AEX: DoorSchakelen?

Langzaam maar zeker dient de AEX fase twee nu te gaan afronden. Zo luidde de opdracht voor de AEX in de DD van woensdag. Opnieuw lag het laagste punt van de graadmeter gisteren vrij nauwkeurig op de voormalige weerstandlijn van augustus. Wordt de P nu een G?

AEX-IntraDagGrafiek

In de DD van gisteren is in de kleinste grafiek een fibo-grid getekend. Op basis van de tweede lijn uit dit grid kon het punt 512.50 worden benoemd. Een blik op de laagste koers leert dat de AEX inderdaad rondom dit punt tegen kopers aan liep. De RSI bleef bij het aantikken van het steunpunt netjes boven de OS-lijn balanceren. (zie in deze ook de middag-update van woensdag). In het tweede gedeelte van de sessie trok de graadmeter aan. De AEX bewandelt de laatste dagen dus vrij exact het uitgestippelde wandelpad van UPG. De centrale vraag welke nu naar boven komt is reeds gesteld in de inleiding. Wordt op basis van de reactie een projectie uitgevoerd dan verschijnt als eerste wederom 520.  Inmiddels is echter bekend dat het niveau 519 relatief zwaar ligt. Daarnaast lijkt het niet heel irreëel om aan te nemen dat de AEX vandaag tot aan de klok van grofweg iets voor twee of zelfs half drie een wat afwachtende houding aanneemt. Of de graadmeter vanochtend dus al gelijk vlammend doorschakelt naar G valt dus sterk te betwijfelen. Aan de onderkant dient 514 opnieuw als eerste steunpilaar. Let wel, de huidige ontwikkeling past vooralsnog netjes binnen het wat grotere beeld welke in de Blik van de Nik is uiteengezet. Zoals bekend luidt de wat langere verwachting een nieuwe aanval op de zone 530. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Zoals verwacht komt de AEX vandaag traag op gang. Na enkele uren rondom de slotstand van gisteren gecirkeld te trekken is de index momenteel onderweg naar het projectierichtpunt op 520. In de DD van vanochtend is echter al aangegeven dat rond 519 wat eerste obstructie mag worden verwacht. De lijn rond dit niveau staat ingetekend. Interessant is het vraagstuk of na het uitblijven van een OS-notering gisteren de RSI nu wel in staat is om een duidelijke OB-notering te zetten. Dat neemt niet weg dat een herhaling van de opmerking dat we nog enkele uren moeten wachten voordat de graadmeter richting kiest op zijn plek is. Waarvan Akte!

61 reacties op “AEX: DoorSchakelen?”

 1. detita444 says:

  Een goedemorgen allen.

 2. j.klopper says:

  goedemorgen,gisteravond short gegaan bij 518.6 neem ik aan?

  1. detita444 says:

   Inderdaad gisteren short gegaan (maar iets eerder) op aex, dax en s&p.

  2. Roberto says:

   Hahahaha….

 3. Hoekstra says:

  Fred, GJ verwacht vandaag een ‘Go’, maar jij blijkbaar niet.
  Wat is jouw AEX-koersdoel om de shortpositie te sluiten ?

  1. detita444 says:

   Weet ik nog niet. Hij staat in de winst maar ik zie nog een goede kans voor verder down. Let wel, ik zeg kans.

 4. oulie says:

  Ik kreeg net door dat DAX vanaf vandaag richting 11500 gaat duiken.

  1. detita444 says:

   De geest van Yomanda gesproken? 😉

 5. detita444 says:

  Overigens zal ik het op verzoek van enige individuen maar niet melden 😉

 6. detita444 says:

  Trouwens die euro/$ gaat ook guitig hè?

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hoekstra,
  Ik heb Geert-Jan ook gelezen…maar ik lees toch echt dat hij schrijft…”Daarnaast lijkt het niet heel irreëel om aan te nemen dat de AEX vandaag tot aan de klok van grofweg iets voor twee of zelfs half drie een wat afwachtende houding aanneemt. Of de graadmeter vanochtend dus al gelijk vlammend doorschakelt naar G valt dus sterk te betwijfelen”..dus waarop u nou baseert dat hij vandaag een Go verwacht…is mij niet geheel duidelijk…
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Met Uw welbevinden, zo lees ik het ook. Alles is gericht op hogere koersen in uw mededelingen van de afgelopen dagen. Prima, maar dan is het toch niet zo gek om te veronderstellen dat richting het eind van de sessie de koersen hoger zijn ? Hoe moet je anders een UPG in schatten, ook als nog eens verwezen wordt naar de Dikke Nikken, wat goed is komt hard en snel.
   Nou deel ik Uw mening, wat overigens zelden voorkomt, dus geef U nog een kans om deze zonder morren te wijzigen.

   1. Hoekstra says:

    Beste Geert-Jan
    “de AEX vandaag tot aan de klok van grofweg iets voor twee of zelfs half drie een wat afwachtende houding
    aanneemt.”
    De lezer met BV kan uit uw column slechts concluderen, dat hij geduld moet hebben tot 14:30 en dat daarna de ‘Go’ een zekerheid is.

