EUR/USD: 100%

De verwachtingen omtrent het rentebesluit van de Fed deze week zijn zo eenzijdig als maar kan. “Iedereen” schijnt te denken dat er geen renteverhoging in januari plaatsvindt aldus CNBC. Los van het getal, een dergelijke mate van “zeker weten” duidt op overmoedigheid.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

De vraag is uiteraard wie er dan deel heeft genomen aan het onderzoek want de genoemde overtuiging blijkt niet uit het gedrag dat de koersvorming ten toon spreidt. Er is een licht opwaartse beweging bezig sinds begin deze week echter schokkend is de afgelegde afstand zeker niet. Dit duidt eerder op partijen die even het zekere voor het onzekere nemen en de posities in neerwaartse zin verlichten. Er is geen sprake van haast om opwaarts gefocust te zijn voor de Fed meeting. Feit blijft zoals gisteren ook gold dat na de paarse cirkel in de RSI de koersen de paarse stijgende lijn hebben verlaten. De huidige poging tot stijgen is dan ook nog steeds correctief in relatie tot de voorgaande daling hetgeen wordt verduidelijkt aan de hand van de groene fibo grid. Hierdoor geldt dat zolang de koersen de 1,0950 niet overstijgen de huidige stijging met argusogen bekeken moet worden want het kan zo maar een set up zijn voor een daling die de low voorbij kan schieten. 100% of niet dit is aanloop naar de meeting.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heeft gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker. Opgepast voor een daling naar de 1,05.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.