AEX: DrijfZand

De titel waarvan je wist dat die zou komen. De stijging gedurende de achterliggende dagen is verder gekomen dan ingeschat. Waarvan Akte! Geduld is lastig, maar blijft een schone zaak. Na het zuur volgt nu het zoet.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De voorziene opening van de AEX veegt de complete winst van deze week weg. Sterker, de indicaties duiden erop dat de score voor de gehele week negatief zal zijn. Zoals eerder al een paar keer opgemerkt kijkt de graadmeter deze dagen niet op een puntje meer of minder. In eerdere columns is aangegeven dat de verwachting luidde dat de langere termijn bodem rond 415 niet is gezet. Het scenario AEX 406 staat onveranderd open. Gegeven de langere termijn steunlijn in de week-grafiek behoort zelfs een scenario waarin de AEX in de komende dagen/weken met een drie begint tot een reële mogelijkheid. Op dit tijdsframe fluctueert de RSI nog steeds in de onderste helft van haar bandbreedte. Wordt Vervolgd!

Graag wijs ik u op het TradeIdee-Webinar van volgende week woensdag: De BeursTafel. De specialisten van TradeIdee schuiven weer aan om terug te blikken op het tweede kwartaal en kijken vooruit naar het derde kwartaal. Uiteraard speelt de Brexit een centrale rol in de verschillende discussie-ronden. Daarnaast wil ik graag wijzen op de Cheat List Brexit zoals deze is opgesteld voor u door collega Alexander Sassen van Elsloo. Een uiterst handig naslagwerk.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

16 reacties op “AEX: DrijfZand”

  1. Roberto says:

    Respect !

  2. JBN says:

    Beste GJ, compliment dat je steeds bleef vasthouden aan jouw visie. Maar je gaat mij toch niet vertellen dat je als technisch analist invloed hebt op het stemgedrag van die eilandbewoners. En dàt is toch echt de enige reden (voorlopig) dat jouw visie op korte termijn uitkomt. Niet om de kniesoor te willen zijn hoor 🙂

    1. Silent says:

      Brexit kon inderdaad niet op basis van TA voorspelt worden, zoals nieuws in zijn algemeenheid niet voorspelt kan worden. Wat TA imho doet is het algemene sentiment bepalen. Was het remain geworden is de kans groot dat er een mooie stijging op het bord had gestaan vandaag en dat na de relief rally de correctie alsnog gekomen zou zijn.

      Puur fundamenteel gezien veranderd het Brexit referendum eigenlijk niets. In ieder geval niet op korte termijn. Wat er op de beurs gebeurd is een klein beetje fundamenteel, het in prijzen wat er de komende jaren gaat gebeuren en de onzekerheid daarover en voor het overgrote deel sentiment. Als het algemene sentiment sterk bullish was geweest zouden de negatieve effecten veel meer genegeerd worden en zou onder verwijzing naar het puur fundamentele verhaal de impact veel kleiner zijn geweest.

      Brexit is natuurlijk een groot uniek verhaal, maar je ziet op een kleinere schaal heel vaak dat de uitleg van het nieuws sentiment afhankelijk is. Bij renteveranderingen wordt de aanpassing soms uitgelegd als informatie over de kracht/zwakte van de economie, maar soms ook precies tegengesteld en wordt er op de effecten van de renteaanpassing gewezen.

      Zeker op de korte termijn wordt de beurs vooral door sentiment gedreven. Nieuws wordt over het algemeen uitgelegd op een manier die in het sentiment past en reageert op nieuws op een manier die in het sentiment past. Nieuws kan zeker grote invloed hebben op het sentiment,

  3. taBurger says:

    It is what it is. Wederom mijn complimenten Geert-Jan! En zoet is het!

  4. Geert-Jan Nikken says:

    Uiteraard speelt de Brexit mee. Deze column is ook zeker niet bedoeld om mijn gelijk te halen. Ik heb lang nagedacht over de woordkeuze van mijn column zodat ik niemand tegen de schenen schop. Dat is geenszins mijn bedoeling. Vergeet niet, de reden waarom mijn visie in de eerste dagen van deze week onder druk stond, was dezelfde Brexit. Het zijn volatiele dagen. Soms moet je ook een beetje hulp krijgen bij je scenario. Dat heb ik vannacht zeker gekregen. En om maar in de stijl van eerder deze week te blijven:….ook een banaan, heeft maar een beperkt bestaan….:-)

    GRS Geert-Jan

  5. Jan says:

    Gefeliciteerd!!

  6. Jan says:

    En dit ligt niet alleen aan toevallig voor Brexit stemmen, op basis TA was de eerste daling slechts 1e deel met een bodem waarvan je kon zien dat het geen echte was. Goed aan plan vastgehouden Trade Idee!!

  7. Kris says:

    Op weekbasis staat dus de hoofdschouder, koersdoel 390 nog steeds lijkt mij!

  8. Raoul Eurlings says:

    Beste Geert-Jan,
    Complimenten voor de voortdurend heldere analyses van het TA landschap.
    Ik lees deze “stukjes” reeds vele jaren, vaak ook met een glimlach vanwege de mooie toon.
    In dit geval, deze week ; “er kwam nog een trein” en die kwam ook. En hoe !
    Maar, nu… 333,33 ?

  9. Kees Huizenga says:

    333, was dat ooit het Wad?

    Ook van mij complimenten Geert-Jan!

  10. Geert-Jan Nikken says:

    Oei…nu moet ik diep terug in het geheugen…was dat niet PieterBuren…in de wandeling over het PieterPad??

    GRS Geert-Jan

  11. David says:

    Eerst naar Lampedusa toch? Voordat het wad wordt opgezocht..

  12. Geert-Jan Nikken says:

    Tja…maar daar is het zo druk…dat is volgens mij één van de redenen waarom die Britten…exit gestemd hebben…dus als dank naar de Britten… is het misschien geen gek idee…om een bezoek te brengen aan Lampedusa…ik zie ons overigens al liggen…aan die azuur blauwe zee…

    GRS Geert-Jan

  13. michiel says:

    we hebben vandaag jullie koersdoel bijna behaald. Is instappen al verantwoord?

  14. Geert-Jan Nikken says:

    Beste Michiel,

    De ervaring leert dat langere termijn-bodems zelden in een uurtje worden gezet. Ikzelf ben daarom nog niet zover dat ik al aan instappen denk omdat ik toch rekening houd met een AEX die met een drie begint. Uiteraard doel ik dan op de aandelen. Onze visie over zilver, goud en olie blijft onveranderd positief.

    GRS Geert-Jan

  15. Kees Huizenga says:

    Ja inderdaad, Pieterburen… 2010 – 2011

Laat een reactie achter