EUR/USD: SpanningsBoog

De laagste koersen van het jaar zijn binnen handbereik en er is niet veel jaar meer over. Het gaat wat ver om van een laatste loodjes ronde te spreken maar toch met minder dan een maand serieuze handel te gaan dreigt de boel nog spannend te worden ook. Pariteit of toch niet?

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Het neerwaartse van de focus momenteel is wel duidelijk. Met de breuk van 1,13 eind oktober kwam de weg vrij te liggen voor een verdere daling naar 1,05 en eventueel verder. Gaandeweg werd er overtuiging gevonden door meerdere keren met verve te dalen en steun te slechten. De oranje ellipsen in de grafiek zijn daar voorbeelden van. Met het naderen van de 1,05 begin deze week blijkt dat we al een tijdje gaan vertoning van overtuiging hebben mogen meemaken dat zich in de vorm van een OS meting zou moeten openbaren. Geen man overboord want er zijn nog steeds alleen maar lagere toppen en bodems te zien. Daarnaast de RSI beweegt zich maximaal tot de weerstand in de bear market range hetgeen het intact blijven van de trend indiceert. Ten derde inderdaad de trend is nog steeds intact ondanks de recente neiging enigszins gas terug te willen nemen. Zolang koersen onder 1,08 blijven noteren is de aanval op 1,05 bezig al moet gezegd worden dat de spanning er enigszins vanaf is momenteel.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De koersen corrigeren allang niet meer in het mogelijke opwaartse trendkanaal dat zich in het groen aftekende. “Zolang koersen boven 1,10 blijven noteren geldt dat deze trend in wording nog intact is. “Zo gold de conditie die de houdbaarheidsgrens hiervan aangaf. Met koersen momenteel onder 1,10 geldt nu dat er een hervatting van een aanval op 1,05 en 1 is gestart. De RSI is cent OS geworden hetgeen de draai van de focus bevestigt. Die conditie werd bereikt bij het verder reiken onder 1,08 en toont de overtuiging die nodig is om nog dieper te gaan.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo gold ook op dit time frame: “Onder 1,10 krijgt de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1,08 en1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen naar pariteit hetgeen niet per se de bodem hoeft te zijn.” Dat scenario is wederom een stapje verder gevorderd.