3 x Dow Jones

De regelmatige lezer van TA kent het ongetwijfeld. Er zijn in de TA een aantal zaken die buiten kijf staan. De term “De trend is your friend, (until it ends)” is daar een voorbeeld van. De trend geeft de hoofdrichting aan zolang hij intact is. Dan geldt binnen de trendtheorie dat de verschillende time frames dezelfde kant op dienen te wijzen voor het beste resultaat. We spreken dan van een situatie waarin de Primaire, Secundaire en Tertiaire trends elkaar bevestigen en dus versterken. Bij een dergelijke situatie waarbij de lange, middellange en korte termijn belanghebbenden in de desbetreffende markt allen in koopmodus vertoeven spreken we van een gezonde trend. U bekend?

Mooi, dan deze nog. U kent de Dow Jones Industrials, maar zo zijn er nog twee belangrijke indices volgens de bedenker van de Dow theorie, namelijk de Dow Jones Utilities en de Dow Jones Transportation index. Nu heeft deze heer bedacht dat om inzicht te krijgen in de conditie van de economie deze drie indices idealiter met elkaar in lijn bewegen. Reden? In zijn tijd, voor 1930, gold dat als je te veel vragen stelde bij een bedrijf over hoe de zaken gingen, dat je dan een schot hagel kon krijgen in plaats van inzicht in de boeken. Dus zijn idee was dat de insiders wel wisten hoe het ging en dat hun koopgedrag de maatstaf moest zijn voor de economische ontwikkeling.

Tot zover de theorie, en ik ga ook niet in discussie over of het ergens op slaat of niet. Het is zoals het is, net als de trend die is er zolang ie er is. Wat we wel gaan doen is dit verhaal toepassen op de status van de Amerikaanse aandelenmarkt. Want deze week leek deze wel van elastiek. Wanneer het hectisch wordt is het van belang het grotere beeld in de gaten te houden. Om te beginnen het lange termijn beeld van de Dow Jones Industrial Average, al jaar en dag de blikvanger der indices.

DJ Industrials Weekly

DJ Industrials Weekly

Hier is direct duidelijk dat de trend in tact is. Sterker, deze week is de trend bereikt en plotsklaps veerden koersen op. Daarmee is deze index 38,2% gecorrigeerd sinds de vorige bodem in oktober 2014. Bij een hervatting van de trend geldt dat de koersdoelen een stuk hoger uitkomen dan we ooit hebben genoteerd. Het eerste koersdoel komt door deze projectie uit op zo’n 19.000 waarna de 20.000 bijna onvermijdelijk gaat worden.

DJ Industrials Daily

DJ Industrials Daily

Het middellange termijn beeld wordt gekenmerkt door licht correctief gedrag. De koersen bewegen al zon kwartaal of drie ongeveer zijwaarts. Een eindsignaal aan deze correctie wordt gegeven bij het overstijgen van de 18.000 puntengrens. Er is dus wat werk aan de winkel maar het lange termijn beeld is prima. Dan de Dow Jones Utilities Index.

DJ Utilities Weekly

DJ Utilities Weekly

De lange termijn grafiek geeft het beeld van een eindigende correctie binnen de uptrend. De terugval sinds begin dit jaar heeft de vorige all time highs uit 2008 getest en tot springplank omgevormd. Dat is gepaard gegaan met een 61,8% correctie van de stijging van 2014 en heeft geleid tot de vorming van een Positive Reversal ( groene boogjes). De index is daarbij de hele periode vanaf 2009 binnen de Bull market range gebleven en dus niet oversold geraakt. De uptrend is ook hier dus in prima conditie en er wordt een koersdoel ergens tussen de 650 en 700. De huidige stand is 590 in deze index.

DJ Utilities Daily

DJ Utilities Daily

De middellange termijngrafiek toont dat de correctieve beweging is beëindigd door het overstijgen van de weerstandlijn. In de hectiek van deze week is zelfs een versterkend momentum waar te nemen dat op haastige kopers duidt. De verwachting is dat er een aanval op de horizontale weerstand komt wat bij overwinning door de kopers tot nieuwe stuwing zal leiden. Dan is het de beurt aan de derde Index van Charles Dow, de Dow Jones Transportation Index. Ook hier weer een sterke uptrend waarin al het gedoe van 2015 zover als correctief wordt beschouwd. Hier is de correctie minder diep dan in de andere indices geweest. In dit geval is een 25% retracement bereikt door de verkopende krachten hetgeen alleen voorkomt in hele sterke trends. Koesdoel? Boven de 10.000. De stand nu is nog geen 8.500.

DJ Transportation Weekly

DJ Transportation Weekly

Tot slot het middellange termijnbeeld van de Utilities. Net als in de Transportation Index is de correctie hier beëindigd. De dalende correctieve trend op de korte termijn is geslecht en ligt de uitdaging in het kunnen overstijgen van de horizontale barrière. Zodra dat lukt is de hervatting van de lange termijn opwaartse trend ook hier een feit.

DJ Transportation Daily

DJ Transportation Daily

Samenvattend stellen we dus dat alle drie de lange termijntrends intact zijn en elkaar dus ook bevestigen. Dan geldt dat de middellange termijn beleggers in de Transportation en ook in de Utilitities Indices recentelijk optimistisch zijn geworden. Het wachten is nog op de Industrials die verwacht worden nog een tandje bij te zetten. Wanneer dat feitelijk heeft plaatsgevonden ontstaat er direct zo’n 10 tot 15% ruimte in de Amerikaanse indices. Dat fenomeen kan uiteraard niet plaatsvinden zonder dat de Europese Indices daar ook hun voordeel mee doen. Ook die bevestiging is welkom, we zijn er klaar voor.

Ook gepubliceerd op IEX.nl iex