inzetten op verdere druk.” Aldus de middag-update van gisteren. De AEX noteerde bij het slaan van de slotgong gisteravond netjes tegen de onderkant van deze indicator. Zie chat.

Even teruggrijpen naar de insteek van de DD sinds vorige week donderdag. De twee kernwoorden sinds het aantikken van 603.50 op 12 november zijn steeds geweest: Afnemend Momentum. In de achterliggende DD’s zijn twee noodzakelijke stappen beschreven welke moeten worden gezet om in te kunnen/mogen inspelen op de ingetekende lagere horizontale lijnen.

De eerste eis luidde een draai van de wolk. Na een slappe mislukte poging afgelopen woensdag kan in onderstaande grafiek afgelezen worden dat na gisteren inderdaad sprake is van een draai. Zie rode pijl. De tweede eis lag op 595. Ondanks de stap van de indicator kan ook na gisteren natuurlijk nog steeds gesteld worden dat sprake is van 603.50 en 595. Net zoals woensdag 603.50 niet brak, is gisteren ook 595 (nog) niet gebroken. De oplettende lezer heeft het woordje tussen haakjes in de vorige zin opgemerkt.

De reden waarom de DD van vandaag aftrapt met het aanhalen van de middag-update van gisteren ligt in het feit dat verdere druk op 595 aannemelijk is zolang de AEX niet boven de bovenkant van de wolk uitbreekt. Wederom, zie chat gisternamiddag. In de DD van donderdag stond P.S. 2. In deze postscriptum is verwezen naar 597. Vandaag wil de DD opnieuw aandacht vestigen op dit niveau. Ditmaal als eerste horizontale weerstand. Weet de AEX dit niveau toch te overwinnen dan volgt daarboven dus het dynamisch juk van de bovenkant wolk als weerstand.

Een blik op de RSI leert dat het hangen en balanceren op 595 deze indicator gisteren al een flink stuk rust heeft gegeven. Anders verwoord, Pagina 58!  Ondanks al deze aanwijzingen in de grafiek richt de DD haar blik in de eerste uren uiteraard wel op 595. Niet voor niets is in de achterliggende dagen gehamerd op het feit dat de ambities van de AEX pas duidelijk worden nadat dit niveau breekt. Heel concreet betekent dit dat de eerste bewegingsruimte voor vanochtend dus zeer beperkt is, 595 versus 597. Voordeel is wel dat het dus waarschijnlijk niet lang duurt voordat de AEX een keuze maakt.

Onder 595 ligt het eerste ijkpunt op 589. Succes!

P.S….mooie doji in daggrafiek!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 20 november 2020 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

603.50 & 595

En wederom was het vanochtend vrij exact 595 als laagste punt. Nogmaals, pas onder dit niveau maakt de AEX haar ambities duidelijk. De wolk kleurt nog steeds rood, maar dat neemt niet weg dat de AEX alweer boven de indicator is uitgeklommen.

Let wel, toch even een kanttekening. Ditmaal blijft de RSI wat achter. De komende uren worden uitermate interessant. Immers, de expiratiebelangen zijn inmiddels wel duidelijk. De DD start vanaf nu haar zoektocht naar een NR. D eerste pijl in de RSI staat ingetekend.

47 reacties op “AEX: Expiratie”

 1. mikeonyx says:

  Goedemorgen allen
  Bedankt GJ !

 2. Giuliano says:

  Goedemorgen
  Waarde Geert-Jan,
  Waar staat je doji op de daggrafiek?
  16 november, right?

 3. Gerrie says:

  @ Giuliano,

  gewoon de dagcandle van gisteren zoals je op jouw gafiek kunt zien. Is een perfecte doji.

  1. Giuliano says:

   thanks
   Ik zie het op Tradingview.
   Mijn Investing.com day grafiek van gisteren avond was blijkbaar verkeerd 🙁

 4. dennishoscan says:

  Doij wilt dus zeggen dat markt het niet echt weet om een richting te kiezen las ik…

  1. Giuliano says:

   idd en richting wordt dan gegeven door de daaropvolgende candle.
   Voorlopig dus terug naar omhoog 🤔

  2. Giuliano says:

   Men kan ook een bearish continuation flag zien 🙂

 5. Giuliano says:

  Heeft iemand een tardingview abonnement met AEX/Euronext realtime feed?
  Cost?

 6. Gerrie says:

  @ Giuliano,

  Heb jij geen grafieken bij de broker of bank waar je handelt?

  1. Giuliano says:

   grafieken van Degiro zijn very basic.
   Ondertussen TradingView abonnement genomen voor Euronext aan 3eur/maand

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Hulde aan Maurice….19 november..16.44 uur…Waarvan Akte.
  GRS Geert-Jan

 8. jacco2 says:

  Expi op 600 was te verwachten, hoe makkelijk ze dit ook in stand hielden de afgelopen week . Beetje er op of er onder. Maar nu. Er wordt alweer doorgedrukt, ‘rupsje vreet shorts ‘op heeft nog niet genoeg. Het is weer als vanouds langs de liniaal omhoog.

