S&P500: Het Vervolg

Gisteren is de opleving in de S&P500 een halt toegeroepen op het niveau van de dalende trendlijn getrokken over de recente verzwakking. Dit punt viel samen met het eerste herstelniveau van dezelfde verzwakking. Het antwoord op de vraag of de bodem in de verzwakking al is gezet luidt daarom: Nee.

SP-IntraDagGrafiek

SP-IntraDagGrafiek

Twee fibo-grids sieren sinds gisteren de intra-daggrafiek van de S&P500. Het eerste grid staat getrokken over de stijging vanaf 14 oktober. Eerder deze week is de koers tot tweemaal toe tot rust gekomen op het eerste correctie-niveau van deze beweging. Gebaseerd op de ontwikkeling van de RSI is dit echter slechts de helft van het huidige verhaal. Vraagstuk is namelijk of de S&P500 in de komende dagen/weken ook niet op zoek gaat naar het tweede en derde correctie-niveau van deze beweging. Om antwoord te geven op dit vraagstuk is gisteren een tweede grid getrokken over de beweging van de top tot aan het recente dieptepunt op het eerste correctie-niveau. Dit grid levert uiteraard ook weer respectievelijke draai- en kantelpunten op. De ingetekende rode pijl duidt de situatie dat de opleving van gisteren haar Waterloo vond rondom het eerste correctie-niveau van de huidige verzwakking. Op basis van dit gegeven kunnen nu de 61,8% en 100% extensie worden berekend.

Rekent u even mee: Top op 2116, Dieptepunt op 2068. Dat zijn 48 indexpunten. Het herstel vanaf het dieptepunt is 38,2% van deze beweging geweest, oftewel 2086. Nu de extensie: 61.8% van 48 is 30 indexpunten en 100% van 48 is uiteraard 48 indexpunten. Projectie vanaf 2086 levert dus respectievelijk 2056 en 2038 op. De vaste lezer van deze column valt nu in complete stilte.

Het tweede en derde correctieniveau van de grote stijging zijn in de achterliggende dagen immers op respectievelijk 2055 en 2040 gedefinieerd. Waarvan Akte!

SP-DagGrafiek

SP-DagGrafiek

SP-WeekGrafiek

SP-WeekGrafiek

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3