AEX: Business as Usual

Er is een uitslag bekend. Dit kan echter nog niet over de AEX worden gezegd.  In de DD van gisteren stond de strijd tussen kort en lang centraal. Er is nog geen keuze gemaakt.

AEX-IntraDagGrafiek

Gisteren liep de euforie in de ochtend wederom stuk richting 501. Geen OB in de RSI. Openingsgap gedurende de dag gesloten. Achtereenvolgende lagere toppen sinds 11 januari. Maar natuurlijk ook oplopende bodems sinds 10 januari. Vooralsnog is dus sprake van een impasse. Het sinds enkele dagen nagenoeg vlak lopen en over elkaar heenlopen van de MA20 en MA50 in de kleinste grafiek symboliseert dit gegeven.

Met deze uitgangspunten gaat de AEX vandaag weer van start. Let wel, een tijdsframe hoger loopt op de achtergrond de ingetekende Negatieve Reversal mee.

In de kleinste grafiek staat onveranderd een lijn getrokken op 501. Dat dit niveau samenvalt met de tweede reactielijn in de dag-grafiek is in de achterliggende DD’s een aantal keer aangestipt. Onder de recente bodems vanaf 10 januari  is een diagonale lijn ingetekend. Deze start vandaag rond 495, maar loopt uiteraard met het verloop van de tijd iets op. Met deze twee lijnen lijkt de huidige eerste bewegingsruimte voor de AEX weergegeven.

Het is dus nog even wachten tot ook het Damrak een uitslag bekend maakt. De DD zit onveranderd op het spoor van een “Noes to the Left.” Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Dit kan echter nog niet gezegd worden over de AEX. Aldus de opening van de DD van vanochtend. De opmerking had betrekking op de twee ingredienten welke momenteel een rol spelen in het verloop van de AEX. Dit zijn de horizontale lijn op 501 (=vink) en de achtereenvolgende hogere bodems sinds 10 januari (=vink). De eerste uren van vandaag laten wederom een voorbeeld van de beide aangehaalde ingredienten zien zodat ook in deze middag-update gesteld kan worden: de keuze voor de AEX is nog niet gevallen. De combinatie van de oplopende trendlijn en de horizontale trendlijn staat in de boeken bekend als een ascending triangle waarbij de theorie stelt dat deze gezien moet worden als een continuatie-patroon. Dit zou betekenen dat de druk op 501 in de komende dagen opgevoerd kan worden. Dezelfde theorie stelt echter dat daar een OB notering voor nodig is. De ingetekende rode cirkel duidt het gegeven dat daar vanochtend wederom nog geen sprake van is geweest. De bewegingsruimte, zie ook de opmerking van Roelof in de chat, wordt dus steeds beperkter. Door het verloop van de tijd kruipt de diagonale lijn immers langzaam maar zeker naar hogere niveaus. Zie in deze ook de DD van vanochtend. Het speelveld is ook na de eerste uren van vandaag dus onveranderd gedefinieerd door de twee vanochtend aangehaalde trendlijnen. Zie dat de gemiddelde lijnen vanochtend weer een rol als vangnet hebben vervuld. Dus voor de zeer actieve spelers onder ons kan de MA50 al als eerste kritieke punt worden aangeduid.

 

97 reacties op “AEX: Business as Usual”

 1. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Dat de AEX überhaupt in de plus lijkt te openen vind ik na de Brexit uitslag opvallend. Niet dat de uitslag verrassend is, maar wel bevestiging van een mogelijke harde Brexit en de tijd dringt. Nederlandse bedrijven worden dan als geen ander land in Europa financieel getroffen. Volledige onduidelijkheid over het gevolg en dus onzekerheid.
  Succes met traden.

