EUR/USD: “Kalmte”

In vergelijking met de aandelenmarkten is het bijzonder rustig in EUR/USD. Sterker, in vergelijking met EUR/USD zoals het regelmatig gaat is het bijzonder rustig momenteel. Ditmaal is het niet het ventiel van het westerse monetaire beleid dat de lucht uit de markten doet ontsnappen.

EUR/USD Intradagrafiek

EUR/USD Intradagrafiek

Het leeglopen van de Aziatische markten onder aanvoering van de Chinezen houdt de wereld bezig zoals u ongetwijfeld heeft opgemerkt. De relatieve rust die in de westerse valutamarkten heerst is opmerkelijk. Zeker als we de daling van de Olieprijs zien hetgeen historisch gezien tot een sterkere USD zou moeten leiden. Nu is het effect 0,0 in relatie tot de EUR/USD verhouding. Stiekem betekent dit natuurlijk dat de EUR net zo veel duurder wordt als de USD in relatie tot de CNY en de Olieprijs. In dit beeld is de markt verder gevorderd met het maken van een top op intradagbasis. Deze vindt plaats in de min of meer zijwaartse beweging die we sinds het begin van dit jaar hebben zien ontstaan. Het gebrek aan overbought metingen, die enige vorm van overtuiging om te stijgen zouden ten toon spreiden, is duidelijk. Wel zien we de oversold meting die recent de lichte voorkeur om uiteindelijk te dalen weergaf. Dit relatief stabiele en rustige beeld is onderdeel van de grotere dreiging die de hogere time frames vertonen.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heef gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.