AEX: BorrelUur

Het vraagstuk uit de DailyDosis van dinsdag luidde of de zone 523 als weerstand zou gaan fungeren. Inderdaad hobbelde de AEX gisteren de gehele dag op en om de ingetekende horizontale trendlijn. De slotstand was ook op 523. Toch is er nog een mogelijkheid richting koersgat.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Na de duidelijke beweging van maandag was het gisteren gedurende de dag wat zijwaarts gehobbel met de AEX. De aarzeling komt in de dag-grafiek tot uiting door de gevormde doji-bar waarbij de opening- en slotstand nagenoeg gelijk zijn. Zoals gezegd, de beweging zat dinsdag in de opening. Daarna was het over met het momentum. Het convergeren van de gemiddelde lijnen in de dag-grafiek vordert. Nu hebben deze lijnen de neiging om als obstakel dan wel steunpunt te fungeren. Omdat de koers van de AEX momenteel onder de lijnen noteert mag in dit geval uitgegaan worden van de eerste situatie. De korte lijn handelt momenteel op 524 en de tweede lijn nadert het niveau van het koersgat. Dat betekent dat aangenomen wordt de opwaartse ruimte voor de graadmeter ook vandaag beperkt zal zijn. De verwachting luidt niet dat de index met veel gemak weer tot boven beide gemiddelde lijnen uit de dag-grafiek stijgt. De gedachte blijft daarom onveranderd dat de cash-markt op korte termijn de beweging van de FTI van afgelopen maandag volgt. Zoals gisteren beschreven tikte de avondhandel maandag al even 520 aan. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeeGrafiek

55 reacties op “AEX: BorrelUur”

 1. Roberto says:

  Valt nog steeds heel veel af te dingen op dit verhaal. a) Beleggers met een negatieve visie hebben al lang verkocht of zijn al short. In deze verkoopdruk is nauwelijks schade aangericht. Indicatoren zijn prima afgekoeld wat een goede voedingsbodem is voor de volgende rally. Nieuwe verkoopdruk is nodig voor verdere verzwakking, waar komt deze vandaan ? b) Het short advies is TEGEN de stijgende hoofdtrend in zonder verkoopsignaal of trendbreuk. Dan is nu short zitten gebaseerd op hopen en smeken dat het lager gaat en niet op realisme. Beter zou zijn om mogelijke zwakte te benutten om te kopen. c) Amerikaanse markten liggen er onverminderd sterk bij, ook de Nasdaq na afgelopen week. Geen trendbreuk alleen een daling. Het is wat veel gevraagd om te verwachten dat Europa gaat corrigeren als de US stijgt. Kunnen koersen dan niet dalen ? Jawel, natuurlijk. Maar op basis van bovenstaande lijkt mij de kans 80/20 dat de koersen verder stijgen naar nieuwe hoogtepunten. Dan is nu short zitten levensgevaarlijk. d) Onder 520 mag het dan zwak zijn, maar we hebben het hier over 7 tot 10 punten daling en die moet je maar net weten te bespelen. Dit lijkt meer een uitschudding van de markt dan begin nieuwe dalende trend. Laat het allemaal weer rustig op U inwerken mensen en doe er uw voordeel mee. Geen positie is ook een positie zeker voor korte termijn beleggers.

 2. h.van.dijk says:

  Een stijging in de VS en een daling in Europa is mogelijk te verklaren door de dollarkoers?

  1. Roberto says:

   Uiteraard. En als dat zo zou zijn en de US stijgt verder dan lijkt me dat EU in het meest negatieve geval consolideert maar niet corrigeert.

 3. Jan B says:

  Goed verhaal Roberto, GJN ziet het zoals gewoonlijk weer veel te somber in. De renteverhoging is al ingeprijst, het zou pas een verrassing als de rente niet verhoogt wordt. Terwijl Yellen de markten nog nooit in beweging heeft gezet, ze is altijd heel voorzichtig met haar woorden.

  1. Roberto says:

   Tja, het lijkt een gevalletje van gelijk willen hebben=ego. Maar dat wordt hier in epistels ten stelligste ontkend….

