EUR/USD: Madurodam

De smurfen raken er misschien van onder indruk maar spannend en groot is anders. De bewegingen zijn minimaal te noemen voor het paar EUR/USD de afgelopen dagen Is dit de stilte voor de storm en gaat de Chinese kwestie ook in deze markt effect sorteren of is dit paar immuun voor deze zaken?

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

De licht dalende trend is ontstaan in het nieuwe jaar en houdt het midden tussen 1,07 en 1,11. Inmiddels zijn die banden enigszins vernauwd zonder al te veel betekenis te hebben. Het ontbreken van OB en OS metingen bevestigt dat er geen overtuiging is om direct een kant te willen kiezen. De range is daardoor inmiddels verkrapt naar 1,08 in het groen en 1,10 in het blauw en rood. Het gebrek aan daadkracht op dit time frame wordt gekenmerkt door afwezigheid van signalen met enige significantie. De EUR en USD reageren blijkbaar gelijkelijk op de Chinese ontwikkelingen en op het dalen van de aandelenmarkten in de afgelopen weken. In de relatieve verhouding is in ieder geval niets te beleven op dit korte timeframe van de intradag perspectieven. De verhoudingen op de langere en meer belangrijke time frames blijven ongewijzigd dreigend in neerwaartse zin. Die laten zich voorlopig niet het pad wijzigen door wat er gebeurd is in 2016 zover.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heef gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn