EUR/USD: Tussen 8 en 10

Koersen komen niet buiten de grenzen van de range tussen 1,08 en 1,10, hetgeen impliceert dat ze om 1,09 heen draaien Dat is zowat heel 2016 het geval. Behoudens een vluchtig uitstapje naar 1,07 liggen koersen vast tussen één-nul-acht en één-tien. De dreiging van de downtrend blijft echter.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

De Fed kwam en ging en de rente bleef zoals hij was. BoJ kwam in actie als ook de ECB liet van zicht horen. Per saldo is er niets meer gebeurd dan er al eerder in 2016 heeft plaatsgevonden. Er kon niet meer uitgeperst worden dan een aanval op 1,10. Ook dit maal bleef wederom bijeen halfzachte poging zonder Overbought meting die een indicatie van meer overtuiging zou moeten tonen. Dit gebrek aan vertrouwen betekent twijfel over waar we mee bezig zijn. Dit wantrouwen gaf direct ruimte voor een daling naar de 1,08. Zo zijn beide grenzen weer in zeer korte tijd bezocht zonder enige vorm van verbetering in de voortuitzichten te hebben kunnen bewerkstelligen. De dreiging van een breuk van 1,08 aan de onderzijde is groter dan de mogelijkheid van een breuk van de bovenzijde op 1,10. Dat is na de breuk van de paarse lijn van toepassing en heeft inmiddels grotere betekenis door de lagere top die na vorige week  is gerealiseerd. Wanneer 1,08 het begeeft zal een lagere bodem ook een feit zijn.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heeft gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker. Opgepast voor een daling naar de 1,05.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3