Zilver, meer dan een vluchthaven

Zilver wordt vaak samen met goud gezien als een veilige vluchthaven en een mogelijke hedge tegen inflatie. In tegenstelling tot zijn grote broer is zilver echter veel meer dan dat. Waar goud nauwelijks industriële toepassingen kent en grotendeels wordt gebruikt als ‘store of value’, wordt zilver voor 85 procent aangewend voor industriële doeleinden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld zonnepanelen, mobiele telefoons, iPads en elektrische auto’s. Zilver is te vinden in vrijwel ieder elektronisch apparaat. Als iets een aan/uit knop heeft is er zilver bij betrokken.

Alleen al de zonne-industrie is goed voor 18 procent van de totale vraag naar zilver. Zo is de nieuwe regering van de Verenigde Staten van plan om de komende vijf jaar tientallen miljoenen zonnepanelen te installeren. Goldman Sachs verwacht een stijging van de vraag naar zilver van 50 procent. Natuurlijk, de producenten van zonnepanelen zijn druk doende de hoeveelheid benodigd zilver per paneel te verminderen, maar het zal de vraag niet laten verdwijnen.

Naast het aandeel in de groene revolutie speelt zilver ook een belangrijke rol in de uitrol van 5G. De grootschalige wereldwijde ontwikkeling naar 5G zal de komende jaren één van de belangrijkste drijfveren worden achter de vraag naar zilver. Zowel het voldoen aan de vraag naar razendsnel internet als de opwaardering van de bestaande netwerken is zonder het edelmetaal niet mogelijk. En ook de wereldwijde elektrificatie van het automobielpark is zonder zilver niet uit te voeren. Door batterijen aangedreven auto’s zullen de zilverconsumptie verder opdrijven. Naarmate auto’s geavanceerder worden en er meer van verkocht worden, is er meer zilver nodig.

Terwijl de vraag naar zilver zal toenemen, hapert het aanbod. Voeg daar het ruime monetaire beleid van de centrale banken bij. Door de geldpersen op volle toeren te laten draaien heeft de Federal Reserve de waarde van de dollar niet bepaald geholpen. Dat zal ze naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren ook niet gaan doen. Een verzwakkende dollar is goed voor de waarde van alle grondstoffen, die immers in dollars worden afgerekend. En dus ook voor zilver. Ook de neiging van grote bedrijven om in het kader van een wereldwijde vergroening steeds meer aan zogenaamde ESG-normen te willen voldoen zal de zilverprijs geen kwaad doen. Groene beleggingen vereisen immers een dosis zilver.

Een ruim monetair beleid, een wereldwijde vergroenende elektrificatie en een afnemend aanbod. Het zijn elementen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van zilver als beleggingsobject. Zilver is veel meer dan alleen maar een veilige vluchthaven. En waar bijvoorbeeld aandelen van bedrijven uit bovengenoemde sectoren soms tot stratosferische hoogten zijn gestegen, staat de koers van zilver nog maar op ongeveer de helft van waar het ooit stond in zijn ‘gouden jaar’ 2011. Of meer toepasselijk; ‘zilveren jaar’.

De iShares waar wij voor onze cliënten bij Fintessa in beleggen staan genoteerd in Londen en zijn dagelijks verhandelbaar. Het is een belegging in de spotprijs van zilver. De uitgevende onderneming, iShares Physical Metals plc, bewaart de fysieke tegenwaarde aan zilver in de kluis. De Exchange Traded Commodity (ETC) volgt de zilverprijs (London Silver Fix Price) , onder aftrek van de gemaakte kosten (administratie, bewaring, etc). De ETC keert niet uit en staat genoteerd in dollars. De omvang van de ETC is 600 miljoen dollar. De ISIN Code is IE00B4NCWG09.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten hebben iShares Physical Silver ETC in portefeuille.

Geef een reactie