EUR/USD: Opgelet!

Het dralen in de zone 1,11 – 1,07 begint aan houdbaarheid in te boeten naarmate er niets nieuws ter tafel komt. De hogere time frames weten van geen wijken en hebben inmiddels de neerwaartse focus geforceerd. Er is genoeg voedingsbodem voor een verder daling.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

De paarse lijnen in deze grafiek geven de ontwikkelingen van de laatste dagen weer. Daaruit blijkt dat de koersen na 5 x zonder succes 1,10 aangevallen te hebben, onder invloed van de non OB metingen weer neerwaarts zijn gegaan. De laatste keer dat dit gebeurde heeft dit geleid tot de breuk van de paarse opwaartse beweging die gekenmerkt werd door hogere toppen en dus bereidheid om te kopen. De breuk vond plaats en werd direct getest en gevalideerd. Voorlopig heeft 1,08 zijn nut weer bewezen maar er moet veel meer gebeuren om de focus weer op 1,10 – 1,11 te krijgen. Het is eerder aannemelijk dat de 1,08 onder vuur komt te liggen waarbij de volgende steun daarna zoals bekend verondersteld mag worden op 1,05 uitkomt. Nu geldt namelijk dat de mogelijkheid van een lagere top toeneemt naarmate de tijd vordert en de koersen niet verder stijgen. Het scenario dat verwacht wordt houdt een breuk van 1,08 in om vervolgens deze weer vanaf de onderzijde aan een weerstandstest te onderwerpen.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is recent als weerstand getest en gevalideerd. Deze lichte poging tot stijgen is niet meer dan een fibo correctie geweest waardoor de neerwaartse richting geprefereerd wordt. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heeft gekend met het gebrek aan overtuiging om afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.