 9. jacco2 says:

  DE omgekeerde shs van 3 weken terug werd afgemaakt met 70 punten stijging, de SHS van deze week werd vandaag alweer kapot gemaakt. Ze gebruiken de TA in hun eigen straatje.

 10. Peter says:

  Ik geloofde nooit zo erg in de mogelijkheid om de index te sturen maar moet bekennen dat vandaag daar toch wel een lichtend voorbeeld van is. Op naar de 600 en daar aangekomen recht zo die gaat. Ongelofelijk.

  1. dennishoscan says:

   Niemand verder reactie voor vandaag?

  2. Giuliano says:

   Veel stiller na de aankondiging van betalende 2.0 …..

 11. jacco2 says:

  Geschreven puts 585 dec en calls 600 dec, toch net maar de AX 4 514 call als dekking voor de geschreven call gedaan . veur 0.50. Staat weer een uitbarsting aan te komen denk ik.

 12. Gerben says:

  Maandag lekker meer dan tien punten lager openen, deo volente. Mooi weekend allen!

 13. mikeonyx says:

  Ik denk een NR te zien
  kd 592,50 ongeveer

 14. dennishoscan says:

  Ik hoop het mikeonyx en Gerben

 15. dennishoscan says:

  Dat schrijven is leuk bij een zijwaarts beurs jacco2..maar ja soms schiet het in keer een kant op

  1. detita444 says:

   Of je moet het met setjes doen 😉

  2. jacco2 says:

   DAt is het vervelende ook, maar 1 loopt er altijd leeg.

 16. detita444 says:

  Prettig weekend allemaal. En denk er om: reageren en niet anticiperen 😉

 17. dennishoscan says:

  Waterloo rond 603 Geert-Jan?

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Dennis,
  Met betrekking tot uw vraag 16.51 uur….heb ik een gevoel bij 603.50 en 595…geintje….prettig weekend.
  GRS Geert-Jan

 19. dennishoscan says:

  leuk geintje !! prettig weekend Geert-Jan en tot maandag weer

 20. Gerrie says:

  Velen hopen op een daling volgende week, maar kan alleen als t niet wederom vaccine-monday word. Anders is de gap op plm. 613 snel gevuld. Zomaar een hersenspinsel, maar ……Fijn weekend allen.

 21. Geert-Jan Nikken says:

  In dat geval…heb ik ook een hersenspinsel….check de weekbar!
  GRS Geert-Jan

  1. jacco2 says:

   Beste GJ, Dat is nu juist het probleem, de sturende partijen zien dit ook. Er is zoveel gecashed afgelopen vrijdag , mochten ze een rally willen inzetten voor de jaar bonussen, dan zou zo maar eens 660 het ijkpunt van de expiratie kunnen worden in december. De sturende partijen worden elke expiratie machtiger. Wees groter dan de markt was toch altijd het credo? Dat zijn ze al lang.
   Technisch: MACD verkoop signaal is afgewend. Boillingerbanden gaan stijl omhoog. Momentum is sterk.

 22. Gerrie says:

  T zal toch geen hangend mannetje zijn? Als daar volgende week een mooi rood candeltje achteraan komt dan helpt geen vaccinberichtje meer 😱

 23. maurice says:

  Volgende week in de startblokken voor de jaarlijks terugkerende Sinterklaas dip.

 24. jacco2 says:

  Het mag niet dalen het wil wel omhoog, tussen de 585 en 600 is in theorie perfect voor mijn geschreven posities. Vandaag was weer eens een manipuleer dag uut het boekje, de rest van de beurzen rood of net in de plus. maar de AEX… Maandag de VS futs vet groen ( daar wordt wel voor gezorgd) door wat voor flauwekul belofte dan ook, AEX zal wel weer omhoog schieten. DEnk nog steeds dat we in een halfweg patroon zitten. De uitbraak omhoog zal fel zijn . Mochten we dalen ook prima. Met de premie in de puts en calls sta ik pas bij < 560 in de min.

  1. Rudy says:

   Hoi Jacco,

   Ik ben het met je eens dat de indexen de schijn tegen hebben van natuurlijk verloop van vraag en aanbod. Zelf volg ik de markten circa 20 jaar, maar zo vreemd als de laatste jaren…..heel bijzonder als je het mij vraagt.

   En waar is de AFM in dit verhaal? Ik denk dat door alle systeemkoppelingen van beurzen en algoritmeplatforms het manipulatieve karakter van markten niet te ontmaskeren is en AFM niet voor dit werk de mensen in huis heeft.

   Een goed voorbeeld m.i. van erg bijzonder koersgedrag is Bitcoin. Dit soort speculatie gehalte en extreme koersvorming, het is surrealitisch.