  1. Peter says:

   Goedemorgen Phoenix (en de anderen natuurlijk), de koersen stijgen voorzichtig omdat nu de kans bestaat dat er helemaal geen brexit zal plaatsvinden. Bij een approval of the deal zou die met zekerheid zijn doorgegaan (en dat zou de Europese economie flink beschadigen), nu kan het zomaar gebeuren dat er een nieuw referendum wordt gehouden en het engelse volk zal tegenstemmen.
   Toen gisteren duidelijk werd dat vrijwel zeker de deal zou worden afgestemd, hetgeen dan ook inmiddels is gebeurd, gingen de koersen omhoog. En nu is het afwachten, vandaar ‘neuzen naar links’. Al zullen sommige neuzen ook naar rechts wijzen 🙂

 2. Hoekstra says:

  Waarde Geert-Jan,
  Wat bedoelt u met ‘Noes to the Left’ ?
  GRS Hoekstra

  1. miked says:

   https://www.youtube.com/watch?v=nvIDqZ7OBAA

   misschien heb je hier wat aan..

   1. Hoekstra says:

    Dank, Mike

 3. Roland says:

  MPs trundle through a corridor, or “lobby”, behind the government’s side of the Commons chamber to register a yes vote, and one behind the opposition’s side to register a no – hence the Speaker’s cry: “The ayes to the right, the noes to the left.”

  1. Hoekstra says:

   Bedankt Roland

 4. Roland says:

  mogge s6 vandaag
  groet

 5. Moneymaker says:

  Goedemorgen iedereen, GJN thx weer voor de analyse. Begrijp ik nu goed dat lagere zones voorlopig even naar de achtergond verdwijnen of verwacht je wederom een nie Ob nie situatie rond de 501? Wat is het koersdoel indoen we boven de 501 uitbreken?

  1. miked says:

   is al vermeld opletten (lezen) graag 505-507

 6. Hoekstra says:

  AEX nie OB nie en de Duitse DAX 3 AEX-punten lager dan de top van gisteren
  De huidige notering boven 500 lijkt daarom opnieuw van korte duur.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Dank Miked.
  GRS Geert-Jan

 8. Moneymaker says:

  Snap je zin niet miked…505-507 is dat jouw eigen hoop?

 9. Moneymaker says:

  ….ppfff de short nog niet gegaan (net te scherp ingelegd rond de 501)…hopelijk nog een keer naar de 501 en dan wil ik mee….zul je zien dat die nu verder gaat afglijden….

  Dax oogt ook weer futloos….niet meer vooruit te branden

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Laat mij u helpen…u heeft deze vraag al eerder gesteld….toen is er netjes…o.a. door mij…antwoord gegeven…vandaar de opmerking van Miked…en vandaar mijn dank aan Miked.
  GRS Geert-Jan

 11. Roland says:

  In de kleinste grafiek staat onveranderd een lijn getrokken op 501
  vinkje

  grappig elke ochtend een dd en mm elke dag vragen.
  waarbij elke dag wel een antwoord zit LEZEN
  blijft moeilijk lezen voor sommige

  er is wederom een gapp ontstaan
  groet

 12. Jos says:

  Goedemorgen allen, lekker uitgeslapen heerlijk.

  Geert-Jan Nikken
  15 januari 2019 om 08:30
  Waarde MM,
  Er staat dat ik denk dat deze beweging weer richting 501 gaat sneuvelen. Als we naar 465 gaan, komen we ook langs 488.50. Boven 501 oude bodems rond 505-507.
  GRS Geert-Jan

 13. Moneymaker says:

  Excuse me, zal beter lezen 😉

 14. Jan says:

  Tussen nu en dinsdag gaan we de weg naar de dieperik inslaan, is mijn inschatting.
  Liefst nog DAX 11075-11100

  1. miked says:

   dus ik kan nu vol short gaan Jan …

   1. Jan says:

    ik weet zeker dat jij dat kan, Miked 😉

 15. Moneymaker says:

  @Jan, je spreekt jezelf wel tegen….indien de dax nog op 11075 zou komen moet deze dus uitbreken aan de bovenkant hoe rijmt dat met een weg naar de dieperik inslaan en op basis waarvan verwacht je een afstort? Is dit eerlijk gezegd ook een beetje naar je posities praten (niet flauw bedoelt hoor).

