EUR/USD: Bewustzijn

Is deze markt zich bewust van de risico’s waaraan het blootgesteld is of is de status der marktpartijen gelijk aan die van bewusteloosheid. De beleggersgedrag doet vermoeden dat beleggers momenteel niet bij bewustzijn zijn. Dat is een voedingsbodem voor een echte knock out.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

Bij gewenning aan nauwe grenzen waarbinnen de handel zich afspeelt, neemt het risico van een verrassing sterk toe. Expect the unexpected, als het ware. Het is dus zaak de grenzen nauwlettend in de gaten te houden en dan is het uiteraard de vraag gaat 1,10 of 1,08 het begeven of is het juiste een onoverwinbare barrière waar we rekening mee moeten houden? Het antwoord is niet universeel daar de hogere time frames hun effect ook uitoefenen. Waar het gaat over de 1,10 geldt dat gezien de afgelopen 5 keer dat een aanval op hogere koersen is ingezet en deze mislukt zijn bij het bereiken van de 1,10. De rode bolletjes in de RSI geven aan dat er toen geen overtuiging was. Bij gelijkblijvende condities geldt dat de 1,10 – 1,11 zone een verkoopmoment oplevert. Bij 1,08 zou ik niet zo gauw contrair gaan op de beweging in de verwachting dat 1,08 het zal houden. De hoofdreden is dat de dag en weekgrafieken een daling naar 1,08 zullen aangrijpen als een bewijs van hun gelijk aangaande de neerwaartse focus.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barrière die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heeft gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.