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto,
  Weet u wat ik nou zo jammer vind…nu komt er een inhoudelijk stuk van uw hand…waarvoor dank…en dan kunt u het toch weer niet laten om na een half uurtje nog even een bericht te plaatsen zonder enige vorm van inhoud…
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Zo moet u het toch niet opvatten. Ik probeer op een rij te zetten waarom wij van mening verschillen over de markt en te begrijpen waar ik eventueel fout zou zitten, wat overigens nog steeds kan natuurlijk. Maar op basis van aangehaalde feiten kan ik met de beste wil van de wereld niet begrijpen waarom u een short advies verkiest. Kom dus voorlopig niet tot een andere conclusie dat het voor u moeilijk is om een eerdere visie te herroepen. Vandaar. U wordt beter door kritiek, dat kan lastig zijn, niet door de GJ fanclub die aan uw lippen hangt. GRS uiteraard.

 5. Frank says:

  @JanB en Roberto,

  Het is een visie van GJN, net zoals jullie een visie hebben. Ik heb Roberto niet gehoord toen de indicies wat verzwakking toonden. Maakt niet uit natuurlijk, iedereen zit wel eens mis. Maar waarom zo aanvallend richting de schrijver van deze stukken? U hoeft hjet niet te lezen als het u stoort…..
  Verder vind ik de visie van Roberto aangaande de markt plausibel!

  1. Roberto says:

   Frank. Volgens mij is mijn reactie altijd geweest dat dagelijkse TA in een omgeving van lage volatiliteit zinloos is in combinatie dat je niet moet willen schieten op elke beweging omdat je dan vaak juist het verkeerde doet en het totale overzicht gaat missen. Die ruis moet je accepteren, dat is ook helemaal niet erg. Krijg soms hier het idee dat je met elke beweging iets kunt, dat is natuurlijk niet zo. Een plan hebben en de grote lijnen uitzetten is heel belangrijk. Mijn visie is dan ook altijd positief geweest aangaande de beurs dan hoef ik toch niet te reageren als het naar beneden gaat.

   1. Roberto says:

    Met als toevoeging als er in het totale beeld niets verandert. Dan beschouw ik die daling als ruis, of niet gezien zoals u wilt.

 6. Jan B says:

  Ik ben het gewoon niet eens met de visie van GJN, dat is toch niet aanvallend? Ik lees zijn DD met veel plezier, stel het op prijs dat hij dat al jaren doet, maar verschil gewoon van mening.

 7. Frank says:

  GJN schrijft al tijden dat de AEX zijwaarts opereert en dat de grenzen een vrijwel niet te nemen hobbel zijn. De geslagen piketpaaltjes worden meestal redelijk nauwkeurig behaald. Zie vooral ook bijgevoegde chart. Al een maand hetzelfde beeld. Daarnaast schrijft GJN dat de koersen naar verwachting hoger gaan voor vandaag. Klopt toch allemaal redelijk zou ik zo zeggen. Hoezo veel te negatief? Afwijkende visie zijn wat mij betreft meer dan welkom, vooral als dat onderbouwd kan worden met een realistische ondertoon.

  https://invst.ly/43ut5

 8. jan says:

  Zooooo heee sta ik ff megaverlies!! Ik dacht dat we naar 520 en 513 gingen.
  Ik las ergens een post van iemand die zei dat we naar hogere top DAX gingen en AEX richting 528/529. Op een forum

  1. Me says:

   Hoi Jan,

   Helaas is beleggen niet voor iedereen, toch leuk dat je een poging waagde.

 9. kreks says:

  Dag Geert-Jan,
  Volgende weerstand 528 / 529? Blijft het scenario 520-513 nog steeds je verwachting?
  Mvg,
  Kreks

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Kreks,
   De AEX zit vast in een zijwaarts patroon waarbij we volgens mij nu weer stoeien met de bovenkant. Ik durf nog niet short maar bij koersen onder de slotstand van het laatste half uur spring ik weer mee naar beneden.
   GRS Geert-Jan

 10. jhc.langendonk says:

  Goedemorgen Allemaal…
  Roberto,s verhaal kan ik inkomen..kijkt naar het grote plaatje..wordt pas anders als we goed onder520 gaan komen..en kijkt niet naar daling van 3 of 5 puntjes..de trend is UP..
  G>J>bekijkt het dag voor dag en daar is ook wat voor te zeggen..geeft aan wat voor vandaag de piketpaaltjes zijn..

 11. Maurice says:

  Hey Jan,

  Je kunt nu rustig short gaan. Stijging is alleen maar gebakken lucht. Nu weer dalen en gapje dichten.

