EUR/USD: Zweven

Kiekeboe zeiden de koersen toen ze de kop boven de weerstand staken. Inmiddels staan ze er al een paar dagen en begint de gewenning te vorderen. Wanneer we de blik opwaarts richten met het vertrouwen van nabije steun op zak, zien we dat er best veel ruimte is om te stijgen.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Voor het overzicht van waar we mee bezig zijn even het beeld vanaf de bodems. In maart is de bodem gezet middels een omkeerpatroon H&S genaamd. Tijdens één van de persconferenties van de ECB is deze opwaarts uitgenomen en is het opwaartse momentum spel gestart. Nadat koersen bij de weerstand van de vorige top kwamen is een correctie van 38,2% gestart dat als bijkomend doel had de uitbraak te bevestigen. Dit alles is gebeurd onder begeleiding van de RSI die de hele tijd de bull market range heeft gehouden en regelmatig OB is geworden zonder daarbij tussendoor OS te geraken. Met de uitbraak boven de oude top is het eerste koersdoel van de fibo projectie bereikt waarna we een korte afkoelingsfase zijn begonnen ten behoeve van de RSI. Deze fase loopt inmiddels ten einde en koersen hebben het gewonnen terrein behouden door even pas op de plaats te maken en een zijwaartse correctie te vormen. Het tweede koersdoel dat we momenteel hanteren bevindt zich pas bij 1,1650

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

In de zijwaartse beweging op dit time frame is tussendoor een aantal keer nipt de OB stand bereikt en piept en kraakt de mogelijke weerstand op basis van de oude steunlijn uit 2015. Wordt het nog een OB noteren en uitbreken of is de weerstand te sterk? De bearmarket is in ieder geval over hetgeen zoveel zegt als dat de koersen verwacht worden op z’n minst zijwaarts te bewegen de komende tijd. Nu volgt de vraag of een signaal met opwaartse potentie er in zin. Pas boven 1,15 en pas onder 1,08 is er een nieuwe keuze van richting.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De daling is gestabiliseerd maar dat is nog steeds correctief. Dat wordt afgeleid uit de cyclus van lagere toppen en lagere bodems. Het effect van het kortere termijn stuk van de focus van de markt heeft de lange termijn verwachtingen dusdanig beïnvloed waardoor er afgeweken is van de neerwaartse focus met als doel pariteit. Nu is de nieuwe focus een poging tot zijwaarts bewegen. De indicaties voor pariteit zijn voorlopig ontzenuwd met het verschijnen van de RSI boven de rode lijn. Koersen onder 1,08 zouden die focus pas weer terugbrengen.