    1. detita444 says:

     Precies, zo kun je het ook zeggen Hoekstra, ook al geef jij Geert-Jan dan niet nog een kans 😉

   2. detita444 says:

    Het moet toch niet veel gekker worden imho.

 8. detita444 says:

  Geert-Jan, u boft maar weer. U krijgt nog een kans om zonder morren te wijzigen! Maar gauw die unieke kans met beide handen aangrijpen, lijkt mij. 😉

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Het klopt dat ik hogere koersen verwacht. Mijn opmerking had slechts betrekking op het woordje…vandaag…als mensen nu ook al op basis van BV zekerheidjes gaan verwachten…ach…u snapt…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Ik betwijfel of hij het snapt 😉

 10. Moneymaker says:

  Ik worstel nog met de enorme divergentie tussen de DAX en AEX. Mijn sterke gevoel zegt dat de DAX zijn kop wederom gaat stoten aan de sterke weerstand rond de zone 12280-12300 en vanaf vanmiddag weer sterk terug gaat vallen om een nieuwe bodem te vormen richting 11600-11700. De aex kan wederom de zone 505-506 testen.
  Ik zit zowel voor de AEX/DAX en DOW momenteel short en verwacht vanaf vanmiddag een sterke daling i.c.m. een sterke stijging van de Eur/Dollar richting zone 1,213-121,5 in eerste instantie!

 11. roger.deron says:

  Wall Street slaagde er woensdag in om de Noord-Koreaanse zorgen
  naast zich neer te leggen. Het sentiment kreeg een duwtje in de rug
  van de energiewaarden en een uitstel van de deadline
  (met drie maanden) over het schuldplafond.

  Wat betekent BV?

  1. detita444 says:

   Boerenverstand.

  2. Moneymaker says:

   De stijging op Wallstreet wordt slechts gedragen door een handje vol fondsen. De meeste fondsen zitten in een dalende trend. Daarnaast zijn de volumes erg laag wat een voorteken is voor een flinke daling op korte termijn. De VIX staat historisch laag wat ook een teken aan de wand is. Mijn verwachting voor de komende week blijft dan ook verder down. Mochten we onverhoopt vanmiddag toch licht stijgen dan goed moment om extra shorts bij te kopen!

 12. roger.deron says:

  14 u 30 ECB – “We denken dat de ECB zal hinten op het afbouwen of ‘taperen’ van QE door een aanpassing van de zogenoemde forward guidance waarbij de verwijzing naar een eventuele verhoging van de maandelijkse obligatie-opkopen wordt geschrapt, maar de optie om het programma te verlengen wordt gehandhaafd”, aldus Morgan Stanley.

 13. roger.deron says:

  DOW JONES kan het binnenkort lastig krijgen bij het naderen van de apex – het volume lijkt in september niet abnormaal laag
  https://pbs.twimg.com/media/DJHF1yWW4AAQYKR.jpg

 14. roger.deron says:

  En nog dit ivm ECB:
  De flinke waardestijging van de euro, recent tot een niveau van rond 1,20 dollar, baart de ECB zorgen, meldden diverse bronnen rond de centrale bank afgelopen week. Daardoor wordt een besluit over de toekomst van QE mogelijk pas in oktober of zelfs december genomen. Marktstrategen van Bank of America Merrill Lynch verwachten dan ook dat de ECB geen enkele haast heeft met het normaliseren van de stimuleringsmaatregelen.
  “We verwachten dat de nadruk [in de toelichting] zal liggen op valutarisico’s”, aldus de marktvorsers, die verder denken dat Draghi wel zal refereren aan technische comités die gaan werken aan een exit-strategie voor QE.
  Ten slotte is de communicatie van de ECB vandaag van groot belang. “Draghi zal zijn woorden heel zorgvuldig moeten kiezen om te voorkomen dat de euro nog sterker wordt. Dat kan door explicieter te wijzen op het ongunstige effect van een nog sterkere euro. Verder kan hij aankondigen dat een vermindering van de obligatieaankopen vrij langzaam zal verlopen en dat renteverhogingen nog heel ver weg zijn”, stelde econoom Nico Klene in een voorbeschouwing.

 15. roger.deron says:

  DE DAX is bij een weerstandsniveau aangekomen +/- 12330

  1. Roberto says:

   sterke en mooie beweging in de laatste 2 dagen. Kijk naar 12.450 tot 12.665. Maar ook hier in de weekgrafiek een fraaie PR. Dat is een goede les om niet al te negatief te worden vooralsnog. Zie het deze week nog wel wat hoger richting de genoemde niveaus, daar gewoon wat winst nemen.

   1. detita444 says:

    Niets veranderlijker dan een mens als ik naar je posting van gisteren kijk.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  De middag-update staat geplaatst.
  GRS Geert-Jan

 17. roger.deron says:

  De RSI likt aan OB 70.04

 18. Moneymaker says:

  Dax richting de max 12390 daar verwacht ik topvorming voorlopig. mijn positie: 3500 short aex en 2500 dax short en 1000 dow jones short

  1. j.klopper says:

   wat bedoel je met 3500 short?Het bedrag dat je er in hebt of het aantal sprinters,turbo’s enz?

