EUR/USD: OntkenningsFase

Als er nu nog mensen zijn die denken dat EUR/USD eerder naar de 1,25 kan dan naar 1,05 en lager, dan is dat ijzersterke visie of waanzin. Met deze stelling open ik het gesprek van vandaag, wat realistisch gezien maar één voorkeur zou moeten uitspreken namelijk neerwaarts.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Toch zijn er partijen die blijven ontkennen dat de zwaartekracht en de aantrekkingskracht van de grote 1 de beleggers aantrekt. Kwestie van tijd naar alle verwachting. Eerder deze week is het grotere beeld besproken waarbij de enige steun op 1,05 werd erkend. Vandaag, bij geen grote veranderingen van de verwachtingen, zoomen we in naar de meest recente verkoopgolf in de koersen op intradagbasis. De met oranje aangegeven fases waren dalingen met overtuiging waarbij OS werd genoteerd. De rode horizontale barriere in de RSI spreekt ook boekdelen. Nu deze fase van afkoeling op z’n laatste benen loopt groeit de verwachting dat er een nieuwe en meer succesvolle aanval op 1,05 komt. Daaronder bestaat een ruimte van zo’n 5 cent om mee te beginnen waarmee het koersdoel voor EUR/USD in eerste instantie op 1 uitkomt. Verwacht niet dat 1 per se de bodem zal zijn in deze beweging, want naar alle waarschijnlijkheid wordt op z’n minst even onder dat niveau gekeken bij aankomst. Zo van: ”Nu we er toch zijn…”

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De koersen corrigeren allang niet meer in het mogelijke opwaartse trendkanaal dat zich in het groen aftekende. “Zolang koersen boven 1,10 blijven noteren geldt dat deze trend in wording nog intact is. “Zo gold de conditie die de houdbaarheidsgrens hiervan aangaf. Met koersen momenteel onder 1,10 geldt nu dat er een hervatting van een aanval op 1,05 en 1 is gestart. De RSI is cent OS geworden hetgeen de draai van de focus bevestigt. Die conditie werd bereikt bij het verder reiken onder 1,08 en toont de overtuiging die nodig is om nog dieper te gaan. Er zijn nu geen kopers die tegen de verkoopdruk in durven gaan. Het wachten is op het ontwikkelen van het dalingstempo.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt ook op dit time frame, onder 1,10 krijgt de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1,08 en1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen naar pariteit wat niet per se de bodem hoeft te zijn.