EUR/USD: Houdgreep

De pogingen opwaarts in de schaduw van de Chinese maatregelen sorteren geen effect. Koersen van EUR/USD verhouden zich binnen de grenzen van de handel zoals die tot zover in 2016 heeft plaatsgehad. Niet echt spannend maar wel duidelijk. De neerwaartse focus overheerst nog steeds.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Er wordt niet veel bereikt met deze pogingen want er zit geenovertuiging in. Zo blijkt uit de lezing van de waardeontwikkeling van de RSI. De rode cirkels geven aan waar de grenzen van de licht dalende trend in het blauw zich ophouden. Er dient een Overbought stand bereikt te worden om deze houdgreepsituatie te kunnen betwisten. Dit deel van de neerwaartse focus kent zijn grens op 1,10. Een aanvullende weerstandzone tussen 1,10 en 1,1060 dient zich aan op horizontale gronden. Er valt veilig te stellen dat zolang de koersen de 1,11 niet overstijgen, de weerstanden en de neerwaartse focus van de RSI de koersen meer kans op neerwaartse koersontwikkeling toedichten dan opwaartse. Dit alles vindt plaats onder invloed van de hogere time frames waarbij grotere krachten gemoeid zijn. Ook daar blijkt in de tweede week van het nieuwe jaar met geen mogelijkheid een ontwikkeling in het voordeel van de EUR te ontwaren. De verwachting is nu dat de onderzijde van de range in het blauw opgezocht gaat worden

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heef gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker..

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.