  1. Jan says:

   Hoi MM,
   ik begrijp niet wat je met ”uitbreken aan de bovenkant” bedoeld.
   Genoemd koersdoel kan gehaald worden in de rising wedge EN is ongeveer de terugtest van lang tf doorbroken steunlijn (geel) EN het raken van de lange termijn weerstandslijn (gaat dus valse doorbraak worden volgens mij).
   Kan geen reden bedenken waarom ik naar mijn positie zou praten?? Huh, wtf, echt… wie doet dat nou?
   Ik blijf zowieso altijd flexibel aangezien kort tf trader. Ik overweeg wel bij bevestiging een short langer aan te houden.

   1. Jan says:

    alleen rode cirkeltje misschien niet precies op goede plek getekend

 16. Roelof says:

  Goedemorgen, zijn er ook mensen die een uitbraak uit een driehoek zien in de 30 minuten? Indien dat inderdaad het geval is dan projecteert dat naar 508. En laat daar nou ook de 3e reactielijn liggen over de daling van 530 naar 472. Toeval natuurlijk 🙂

  Onder 498/499 doe ik bovenstaande de prullenbak in.

  1. Jos says:

   Roelof je uitbraak uit de driehoek heeft geen RSI die OB is geworden dus dan denk ik dat de kans niet zo groot is. Hou me vast aan het niet OB worden van de RSI.

   1. Roelof says:

    Mijn tradeidee(tje) ligt inmiddels in de prullenbak. Nu maar weer concentreren op de onderste lijn, ofwel 495.

 17. Moneymaker says:

  Ben benieuwd of we de 465 deze maand nog gaan zien….Volatiliteit wel erg laag momenteel dus dat is altijd een teken voor een grote beweging….

 18. miked says:

  dubbel topje op 501 het moment is daar ‘ is er gekozen’ ?

 19. miked says:

  plaatje

 20. Jan says:

  Laatste plaatje van wat mij betreft meest waarschijnlijke scenario, geen garanties
  https://twitter.com/Geldpakhuis/status/1085469855099338752

  ik post teveel dus nu ff niks meer
  Succes

 21. Hoekstra says:

  Moneymaker – 10:05
  “Volatiliteit wel erg laag momenteel dus dat is altijd een teken voor een grote beweging….”
  2 onwaarheden in 1 zin…

 22. Jos says:

  Beertjes gaan de druk opvoeren……..

  1. Jan says:

   oei 😉

 23. Moneymaker says:

  Weer hogere bodem gezet….denk eerder dat de bulls de druk gaan opvoeren de komende uren….duidelijk weer een false move tot dusverre om de shorters erin te lokken…..

  1. Jos says:

   Drie puntjes omlaag twee puntjes omhoog niet meer en niet minder 🙂

 24. Jos says:

  De uitbraak uit de driehoek zal waarschijnlijk ook de richting worden voor de komende dagen. Bovenkant 507 en de onderkant 493.

 25. detita444 says:

  Thx voor de tips Jos, ik ga er meteen mee aan de slag.

  1. Jos says:

   Wat ga je dan doen?

 26. string says:

  MM…11:19…
  Jij denkt te veel in intriges en complotten…maar die zijn er helemaal niet…het gaat zo zeker nog niet lukken…
  Twee kernwoorden…studie en screentime/oefenen…en studie staat duidelijk als eerste genoemd…

 27. Geert-Jan Nikken says:

  Grote jongens, false move, uitroken, brandlucht, oei, Brederode, diepe zakken gratis voorgedaan, ondankbaar etc…ik heb de laatste dagen op deze plek weer veel inspiratie opgedaan voor…de Dikke Nikken… 🙂
  GRS Geert-Jan

 28. Roelof says:

  Het speelveld wordt kleiner en kleiner. Voor het grotere plaatje vanaf de 472 bodem zie bijgeleverde grafiek. Steun op ca. 496,50.

 29. Jos says:

  @Fred 11:28, ik ga er meteen mee aan de slag. Wat ga je dan doen…….ben erg benieuwd.