 19. Moneymaker says:

  Hi Klopper, 3500 plakjes. Over 10 minuten weten we meer!

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Vooralsnog doet 519 wat van 519 verwacht mocht worden. Het aftellen is begonnen. Succes u allen.
  GRS Geert-Jan

 21. Hoekstra says:

  “De Europese Centrale Bank heeft zijn monetaire beleid donderdag zoals verwacht ongemoeid gelaten. “

 22. Bert says:

  Draghi’s show zal wel weer een “subdued” ‘orkaan’ worden.

  1. detita444 says:

   Een goedemiddag Bert. Nog onderweg?

 23. Bert says:

  Goedemiddag Beste Fred,
  Ja, na Draghi + opening S&P nog 10 uur rijden.

 24. detita444 says:

  Nog nieuws over de weg van Irma? Krijgt Ft. Lau er nog last van?

 25. Bert says:

  Vanaf vrijdag “mandatory evacuation” in Broward county. Intussen ook in EUR/USD ?,
  ben zelf ingestapt dinsdag op 1,1900.

 26. detita444 says:

  Nee (helaas) niet meer in euro/$

 27. Bert says:

  Beste Fred,
  Uitgestapt op 1,2040..zéér guitig…”on the road again”

  1. detita444 says:

   Gefeliciteerd en goede reis.

 28. Hoekstra says:

  Na de U en de P zie ik tot nu toe slechts: http://tinyurl.com/ybdje4xz

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …ach…519 doet wat van 519 verwacht mocht worden…sommigen zien zekerheidjes op basis van BV…ik ben meer van Gezond Verstand…maar ik verwacht nog steeds 523 op korte termijn hoor…en ook 530/533…en daar krijgen sommigen dan weer natte kleren van…wat je toch allemaal niet leert op zo’n forum…
   GRS Geert-Jan

   1. Hoekstra says:

    Dan zijn er weer mensen, die zich afvragen, hoe kort die ‘korte termijn’ is:
    – een dag ?
    – een week ?
    – een maand ?
    – een kwartaal ?
    – een jaar ?

    1. Geert-Jan Nikken says:

     Inderdaad ja…zo ziet u maar…de mens is niet snel tevreden…maar ik ben de flauwste niet…ik wil best zeggen dat ik het binnen een week verwacht…
     GRS Geert-Jan

   2. detita444 says:

    Het verstand van een gezonde boer is ook gezond 😉

 29. Moneymaker says:

  En nu doorzakken…. begin is er!

 30. Moneymaker says:

  Hi Geert Jan,

  Ik respecteer je visie alleen in dit geval ben ik het niet met je eens. We zullen in eerste instantie gaan corrigeren met zowel aex als dax alvorens we richting einde van het jaar richting de 555-565 gaan. Kan zijn dat aex vanmiddag nog even richting de 519-520 gaat maar dan is het ook wel echt afgelopen voor de korte termijn.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde MM,
   De 520 is inmiddels binnen…dan gaan we het nu zien…kijken of er nog ruimte is naar 523…of dat u het gelijk aan uwenzijde krijgt…en dit de top is…ik denk overigens het eerste…
   GRS Geert-Jan

 31. Roberto says:

  Het blijft anders wel sterk liggen MM. Ga zelf uit van 527 voor aex voordat we iets terug kunnen, wellicht test ma-50 op circa 520 voordat de koers wellicht lagere top rond 532 makkt. Dan is nog steeds alles mogelijk. Voor dax houd ik de eerder genoemde 12.450-12.665 aan.

 32. Hoekstra says:

  Een wijs man vertelde me een paar dagen terug, dat je naar de S&P moet kijken, als je wilt weten welke kant de AEX op zal gaan.
  De S&P is nu terug op het punt van vanmorgen rond 10 uur. De AEX zit daar nog 2,5 punt boven, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Hoekstra..
   En dan zijn er natuurlijk mensen die vragen…wat is een kwestie van tijd….minuten?… kwartieren?…half uren?…een half jaar?…:-))
   GRS Geert-Jan

   1. Hoekstra says:

    Beste Geert-Jan…
    Natuurlijk wil ik deze kans niet voorbij laten gaan om u duidelijkheid te geven: voor het eind van deze week verwacht ik dat…
    GRS Hoekstra

 33. roger.deron says:

  Stel de AEX gaat terug naar 517 (519.5 – 2,5 zoals gemeld) = 23.6 % retracement op de 60 ‘ grafiek. Indien we vandaar terug opwaarts gaan dan is dat een sterk signaal voor een opwaartse beweging

 34. detita444 says:

  Al met al toch een guitig dagje. 😉

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …zeg maar gerust…een guitig weekje…
   GRS Geert-Jan

   1. detita444 says:

    Waarvan akte.

Laat een reactie achter