 12. jan says:

  Thnx Maurice maar ik wacht maar even de middagUpdate af

 13. Jan B says:

  Iedereen heeft zijn eigen interpretaties blijkbaar, ik vind het prima Frank en wens je veel succes!

 14. Roberto says:

  DAX Index breekt met een gap uit aan de bovenkant van een driehoek. Deze lijkt dus alvast op weg naar nieuwe toppen.

 15. Ole says:

  Goedemiddag,

  Dik OB in de 30 min en koersgat gedicht. wat wil je nog meer.
  Nu naar de onderkant van de RSI.

  Gr

  1. Roberto says:

   Goed gezien van je Ole….

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Upate:
  De AEX is vanochtend sterker uit de startblokken geschoten dan ingeschat. Niet alleen is de graadmeter onderweg gegaan naar het koersgat, zij heeft inmiddels het totale gat gevuld. Op dit moment aarzelt de index weer aan de bovenkant van de bandbreedte welke al enige tijd een rol speelt.De RSI worstelt in deze met de OB-lijn maar is nog niet overtuigend boven deze lijn geklommen. Uiteraard is vanochtend een nieuw koersgat ontstaan. Gebaseerd op de huidige stand van de indicator en de aantrekkingskracht welke koershiaten hebben lijkt een scenario waarin de AEX binnen de bandbreedte blijft aannemelijk. Dit impliceert een terugval vanaf de huidige niveaus waarbij de ingetekende lijn net boven 529 het risico aangeeft.
  GRS Geert-Jan

 17. jan says:

  oei oei oei bijna mijn hele saldo naar de knoppen grrrrrr

 18. marcel says:

  Wacht rustig af die daling laat niet lang meer op zich wachten
  Waarschijnlijk is dit vandaag een reversaldag op de s en p
  price/time verhaal

 19. jan says:

  Heb verlies genomen, moest wel, als het doorstijgt blaas ik de account op

 20. jan says:

  Was teveel van die 513 uitgegaan

 21. paul says:

  Dit blijft een hele goede site en column hoor. Er zijn er maar een 3-4 analisten die vaker gelijk hebben dan ongelijk en meneer Nikken lees ik graag en bovendien is t goed te lezen. De heer Ahrens volg ik al jaren in 2010 en ik geloof 11 de beste van Nederland op de site analistenoverzicht. https://youtu.be/shH2gMuSPWM Die ziet toch all time highs in de Dow en de DAX / (en zijn kleine broertje AEX) speelt met de bovengrens van 12880/12900 daarboven eerder bullish dan bearish.. er is garantie tot de hoek van het woonwagenkamp voor day en position traders. Het voelt nu als een shortsqueeze.. ikzelf vermoed juli-sept lager.. t blijft niet eeuwig feest..

 22. Josk says:

  Geachte Jan, zielig en misselijk je postings, er moet in je jeugd iets fout zijn gegaan. Geert-Jan is het mogelijk een “ignore”knop te installeren ?.het zou mijn leesplezier behoorlijk verhogen. Met of zonder perfecte analyses, bedankt voor je dagelijkse column

  1. jan says:

   Beste Josk, niet erg netjes wat je schrijft, ik dacht dat GJN wilde dat we met respect met elkaar zouden omgaan hier.

  2. Roberto says:

   Beetje sneue reactie van je Josk. Ow, wacht iemand van de GJ fanclub…..

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Ik weet niet of het serieus is wat u stelt, maar als het inderdaad zo is dat u bij het scheef zitten van drie punten al uw trading-account opblaast, dan zit er iets niet goed in de leverage of money-management. Uiteraard is deze posting opbouwend en constructief bedoeld.De punten van vandaag vallen immers ruim binnen de “ruis” van waarde Roberto.
  GRS Geert-Jan

 24. jan says:

  de hoop is nu gevestigd op mijn 2e rekening, heb ik inmiddels bijgekocht en ga daar nog steeds voor de 513.

 25. Loran says:

  Beste jan, ik word een beetje zenuwachtig als ik jouw posts van vandaag lees. Misschien ten onrechte (hoop ik). Maar ik krijg het gevoel dat je wat veel risico aan het nemen bent, waarbij je al snel flink scheef zit als de index de andere kant op gaat. Ik hoop natuurlijk voor jou dat de 513 snel bereikt wordt, maar dat is maar de vraag en als het gaat gebeuren dan gaat dat waarschijnlijk niet in 1 rechte lijn. Dus geef jezelf meer dan voldoende ruimte bij het innemen van je posities en neem pas een positie in als er duidelijk aanleiding voor is. Geen positie innemen is ook een keuze!
  Succes maar weer.