 30. Roelof says:

  @ MM:: Denk aan Mama Nikken! Heb geduld. Het is gewoon wachten op de uitbraak en daar neem je dan een positie op in. Het maakt mij persoonlijk niet zoveel uit of dat nou omhoog of omlaag is.

 31. Jos says:

  De opgaande steunlijn RSI komt langzaam onder druk te staan.

 32. Moneymaker says:

  Jos vanaf welk niveau zie jij de druk in de RSI grafiek? Het mag kennelijk niet zakken voorlopig! DAARNAAST heeft de s&p een doorbraak door de 2600 gerealiseerd dus dat kan ook als steun gaan fungeren

  1. Jos says:

   @MM, mijn grafiekje geeft de steunlijn aan in de RSI……druk neemt toe maar hij is nog steeds niet gebroken. Dus gewoon op je handen blijven zitten.
   Gisteren wilde je een positie innemen n.a.v. de Brexit………………..nu is de les van vandaag dat je er goed aan gedaan hebt om op je handen te blijven zitten want voor de beurs was het een NON event.

 33. detita444 says:

  Waarde Jos,
  ben jij verslaggever van het plaatselijke wijkkrantje? 😉
  (Zie posts 10.23, 10.43, 11.27, 11.23, 12.15, 12.19)
  GS, Fred

  1. Jos says:

   Aha eindelijk reactie maar wederom geen antwoordt op mijn vraag 🙂
   Lekker mensen uitdagen de hele dag je kan het er maar druk mee hebben hé Fred.

 34. Jan says:

  @GJN, mag dan ook het ‘Dubbele Valluik’ in de Dikke Nikken?
  (als de koers door 2 oplopende steunlijnen met iets verschillende hoek, en evt belangrijke MA, tegelijk dondert)

 35. miked says:

  nou jan jij bent wel erg bearish ingesteld

 36. Moneymaker says:

  @Jos, blijf nog even langs de zijlijn hoe “graag” ik nu ook een short wil innemen, maar kan idd nog beide kanten op. Mocht het zodadelijk tot een uitbraak komen aan de bovenkant dan kan het verlies zeer snel oplopen daar heb ik geen zin in.
  Futs S&P zakken en aex blijft erg goed liggen dus dat geeft daarnaast voor een short positie ook te denken….

  1. Jos says:

   Goed zo MM je begint het te leren. Nog even over de S&P…………….inmiddels door de 2605 als ijkpunt afgegeven door GJ maar de S&P heeft gisteren tijdens die doorbraak geen OB.

 37. detita444 says:

  Waarde Jos,
  Abusievelijk je interessante vraag over het hoofd gezien, maar hierbij alsnog het antwoord:
  ik volg gewoon mama Nikken haar advies op.
  De hele dag mensen uitdagen. Hoe kom je daar nu toch bij Jos?
  Alleen omdat ik jou met een verslaggever vergelijk?
  Dit is trouwens pas mijn 3e post van vandaag en gisteren zullen het er niet veel meer zijn geweest 😉
  GS Fred

  1. Jos says:

   Ach Fred, wat lief van je ………………………en wat is dat advies dan van mama Nikken?.

 38. Roelof says:

  Als toevoeging op mijn post van 11.56 uur het volgende. De stijgende steunlijn vanaf de 472 bodem loopt ongeveer twee punten per dag op. Aangezien de lijn vandaag startte op 496 staat de lijn aan het einde van deze, vooralsnog doodsaaie, beursdag op 498.

 39. Roelof says:

  Wellicht is dit ook interessant. Op het eerst hogere tijdsframe van de DD, te weten de daggrafiek, komt de stijgende steunlijn vandaag in op ca. 493. Die lijn stijgt 1,5 per dag.

 40. Jos says:

  Ook nog maand expiratie vrijdag……….het is me wat…….als ik dan toch een pijltje moet gooien dan is het op de 490.

  1. Jan says:

   kijk nou toch uit Jos!!

