AEX: Enveloppe

Na het doorbreken van de eerste gemiddelde lijn luidde de opdracht voor de AEX gisteren het doorstomen naar de wee gemiddelde lijn. Een blik op de kleinste grafiek leert dat de twee lijnen momenteel een zeer nauwe enveloppe vormen.

AEX-IntraDagGrafiek

In de kleinste grafiek staat een rode cirkel ingetekend. Deze cirkel duidt het moment waarop de gemiddelde lijnen indicator in de verkoopstand sprong. Deze stand is nog steeds actief, ondanks het gegeven dat de lijnen gisteren heel dicht naar elkaar zijn toe gekropen.

Door de ontwikkeling van de laatste twee sessies laat de eerste lijn inmiddels een krul omhoog zien en is de tweede lijn enigszins aan het afvlakken. De AEX noteert daarnaast precies tussen de lijnen. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat de lijnen en de graadmeter een keuze moeten maken.

Zet de AEX haar opmars voort dan gaat het ingetekende fibo-grip spelen. De eerste twee lijnen van dit raster liggen op respectievelijk 544 en 546. Deze lijnen kunnen bij een positieve cross van de gemiddelde lijnen als eerste magneetpunten worden aangemerkt. Hapert de koersontwikkeling van de index daarentegen en is de gisteren ingezette beweging gewoon niets meer en niets minder dan een adempauze binnen de beweging vanaf het moment van de aangebrachte rode cirkel zodat het de gemiddelde lijnen indicator niet lukt om op groen te springen dan lijkt en hertest van 535 en zelfs 532 mogelijk in de komende dagen.

Nogmaals , we weten het vrij snel want de ruimte tussen eerste lijn, tweede lijn en AEX is minimaal. Let op, het is vandaag weer de derde vrijdag van de maand. Dat betekent vanmiddag expiratie. Wordt Vervolgd!

Vandaag sta ik met enkele collega’s van TradeIdee op de Beleggersfair in Amsterdam. Mocht je in de buurt zijn, kom dan even langs in onze stand. Gezellig.

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

21 reacties op “AEX: Enveloppe”

 1. Jurrian says:

  Goedemorgen Geert-Jan en meelezers.
  Na de sprong up in de USA, Taxbill !! , kan het haast niet anders dan omhoog. Maar gister zette het niet echt door, Interessant.

 2. dennishoscan says:

  Weet iemand hoe je exp.koers kan bepalen mbv de uitstaande opties?
  Is dat vandaag 540?

 3. gernovdm says:

  Goedemorgen. De favoriete expiratiekoers kun je vaak afleiden uit de uitstaande calls en puts zoals op onderstaande site te volgen is:

  https://derivatives.euronext.com/nl/products/index-options/AEX-DAMS/settlement-prices

 4. dennishoscan says:

  Beste Gernovdm?
  Dus je zou zeggen 540?

 5. gernovdm says:

  Dat is inderdaad waar je het zou verwachten. Uit ervaring weet ik dat het vaak op het nivo van het totaal uitstaande opties expireert, omdat dit de Marketmakers het best uit komt vanwege de geschreven calls en puts die dan waardeloos aflopen. Alleen wanneer , in dit geval, de 540 te ver uit beeld verdwijnt kun je nog wel eens een hele gekke expiratie zien.

 6. paul says:

  Zo te zien is het een lege envelop! Ik zie ineens de heer Nikken toch een klein voorschot nemen op een verdere daling. Dat is verstandig want de ijstijd nadert onmiskenbaar en dan zijn er nu eenmaal beren. Zoek maar even op “Axel Weber” bijvoorbeeld ooit beoogd ECB topman https://fd.nl/beurs/1227637/topbankier-axel-weber-waarschuwt-voor-uitbundigheid-op-markten Zag het er het eerste uur naar uit dat de expiratie rond 540 exact “in te pocket” was inmiddels dekt iedereen zich in tegen verdere snelle dalingen die als self fullfilling prophecy die daling weer versnellen. Er is gene moer te zeggen waar de belangen van de handel liggen.. Kan net zo goed fors stijgen tegen half vier als verder dalen naar 535. Volgende week range richting 525-535 zoals ik eerder aankondigde.. ..

  1. roger.deron says:

   Het betreft de open intrest.
   Hierbij een kanttekening:
   De open-interest in een fonds of index is een tabel met cijfers waaraan je kunt zien of er veel in dat fonds of die index is gehandeld, meer van belang voor de beurs is dan voor handelaren. Die laatste categorie gebruikt het cijfer dan ook niet. Is er veel gehandeld dan wordt het een drukke expiratie waaraan de beurs verdient, maar de handelaar op dat moment niet meer. De ene handelaar strijkt vaak zonder eraan te verdienen zijn positie glad met de andere die een tegengestelde positie heeft, de beurs en clearing rekenen dat gewoon als een transactie met transactiekosten. Netto blijft er dan vaak een kleine positie over met een belang naar een bepaalde kant. Deze posities van handelaren worden door de beurs opgeteld en heten open-interest. Met deze posities spelen handelaren dan in op de expiratie en daarvan merken we al dan niet de invloed. We hebben het probleem dat er niet een tabel is, maar het zijn er meer, namelijk een voor de AEX en daarnaast nog een voor ieder optiefonds. Hoe die tabellen op elkaar inwerken is voor de menselijke geest niet te overzien, het is een simplificatie om voor de AEX index uit te gaan van één tabel en aan de hand daarvan te proberen een voorspelling te maken.
   Tenslotte is de beurs natuurlijk nog aan allerlei andere externe invloeden onderhevig die het beeld voortdurend veranderen. Denk bijvoorbeeld aan bewegingen van andere beurzen, nieuwsberichten, olieprijzen en wisselkoersverhoudingen. De optie expiratie is daarbij niet meer dan een extra factor. Concluderend doen we er het beste aan om te doen wat we altijd doen, namelijk de grafieken volgen en daarbij rond optie expiraties de laatste paar dagen wat meer beweeglijkheid en wisselvalligheid incalculeren. -Ad- (met dank aan Cees Krijnen)