 26. Jurrian says:

  @Jan, ik hoop dat je veel rekeningen hebt, maar op deze manier blaas je ze allemaal op. Maarja misschien is dit ook wel een manier om het te leren, alleen hoeveel kost het?

 27. Bert says:

  Beste Jan,
  Adviesje: diversifieer uw portfolio naar andere (leidende) indexen zoals de S&P500. Mede door de haarscherpe DD’s van GJ en “mijn buy-the-dip” aanpak, boek ik sedert maanden solide winsten.
  MVG.,
  Bert

  1. jan says:

   Thnx Bert maar jij had toch fors verlies op eu/dlr deal?

   1. Bert says:

    Beste Jan,
    Dat klopt; ben toch weer op precies 1,1275 zojuist ingestapt richting de “sunny skies” van kapitein -“all aboard” – Gokhan naar 1.1380 toe om dan het gelden verlies ‘positief’ te cashen.
    MVG.,
    Bert

 28. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Winst van AEX weer weg als sneeuw voor de zon. Koersgat van vanochtend gevuld (zie middag update). Om in de titel van vandaag te blijven….ik pak een borrel…en wacht rustig op mevrouw Yellen…tot morgen…
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Goed gezien idd.

 29. Maurice says:

  Hey Jan,

  Stijging was weer gebakken lucht. Ik heb de puts van 527 mooi verkocht en deel laten staan en heb voorzichtig wat longs opgepakt. Nu afwachten wat de Yanks vanavond gaan doen. Bedankt weer voor je scherpe analyse vandaag GJ !

 30. jan says:

  Goed gezien Maurice!!

 31. Maurice says:

  Olie gaat door het putje; dat wordt morgen weer naar het zuiden.

 32. Geert-Jan says:

  Succes zo.
  GRS Geert-Jan

  1. Bert says:

   Waarde Geert-Jan,
   Nu Yellen-speech…wèèr bla, bla of deugdelijk FED-beleid qua achterblijvende inflatie met zo’n lage
   werkloosheid alsmede met het afbouwen op hun balans van de massale opkoop staatsleningen en hypotheek. In ieder geval “reageren” binnen uw diagonale S&P500 lijnen.
   MVG.,
   Bert

 33. Maurice says:

  Ik durf niet long te gaan op de S & P, ik denk dat we naar het zuiden gaan.

  1. Fred says:

   angsthaas 😉

 34. Bert says:

  Beste Maurice,
  Tijdens haar speech toch op 2430 long ingestapt door “mijn buy-the-dip” aanpak en na haar standpunt:
  “komende jaren balans afbouw staatsobligaties en hypotheken”

 35. Bert says:

  Ook op de “NYSE floor” ( ‘o.a. USA-GJ’s concollega Art Cashin ) is het een onverwacht aspekt dat “trimming FED balance” wordt opgestart eerder dan verwacht begin 2018.
  Consumenten/producenten data afhankelijkheid tav inflatie en continuatie van FED rate hikes, omdat de FED toch weinig invloed heeft op de nu robuste bannengroei c.q. lage werkloosheid en toch géén hogere inflatie, raakt op de achtergrond in hun huidig beleid.

 36. Maurice says:

  Goed gezien Bert !

  Ik ben benieuwd wat wij morgen gaan doen met die olie en zwaargewicht RD.

 37. Bert says:

  Beste Maurice,
  Hoop dat je short ben op olie: gaat door “het putje”…

 38. Maurice says:

  Nee Bert, ik ben wel short op AEX, met zwaargewicht RD.

 39. Bert says:

  Maurice,hoop voor the best morgen voor je;
  Heb the upswing S&P 500 uitgesloten op 2438.
  Prettige Avond !
  Ga plonsen in de blauwe oceaan voor mijn deur, om je “jaloers te maken”, sorry
  MVG.,
  Bert

 40. Maurice says:

  Het is u van harte gegund Bert.
  Fijne dag verder en geniet er van !
  mvg
  Maurice

Laat een reactie achter