EUR/USD: Hang-Over?

Oftewel: Kater na de kerstborrel van de Fed waarop we met z’n allen hebben gewacht? Viel het tegen of viel het mee? De spreekwoordelijke “man met de hamer” heeft zich niet laten zien. De markt heeft er weinig mee gedaan en neigt naar meer van hetzelfde als voorheen, namelijk dalen naar 1.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Er blijkt behoorlijke overhang van EURO muntjes te zijn versus een toenemend tekort aan USD knaken. De spike opwaarts hebben we beleefd na de ECB, dat viel pas als een verrassing tussen marktpartijen in. De short squeeze die daarop ontstond heeft in feite de spanning in aanloop naar de Fed die belangrijker geacht werd weggenomen. Er viel gewoonweg weinig meer te squeezen een week later. Een andere constatering is dat de ECB dus minder duidelijk is geweest in het spel der management of expectations. De Fed daarentegen is meesterlijk gebleken op het vlak van voor-masseren. De knal omhoog tezamen met de handel in de dagen er opvolgend heeft niet meer dan 50% retracement betekend van de daling ervoor. 1,08 is daarbij de steun die hervonden is en de grens vormt voor het behoud van enige fiducie in een aanval op de weerstand bij 1,12. Pas daarboven is de stijgende beweging meer dan een stuip in de dalende grotere beweging gebleken, tot dan retracements en weerstand en hangen.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse trend is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier  en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heef gekend met gebreke aan overtuiging van de afgelopen weken. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt ook op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3