 7. toaopeter says:

  Goedemorgen, ik kijk vooral naar de uurgrafiek van de DAX, en zie nog steeds lagere toppen en lagere bodems. Maar wel positieve divergentie in de RSI. Afwachten dus…

 8. Jurrian says:

  @Paul, GJ levert een analyse volgens TA, jij levert een emotionele visie. Die waarschijnlijk getekend is door je ervaringen in 08/09. Voor mij waren die jaren de absolute klapper. (Ik kan het nog bewijzen met de jaaroverzichten die ik bewaard heb.)Dat was geluk voor mij en pech voor jou. Ook ik beleg al meer dan 50 jaar en ik heb geleerd dat ik het niet weet. Dus als ik long of short ga begrens ik dat meteen met stoplosses. Ook ik vind dat de voortekenen vooral in de USA er dreigend uitzien, maar de economie in de EU draait toch als een tierelier. Maar kom, dat is emotie en geen analyse. Dus ik houd me bij mijn lijn: TA. Die GJ volgens mij excellent analyseert. Als je een constante berenvisie wilt zien moet je elders gaan kijken.

  1. paul says:

   op een site van een verzameling concullega’s – een groep wiens naam ik hier niet noem- staat één perma bear; een hele bekende naam. Die heeft in anderhalf jaar sinds maart 2016 0,7% (!) rendement gemaakt. Kijk een stilstaande klok geeft ook twee keer per dag de juiste tijd. Ik ben geen perma bear integendeel. Maar er klopt fundamenteel iets niet aan deze door goedkoop geld dolgedraaide rally met opgeklopte K’W’s. Wat mist in het rijtje 1987-1992-1998-2001-2008 ( dalingen op index niveau van minimaal 20% soms zelfs 50%?) juist ‘t vervolg.. in 2017 of 2018. Dat eerste wordt met het uur onwaarschijnlijker. Technisch zie ik een trend die stijgende is want de meeste VG’s stijgen. Echter de parabolische rally vanaf einde augustus is even klaar. Er is een lans te breken dat we de korte bodem hebben staan en dat het nu opveert maar tot waar. Ik schreef gister geloof ik dat ik boven 553 neutraal en boven 561 long ga. Ook dat is weinig bearish.. Ik vermoed overigens dat er nog een trein komt en die gaat zuid. Goed weekend..

 9. Hoekstra says:

  In tegenstelling tot Paul verwacht ik volgende week als range ongeveer 540-545.

  1. maurice says:

   Ik ben nu ook bullish, volgende week 550 of zelfs meer !|

 10. Bert says:

  Elke anticipaties op de bewegingen van Europese indexen worden steeds geloochenstraft door de
  leidende index S&P500 zolang deze zich binnen een “trend is your friend” beweegt.

 11. bruun says:

  Beste Bert,

  Beurzen omlaag EURUSD omhoog?

  Gr,
  Bruun

 12. Bert says:

  Beste Bruun,
  Noch de speech van Draghi vanochtend noch de zwalkende beurzen doet de EUR/USD nauwelijks
  bewegen en blijft rond de 1,1800 zweven. Gelukkig is m’n stop op 1,1751 niet uitgenomen. Dus
  hobbelen we maar heen en weer op het bekende deuntje van de Drs. P.:
  https://www.youtube.com/watch?v=z8_kFhxfoFw&list=RDz8_kFhxfoFw
  MVG.,
  Bert

 13. detita444 says:

  Een goedemiddag beste Bert.

 14. Bert says:

  Ook Goedenmiddag, Beste Fred,
  Gisteren zeker geen tijd gehad op de S&P500 zo’n guitige rit – bijna à là uw ‘oldtimers’ – mee te maken
  waardoor ook GJ een ‘bouncing’ genoegen beleefde.

  1. detita444 says:

   Nee, ik was op een buitenlands reisje en nu net weer terug.

 15. bruun says:

  Beste Bert,

  Idd heen en weer, maar tijdens de europesche sessie op de 15 minuten grafiek niet eens in de beurt van de OS of OB lijn.

  We zullen zien Bert, misschien zijn er na 17:00 nog wat kopers , nu eerst maar rustig weekend vieren 🙂

  Gr.
  Bruun

 16. Bert says:

  Beste Bruun,
  Goed Weekend (!) Als u uit 020 komt dan geniet van de lokale traditionele Pikketanusje met dit
  onderliggende deuntje van “JJ” :
  https://www.youtube.com/watch?v=bb65iG8Pte4
  MVG.,
  Bert 🙂

 17. bruun says:

  Beste Bert,

  Daarvoor hoef je niet voor uit 020 te komen 🙂
  Moet overigens nog zien of we in het groen blijven vandaag….

  Alvast prettig weekend!

  gr.
  Bruun

Laat een reactie achter