Warning: MUST READ!

Een mix tussen Newton en Pisano. Actie/reactie en fibonacci in de praktijk en wel NU! SNEL LEZEN DUS…

De beurzen en ook andere waardes zoals EUR/USD kennen de afgelopen tijd een bijzonder grillig verloop. Recorddalingen werden opgevolgd door recordstijgingen. Jaren als 1987 en 1930 zijn meerdere malen de revue gepasseerd in de media. Angst en hebzucht, je weet wel, en alle andere emoties speelden daarbij een rol. Weet daarbij ook dat de geschiedenis de neiging heeft zich te herhalen, maar met een kleine toevoeging. Namelijk proberen, ja, maar zonder dat het dan ook precies lukt. De hoofdreden daarbij is dat wanneer iets een tweede keer gebeurt er altijd de wetenschap is van een eerste keer waar het mee vergeleken wordt. Dat was nou net niet het geval bij de eerste keer dat het iets plaatsvond. Daarom alleen al is er een reden tot aanname van een afwijking in de uitkomst. Filosofisch he, 🙂 . De bedoeling van deze column is dan ook dat we na gaan denken. We peinzen verder.

Evengoed is er enige ordening in de bewegingen. Ik ga nu niet een heel verhaal afsteken over het hoe en wat van karma beleggen. Ik refereer eventjes licht aan de derde wet van Newton. Die luidt: “Actie geeft reactie”. Als je er meer over wilt weten moet je deze link bekijken.

Deze gedachte koppel ik aan een andere genie; Leonardo Pisano. Wie? Als ik zeg, “Fibonacci” dan weet je wel wie ik bedoel denk ik. De man die de Fibonacci reeks bedacht, of beter, waarschijnlijk heeft gejat uit India of een andere meer zuidelijk gelegen cultuur en bron van wetenschap. Zijn bijnaam was Figlio de Bonaccio (zoon van Bonacci(o) ) die ook niet Bonaccio heette maar Guglielmo. Hahaha, “whats in a name”. Of op z’n Italiaans “Que Pazzo” of was het nou Pazzi of Pizza??? WHAAAAH gek wordt je er van. Dit maakt het een stuk duidelijker (of niet).

Waar het om gaat is dat als je de ideeën van Isaac en die hersenspinsels van Guglielmo Jr. op de huidige markten toepast je er waarschijnlijk stil van wordt met rillingen over je rug. Kijk maar mee ik doe het met zo weinig mogelijk woorden waarna ik een conclusie zal trekken.

Constatering.

Eeh, alle indices die van enig belang zijn hebben min of meer hun (opwaartse) reactie op de (neerwaartse) actie laten zien in de verhouding 1 staat tot 0,382…

Aanname.

Er is een lagere top in de maak die op flinke afstand van de vorige top (startpunt van de fibo tools) wordt gecreëerd.

Gevolg als aanname bewaarheid wordt.

 1. Na de lagere top gaan we op zoek naar een lagere bodem.
 2. Deze zal lager liggen dan de vorige (eindpunt van de fibo tools) (Dit naar toepassing van de fibo extensie techniek.)

Conclusie.

Het gevaar van een nog diepere daling dan we tot nu toe hebben gezien neemt snel toe als er niet heel snel nog veel meer optimisme (lees koersstijging) komt.

Wat te doen?

Riemen vast, puts kopen of Turbo’s short kopen en schermen uit.

 

ps. Voor de valuta-adepten het volgende nog even. Het gaat over EUR/USD op  verschillende time  frames voor de duidelijkheid.

Het hele verhaal speelt zich af in de actie/reactie beweging die eerder is ingezet. De actie is neerwaarts de reactie opwaarts. De meest recente stijging in 2017/18 was een 61,8% reactie op de daling van ervoor.

Dan geldt dat de stijging die we in de paniek van de daling op de aandelenmarkten zagen 38,2% reactie op de daling van de afgelopen jaren heeft betekend. De flight to safety in US bonds en daarna in USD doel ik op.

In reactie op de Fed acties hebben koersen slechts 50%  van de daling in EUR/USD gecorrigeerd. Een hervatting van de neerwaarts richting mag verwacht worden. Koersdoelen zijn nieuwe lows.

Conclusie EUR/USD op 3 time frames.

De neerwaartse weg is de only way.

Conclusie overall.

Er volgt meer van wat we eerder hebben beleefd, maar dan meer.

Voorbehoud.

Zolang de toppen die we nu zetten de hoogste koersen zijn. Daar moet je dus een stop zetten.

Verder???

Prettig weekend 🙂

 

6 reacties op “Warning: MUST READ!”

 1. August says:

  Leuk stuk, dank!

  Het ziet er nu 38%-ish uit, wat mij betreft prima. Liever niet 50% of 62%….

 2. Dank je Gökhan, was ff bang dat je er tussenuit was geknepen richting de Galapagos eilanden of Mauritius ofzo. Jouw gok is ook de mijne, heb nu (zelden gedaan) overnight shorts meegenomen naar maandag. Jouw bericht lees ik nu pas om 19:10 uur…. dus separaat was dat besluit al genomen. De verzwakking van de dollar zie je als tijdelijk, met een hervatting van de kracht in de aankomende tijd (pari-teit?). Ik help het je hopen, maar de coronapiek in de USA is er nog niet en de IC’s liggen vol. Daarom sta ik nog in het short-kamp voor de dollar, maar ren bij de eerste tekenen snel weer naar het vertrouwde hok van de longs. Fijn weekend & goed weer van je te vernemen.

 3. Gökhan Erem says:

  Fijne Gijs, 🙂 niet altijd tijd om te regeren maar wel altijd present, goed weekend.

 4. Henk Heus says:

  Nu iedereen handelt naar bovenstaande gebeurt het dus niet.
  Kijk dus uit met die puts, GE zat er in het verleden wel eens vaker naast.

 5. Gökhan Erem says:

  Nou Henk ik denk dat je gelijk hebt, iedereen leest altijd mijn verhaal en handelt er ook naar. Beetje stellig gesteld maar dank voor het compliment. He en deze nog beste Henk, resultaten uit het verleden, je weet wel 😉

 6. michiel says:

  Goedemorgen,

  Het is natuurlijk iets anders verlopen dan hier verwacht. We hebben een bijzonder sterke stijging gezien tot boven de 500. Hoe ziet het plaatje er nu uit? Zijn de verwachtingen nog hetzelfde?

  mvg Michiel

Geef een reactie