AEX: Binnen de Lijntjes Kleuren

Opnieuw deed de horizontale lijn in het verloop van de RSI gisteren van zich spreken. Vandaag test de AEX daarom hoeveel opwaartse ruimte zij heeft. Nu twee sessies de blik is gericht op de steun in de indicator volgt vandaag weer het vraagstuk van de OB-lijn in de indicator.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In rappe stappen daalde de AEX gisteren in de ochtend richting de eerst gedefinieerde steunpilaar rond 449. Het beeld dat de RSI in deze beweging liet zien is in de inleiding reeds aangehaald. Tegen het slaan van de slot-gong draalde en draaide de graadmeter daarom wederom rond 453. Vraagstuk is of vandaag een omgekeerde beweging wordt gezet door de AEX. De verwachting luidt dat de index wat steviger uit de startblokken komt. De gisteren reeds benoemde 456 vertoont weer aantrekkingskracht. Met het risico om in herhaling te vallen dient de blik weer gericht te zijn op het verloop van de RSI. Indien deze in de eerste uren opnieuw niet in staat is om tot boven de OB-signaallijn te klimmen dan mag serieus rekening worden gehouden met een scenario dat ook vandaag de AEX tegen het slaan van de slot-gong wederom rond 453 draalt en draait. Voor de volledigheid van deze column is echter wel een tweede horizontale lijn aangebracht in de dag-grafiek. Deze lijn staat getrokken over de bekende 458. Wordt vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

13 reacties op “AEX: Binnen de Lijntjes Kleuren”

 1. Capelle says:

  Compliment voor je illustraties Geert-Jan. Vind ze zeer geslaagd!

  1. Kris says:

   Mooi !steeds weer die boeiende uiteenzetting en menig doe zo voort! !!????

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Dank Capelle. Met de illustratie van vandaag ben ik sinds gistermiddag bezig geweest. Het valt nog tegen om zo’n tekening te maken….:-)
  GRS Geert-Jan

 3. Hoekstra says:

  Wanhoop niet, Geert-Jan, want oefening baart kunst.
  Wat zijn je verwachtingen over (de AEX-reactie morgen op) het FED-besluit van vanavond ?

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Persoonlijk denk ik dat de cijfers RoyalDutch morgen meer in de belangstelling staan. De verwachting voor Koninklijke leest u straks in de rubriek….Voor de Cijfers…
  GRS Geert-Jan

 5. Roberto says:

  Goedemorgen. Weinig reden tot dusver om naar beneden te kijken, met koersen die tegen de weerstanden 453-458 aanlopen. Bull trap maakt mi de meeste kans, dus eerst boven 458 breken voor het maken van een top met als volgend doel 463-465. Eerste verzwakking als de gap vandaag gesloten wordt onder 454,79 maar koers moet echt onder het laagste punt van gisteren op 450,29 om van top vorming te kunnen spreken. Succes iedereen. GRS

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Roberto, in het bericht van 22 juli schrijft u dat u verwacht dat we in de komende dagen, dus nu, wat rond 444 zouden stuiteren. Reden was dat er volgens u een rising wedge neerwaarts was doorbroken onder 452. Gisteren noteerde de AEX wederom (ruim) onder 452. Uit uw huidige post begrijp ik echter dat u de visie van stuiteren rond lagere koersen heeft verlaten. Kunt u aangeven waarom u nu 463-465 ziet?
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Ja, hoor dat kan ik wel. Een beetje tussen hoop en vrees, dus twijfel rondom de huidige niveaus. Daar hoort een beetje speling bij. U weet wel, de huidige 449 in Uw column die in werkelijkheid 450,29 was. De rising wedge vind ik wat minder mooi omdat de markt sindsdien hogere niveaus heeft gemaakt maar nog steeds tegen de onderkant van de trendlijn aan zit. Het stuiteren boven 444 was de verwachting na het voltooien van de rising wedeg en daar was totaal geen sprake van, daar heeft U een punt. De markt kruipt omhoog zonder echte overtuiging vind ik inclusief de rsi, maar zwakte is ook niet te zien. Aan de andere kant 453-458 is in een eerder stadium veelvuldig genoemd en de eerdere bull trap ook. Dus ik ben in afwachting van, net zoals U. GRS uiteraard.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto…dank voor uw toelichting…en uiteraard ben ik…als opgevoed katholiek…zeer onder de indruk van de hoofdletters “u”….in uw reactie….Waarvan Akte!
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   Voor de goede orde, 463-465 komt voort uit de oplopende weerstandslijn over de toppen van eind december en de top in april. GRS

 8. Roberto says:

  Altijd, geen enkel probleem. Ik wens U een hele prettige en fijne vakantie ! GRS uiteraard

 9. wietzendorf says:

  Beste Geert-Jan , welke t.a.-boeken vind jij de moeite waard?
  ( Constance Brown heb ik al gelezen )
  463-465 vind ik overigens iets aan de hoge kant.
  Ik hou het op 461/462 , de bovenste b.b. van de daggrafiek.

  mvg.

 10. Hoekstra says:

  “Indien deze in de eerste uren opnieuw niet in staat is om tot boven de OB-signaallijn te klimmen dan mag serieus rekening worden gehouden met een scenario dat ook vandaag de AEX tegen het slaan van de slot-gong wederom rond 453 draalt en draait.
  => Geert-Jan, gezien de slotkoers 452,98 verdient u alle lof voor deze juiste voorspelling.

Laat een reactie achter