EUR/USD: Mislukt&Bewezen

De range die we sinds het begin van dit jaar volgen, waarbij de weerstand op 1,10 ligt, is met succes getest. Het bewijs van de aanwezigheid van weerstand is geleverd bij het mislukken van de poging een breuk opwaarts te forceren. Er blijkt nog geen animo te bestaan voor een keuze van de te volgen richting.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

Er gebeurde al weinig schokkends in 2016 zover maar de conclusie na vorige week maakt de vooruitzichten nog saaier voor het verloop van de handel begin deze week. Niet spannend maar wel een stapje verder gevorderd in het proces van duidelijkheid scheppen in de kluwen van data die afgespeurd worden ten einde een indicatie van een voorkeur voor een richting te ontwaren. Deze zin is ingewikkelder dan de beschrijving van het proces zelf want de grenzen 1,10 en 1,08 spreken bijna voor zich. De mislukte poging van vorige week op boven 1,10 uit te komen heeft geen overtuiging gekend hetgeen blijkt uit de vierde non-overbought meting tijdens een poging tot serieus stijgen (rode cirkels). Deze bevlieging zonder serieus aanhoudende bevlogenheid ligt inmiddels weer achter ons en de RSI noteert net als vorige week weer rond de 50 waarde hetgeen de huidige intradag neutraliteit van de verdere benodigde bevestiging voorziet.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heeft gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.