    

 41. Geert-Jan Nikken says:

  Ik zal heel eerlijk zijn…dat ik na de Brexit…vandaag wel wat meer beweging had verwacht…dit is vanaf 10.00 uur…wel een hele erge…Mama-Nikken dag
  GRS Geert-Jan

 42. detita444 says:

  Waarde G-J
  Beschouw het gewoon als Moederdag. Het beste is een appeltaart bakken nu. 😉
  GRS Fred

 43. Moneymaker says:

  GJN ben je niet de enige….het blijft afwachten of we gaan uitbreken naar boven of beneden…tot die tijd luister ik naar Mama Nikken.

  @GJN…dit is ook wel de bekende stilte voor de storm……(naar boven toe begint de druk wel op te lopen, zou mij niets verbazen 507 😉

 44. string says:

  De dagcandle van 11 januari is ‘n Doji en tevens vanaf het ontstaan nog immer top en draaipunt…
  Zolang deze waarde niet overschreden wordt…wil ik graag denken dat de Doji…het begin van iets moois is…

 45. Phoenix says:

  Zoals ik vandaag al begon, vind ik het vervolg net zo opvallend. Zelfs na de ‘afkoeling’ na de opening blijft de index in de plus. Het oppompen wordt gehandhaafd, een uiteindelijke uitbraak aan de bovenkant zou mij daarom niet verbazen.

 46. roger.deron says:

  Dan toch opwaarts 14u56 voor even (enkele sessies)

 47. maurice says:

  Instappen aub voor de trein naar het hoge noorden.

 48. Phoenix says:

  Bedankt voor het plaatje Roger. Wall Street heeft de afgelopen dagen steeds de neiging direct te stijgen (zie bv de S&P uurgrafiek, mocht dat vandaag hetzelfde patroon vertonen dan gaan we richting 505.

 49. Phoenix says:

  GJ, dank voor de DD S&P. Je stelt ´het (S&P) bouwwerk oogt onveranderd broos. Deze stelling is gebaseerd op het gegeven dat de RSI in de kleinste grafiek nog steeds de achterliggende stappen niet wil bevestigen.` Is een feit. Daarentegen heeft het de S&P niet belet om al bijna 3 weken te stijgen. Broos wordt dan een wat relatief begrip.

 50. string says:

  De berekening vanuit de driehoek in de 5′ grafiek…waar de koers is uitgebroken…wijst naar 502.XX…en da’s hoger dan bovenzijde
  ascending triangle…opletten dus…

 51. Putin says:

  Speciaal voor Jos me koersdoel op 700 nog een keer. Ow, wacht 778…..

 52. Putin says:

  Dit is beter

  1. Jos says:

   Haha Putin is je dochtertje net thuis gekomen van de kleuterschool ………………………ze heeft talent 🙂

 53. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Phoenix,
  Wat u zegt klopt…als de insteek van de DD al drie weken negatief zou zijn…dat was zij echter niet…sterker nog…er is juist ingespeeld op een stijging…alleen wel als een reactie…
  GRS Geert-Jan

  1. Phoenix says:

   Helemaal eens hoor, wil slechts aangeven dat ik me afvraag wanneer de gevolgen van die broosheid zich dan gaan openbaren want ik zie er al best een aantal beursdagen niet veel van in de reactieve stijging.

 54. maurice says:

  Wat wil je nu zeggen Putin ?

 55. Putin says:

  Cadeautje voor Jos. Een grafiek zegt meer dan 1.000 woorden.

  1. Jos says:

   Oh was dat het een grafiek 🙂 ……………….zou zweren dat het een kleurplaatje was van………

 56. Jos says:

  Nou ik ga de luikjes weer sluiten, Amerika perst er nog een laatste plusje uit……………….AEX vindt het ook prima……………..en Putin heeft koersdoel 778………………….welk jaar denk ik dan 🙂
  Fijne avond en niet vergeten de wekker te zetten vannacht want China komt weer met een getalletje al dan niet gelogen……………….waarschijnlijk meer impact dan de Brexit.

