AEX: Daalder

De eerste klap is een daalder waard. U kent het gezegde. De ondertoon van de column blijft ook na gisteren nog positief. Dat neemt niet weg dat in het koersverloop van dinsdag wederom een aantal aanwijzingen zitten dat de huidige opwaartse beweging slechts een correctie betreft.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Voortvarend heeft de AEX zich gisteren op het afgegeven lijstje met koersdoelen geworpen. Achter de eerste twee niveaus kan reeds een vinkje worden gezet. Langzaam maar zeker begint zich in de laagste grafiek een nieuw patroon van achtereenvolgende hogere toppen en hogere bodems te ontwikkelen. Aanleiding om, zoals in de inleiding vermeld, de blik nog even optimistisch te houden. Tot zover het goede nieuws.

Zoals gisteren vermeld zal in de komende columns worden bekeken tot hoever het herstel van de index kan reiken. Na gisteren dienen al enkele kritische kanttekeningen te worden geplaatst. Allereerst de RSI in de intra-daggrafiek. Bij de snelle opmars van de graadmeter moest de indicator afhaken. Zie de rode cirkel. Ten tweede de gemiddelde lijnen in de daggrafiek. Zowel de 200 daags als de 50 daags gemiddelde lijn noteert momenteel rond 440. Niet geheel toevallig vrijwel exact het hoogste punt van gisteren. Ook voor vandaag mag worden aangenomen dat de clustering van deze lijnen als eerste obstakel kan worden aangemerkt. Aan de onderkant moet de zone 433 nu als eerste steunpilaar gaan fungeren.

Samenvattend kan dus worden opgemerkt dat de AEX het voordeel van de twijfel krijgt en dat zij een kans krijgt om opnieuw te laten zien of zij nog over verdere kracht beschikt. De eerstvolgende ijkpunten liggen nu op 440 en 442 respectievelijk. Met nadruk een herhaling van de opmerking van gisteren: deze column moet niet gelezen worden dat de bodem in de AEX is gezet en dat de graadmeter nu wel kan gaan klimmen naar 475.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3

5 reacties op “AEX: Daalder”

 1. Jan says:

  Zou graag een analyse over olie zien, volgens mij gaan we binnenkort de $35 weer opzoeken als 1e KD

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Beste Jan,

   Ik deel uw mening niet. Wat Brent Olie betreft denk ik eerder aan een koers van $54,00. In mijn lunchwebinar de WeekAftrap zal ik uw maandag laten zien waarom de koers van Brent Olie kan stijgen. Schrijf u alvast in: https://www.onlineseminar.nl/tradeidee/

 2. Ab says:

  Als ik naar alle analyses kijk lijkt het erop dat we toch gewoon uit de lange stijgende trend gaan vallen is dat ook de verwachting ?

 3. Nikken says:

  Beste Ab,

  In het langere termijn koersverloop van de AEX zitten momenteel twee gevaren. Allereerst de rising wedge en daarnaast de mogelijkheid van een Hoofd Schouder formatie. De huidige insteek is daarom ook dat een stijging slechts gezien mag worden als correctie, als hertest op het koerspatroon of als vorming van de rechter schouder. Dat enig herstel zeer zwaar bevochten is, blijkt wel weer vandaag. De rising wedge heeft als koersdoel het startpunt van het patroon. Zoals bekend ligt deze rond 380. Dus in het tijdsframe van de langere grafiek geldt dat een AEX onder 457 risico met zich meebrengt voor een daling naar 380. Vandaar mijn expliciete waarschuwing dat ik nog niet denk dat de bodem al is gezet en dat we al naar 475 kunnen klimmen.

  GRS Geert-jan

 4. Wietzendorf says:

  Hallo Geert – Jan,

  Dank voor jouw uiteenzetting en onderbouwing.
  Alleen, wat ik dan niet snap is dat met het bereiken van de laatste low,425,78, er een rsi – bodem van ongeveer 38 werd bereikt in de daggrafiek.
  Zon waarde hoort toch niet bij een bearishe gedachte ?
  Wat zie ik niet goed ?

  alvast bedankt,
  mvg.

Laat een reactie achter