EUR/USD: Duidelijk.

Het lijkt al duidelijk aan het begin van het jaar. Net zo duidelijk als aan het einde van december 2015 ziet het er naar uit dat de pariteit opgezocht gaat worden. Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen? Dat geldt niet voor de valutaparen, daar is gewoon “another day at the office”. Focus = 1.

EUR/USD Intradaggrafiek

EUR/USD Intradaggrafiek

De overhang van de Euromuntjes zoals we die hebben beleefd aan het einde van de handel in december heeft bijval gekregen. De koersen zijn verder naar beneden gedrukt in lijn met de verwachting op de verschillende time frames. Op het kortste stuk geldt de druk vanuit de fibo grid. Daaruit blijkt dat de opleving in december niet meer dan een shortsqueeze met een 50% correctiekracht heeft betekend. Voor de Euro adepten geldt dat inmiddels elke hausse positie die weloverwogen na de nieuwsfeiten is aangegaan, zichtbaar onder water staat. Vanuit deze techniek kan geconcludeerd worden dat de fiboprojectie vanaf 1,10, van de beweging tussen 1,15 en 1,05, leidt tot een koersdoel van 1. Niet geheel verrassend uiteraard en de vraag blijft of de koersen onder 1,05 zullen vallen maar toch, dit is de focus en dat is dezelfde als die van eind december en ook eerder. Het nieuwe jaar heeft geen nieuwe inzichten gebracht en de verwachting is dat pariteit opgezocht gaat worden in de loop van het nieuwe jaar.

EUR/USD Daggrafiek

EUR/USD Daggrafiek

De dreiging van een hervatting van de neerwaartse hoofdrichting is al vanaf oktober aanwezig. De destijds gebroken rode lijn is met recent als weerstand getest. De fibo grid op de vorige grafiek komt daar volledig mee overeen. De groene steunlijn bij 1,05 is de enige barriere die tussen hier  en 1 in staat. Het rode blok in de RSI geeft aan dat de bear market range vanaf oktober zijn bevestiging heef gekend met gebrek aan overtuiging van de afgelopen weken te willen stijgen. Het overhangen krijgt zelfs meer en meer vorm en de focus wordt steeds duidelijker.

EUR/USD Weekgrafiek

EUR/USD Weekgrafiek

De positieve ontwikkeling was de breuk van de dalende trend vanaf 1,40+ vorig jaar. Het jammere voor haussiers was daarbij al dat stijgingen nog steeds correctief waren. Dat blijkt uit de Negative Reversal dat neerwaartse koersdoelen aangeeft. Zo geldt ook op dit time frame, zolang koersen onder 1,18 blijven heeft de NR vat op de koersen en dreigt een versnelling naar 1 onder 1,05. De NR zelf duidt zelfs op een mogelijkheid tot dalen waarbij pariteit niet per se de bodem hoeft te zijn.

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3