 57. Putin says:

  Sterkte met de puts Jos. Misschien dat er nog een klein plusje in zit rond 542 🙂

 58. string says:

  En zie ik al weer topvorming ontstaan in de 5’…blijkt de ascending triangle nog te sterk?…

 59. Putin says:

  String. Afhankelijk van je plan natuurlijk, zou ik persoonlijk een wat langere tijdshorizon nemen. Zo schiet je op elke daling en stijging. Tenzij dat de bedoeling is natuurlijk 🙂

 60. Jan says:

  ‘@Jos, wat bedoel je daar nou weer mee, ‘de aex vindt het ook prima’??

 61. string says:

  Ja hoor weerstand te sterk…gaan we nu het vijfde ritje voor vandaag ook nog meemaken…

 62. string says:

  @ Putin…16:10…
  Meestal doe ik mijn boodschappen op de 30′ grafiek…maar de laatste tijd werkt de 5′ grafiek ook prima voor mij…
  Dus ja…het is wel bewust…zit vandaag in de vijfde rit…zolang dat zo lukt is het ook wel leuk…
  Kom dan wel minder op het forum…is veel meer opletten…harder werken dus…

  1. Putin says:

   Vooralsnog heb je het gelijk aan je zijde. Netjes.

 63. string says:

  JA is netjes…maar op enig moment wordt je weer eens gefopt…en dan ga je weer nadenken…van hoe je het ooit geleerd hebt…

 64. string says:

  Ben er weer uit…genoeg voor vandaag…ruim tien indexpunten gaat de meeste dagen niet lukken…verre van dat…
  SMA50 op AEX/CFD 5′ plaatje gaf steun…en er volgde ‘n Bullish Engulfing…heb me vandaag erg…nuttig gevoeld…

  Iedereen mooie avond…

 65. Jurrian says:

  @ string daytraden in optima forma, proficiat

 66. string says:

  Oeps…post 16:54…verkeerd geteld…ruim tien indexpunten moet zijn…schraal negen indexpunten…

 67. Gerrie says:

  rsi steunlijn in de 30 min. is op slot nog steeds intact.

 68. wh.giesen says:

  Ja, en een dikke kans dat we morgenvroeg met een gap openen want overdag lukt het maar niet en usa blijft maar stijgen ondanks divergentie.

  mvg

 69. string says:

  Maar op de S&P…loopt de koers ook tegen het plafond aan…zie die gap nog niet komen…

 70. wh.giesen says:

  String usa inmiddels meer dan 10% omhoog en de aeniks amper 5% gestegen.

  mvg

 71. Moneymaker says:

  Toch nog nabeurs wat longs AEX en dax opgenomen voor stijging morgen! Us blijft doorstijgen dus dat moeten wij nog inhalen de komende tijd! De reden was de goeie cijfers van de banken vandaag dat geeft de burger moed voor morgen :-))

 72. Vrijbuiter says:

  @MM
  Inhalen? Ik zie die US-stijging niet echt en de FTI geeft dat ook niet aan. Bij mij zijn alle systemen eerder aan het uittoppen, dan dat ze zich opmaken voor een long positie. ‘t is maar dat je het weet. Volg nog steeds Mama Nikken en geniet van de appeltaart zou ik zeggen. De Brexit-vote was een non-issue voor de markt en de bankencijfers zeggen ook niets over de rest van de markt.

 73. string says:

  Het gegeven dat Theresa May…het Britse parlement kan blijven leiden…zou naar mijn mening veel eerder tot ‘n stijging opwaarts moeten leiden…dan het te preferen verlies van de stemming gisteren…
  Na het wegstemmen van de brexit-deal…liggen er nog wat betere mogelijkheden open…maar wel uitermate moeilijk…
  Ik wil er liever niet aan denken… dat er zo’n oproerkraaier als Jeremy Corbyn met zijn linkse kornuiten…de tent overeind moet houden…
  Maar zelfs het gegeven van het voortzetten van de zittende regering…kan de beurzen nog niet in beweging brengen…
  En die vermeende correlatie die voor diverse forumgenoten heilig schijnt te zijn…dat geldt niet voor mij…
  Voor mij is US500 de US500…AEX25 de AEX25 en…you name it is you name it…

Laat een reactie achter