   Groet,
   Rudy

   1. string says:

    Beste Rudy,
    Bitcoin…ook ik ben begonnen met alleen maar negatieve bedenkingen maar…
    – bij 21.000.000 stuks stopt het…komen er niet meer…dus duidelijk en zekerheid…
    – de laatste wordt gedolven in 2040…dus duidelijk en zekerheid…
    – elke vier jaar wordt de beloning voor sec het minen gehalveerd…dus duidelijk en zekerheid…
    – u zult begrijpen dat inflatie, nu nog 1.8%, na elke halving afneemt tot in 2040…0%…dus duidelijk en zekerheid…
    – alles maar dan ook alles staat vast behalve de waarde en waar die naar toe gaat laat zich niet raden…
    – ik heb niets ontdekt wat surrealistisch is…
    – u zou de White Paper van Satoshi eens kunnen bestuderen om uw gedachte over Bitcoin in de juiste proporties te verwoorden…
    – ik weet ook niet waar het naartoe gaat met Bitcoin…dat het de vervanger wordt voor fiat-geld vind ik geen dwaze gedachte…
    -fiat-geld is manipulatief…compleet ondoorzichtig…en de waarde sinds de koppeling aan goud is losgelaten en het gewoon geprint wordt???

    Mooi weekend…

    1. Rudy says:

     Beste string,

     Thanks voor jouw aanvulling en feedback. Dat het huidige geldsysteem op termijn in zijn huidige vorm niet meer zal bestaan, die sterke vermoedens heb ik zeker net als u.

     We gaan het meemaken…..
     Ook u een mooi weekend gewenst.

   2. jacco2 says:

    AFM is een wassen neus, kijk alleen maar eens bij de Endemol overname waar de voorkennis er van af droop , is er we eens wat aangetoond?

 25. Rudy says:

  Beste maurice,

  De sinterklaasdip :-)…..ik moest toen ik het las wel wat lachen in mezelf.

  Volgens mij is het ooit John Beijer van beursfoon geweest die deze term uit de kast heeft gehaald. Ik geloof niet dat deze dip jaarlijks terugkerend is.

  Er zijn analisten die ook zeggen dat op Sint Patricks day de koersen gunstig gezind zijn.
  Het blijft m.i. een gok om op dergelijke voorspellingen positie op in te nemen.

  Groet,
  Rudy

  1. maurice says:

   Beste Rudy,
   Ik moet er zelf ook om lachen en wist niet dat deze van John Beijer komt.
   Ik doe dit nu al dik 20 jaar, en heb het niet in een grafiek bijgehouden, maar in mijn beleving kwam die Sint dip er toch wel vaak. Soms ook wel eens 2-3 weken voor de Sint, maar ook wel eens 2-3 dagen nadat hij alweer in Spanje was.
   mvg
   Maurice

 26. Rudy says:

  Hoi Maurice,

  Vroeger (10 jaar terug) ging ik in de maand december kijken naar welke aandelen uit de AEX in de maand december het nog goed deden. Regelmatig kwam Philips en Royal Dutch Shell hierin naar voren. Regelmatig pakte dit goed uit, echter de laatste jaren is hier niets zinnigs over te zeggen.

  1. maurice says:

   Klopt helemaal,
   Maar ik ben midden 1999 begonnen met beleggen en zag de beurs toen in no time van pakweg 500 naar 700 lopen, dat was ook een idiote tijd en ik denk dat we nu in weer in zo’n periode zijn beland !
   Ik durfde een paar weken geleden niet RD te kopen op een tientje. Mocht RD daar binnenkort nog eens heen gaan, dan weet ik wat ik ga kopen !

 27. Rudy says:

  Hoi Maurice,

  Dan komen we beide, als ik zo inschat, uit hetzelfde momentum dat we met beurs-interesse begonnen.

  Al met al zijn wat mij betreft de laatste 20 jaar enorm anders geworden. Zowel maatschappelijk als wat je hebt zien ontstaan qua extreme in financiele markten.

  De tijd dat we met de mobiel de beurslijn belde om d.m.v. de isin-code aandelen Philips te kopen (ik dacht Isin-code. 953) ligt ver achter ons 🙂

  1. maurice says:

   Haha, ik ben begonnen met het kopen van callies van der Moolen, heb daarna nooit meer zoveel verdiend als toen………..beginnersgeluk.

 28. jacco2 says:

  VS zakt weg en de AEX futs stijgen, wat klopt hier niet? Als de VS futs maandag morgen weer op +1% worden gezet is hier de opening weer 10 punten hoger.

 29. jacco2 says:

  Mijn eerste aandelen waren ASML in 98 in 4 dagen 300 gulden verdient. had deze moeten houden en nooit meer naar om moeten kijken , was ik nu financieel onafhankelijk geweest. Het was beginners geluk maar eigenlijk niet meer dan een scheet in de wind. ASML zat toen in dezelfde duikvlucht als Baan, op een gegeven moment 5 gulden,

 30. jacco2 says:

  Beste GJ, Dat is nu juist het probleem, de sturende partijen zien dit ook. Er is zoveel gecashed afgelopen vrijdag , mochten ze een rally willen inzetten voor de jaar bonussen, dan zou zo maar eens 660 het ijkpunt van de expiratie kunnen worden in december. De sturende partijen worden elke expiratie machtiger. Wees groter dan de markt was toch altijd het credo? Dat zijn ze al lang.
  Technisch: MACD verkoop signaal is afgewend. Boillingerbanden gaan stijl omhoog. Momentum is sterk.

Geef een reactie