Vuurwerk op komst?

Het slotkwartaal van 2020 is begonnen en wat gaat dat ons brengen? Blijft de beurs zijwaarts bewegen zoals in het afgelopen kwartaal of krijgt het bizarre beursjaar 2020 een spectaculaire afsluiting? Het vierde kwartaal heeft alles in zich om voor verrassingen te zorgen. Op politiek gebied zijn er de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit. Voor de economie is de vraag hoe bedrijven presteren en ingrijpen met reorganisaties. Intussen blijft het spannend hoe het coronavirus zich ontwikkelt en of er een doorbraak komt met een werkend vaccin. In deze bijdrage staan we stil bij twee belangrijke beursthema’s voor de komende maanden: de Amerikaanse verkiezingen én de ontwikkelingen rond eventuele nieuwe steunpakketten voor de Amerikaanse economie. Vervolgens kijken we naar de beursontwikkeling van de brede Stoxx 600 in Europa.

Amerikaanse verkiezingen: krappe uitslag of niet?

Afgelopen dinsdag vond het eerste presidentiële debat plaats tussen Donald Trump en Joe Biden. Hoewel de amusementswaarde misschien voor sommigen interessant was, ontaardde het debat in een ordinair moddergevecht. De polarisatie is de VS is zelden zo groot geweest en bij de komende twee debatten moeten Trump en Biden de grofweg 10 procent nog zwevende kiezers zien te overtuigen.

Gelet op alle geruchten over mogelijke fraude is voor beleggers vooral van belang hoe krap de uitslag wordt. Vooral als er bij een nipte overwinning voor Trump dan wel Biden een langdurige juridische strijd volgt, zal dat de beurs geen goed doen. Een discutabele overwinning is erger dan een duidelijke uitslag!

Wat de gevolgen zijn van de recente besmetting van Donald Trump met betrekking tot debatten en verkiezingen zal op de korte termijn duidelijk worden. Maar deze extra onzekerheid zal in eerste instantie de beurzen niet helpen.

Meer steun nodig om beoogde herstel vast te houden

Voor de financiële markten zijn onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten over een mogelijk extra steunpakket voor de coronacrisis uiteindelijk veel belangrijker. En er wordt vooralsnog geen overeenstemming gevonden en dat is zorgelijk. Want de zwaar getroffen Amerikaanse arbeidsmarkt oogt nog altijd kwetsbaar. Te midden van alle verhalen over economisch herstel, is het goed om in het oog te houden dat de Amerikaanse werkloosheidsaanvragen nog altijd bijna twee keer zo hoog zijn vergeleken met de periode voorafgaand aan de coronacrisis. Onderstaand plaatje illustreert dit overduidelijk (de aanduiding GFC staat hierbij voor de grote financiële crisis).

Ook moeten we niet vergeten dat er momenteel een grote ontslaggolf gaande is. Deze week alleen al zagen we de aankondiging van tienduizenden ontslagen door blue-chip-bedrijven, waaronder Walt Disney in de VS en in Europa ook energiegigant Shell. Grote multinationals moeten hard ingrijpen om overeind te blijven. We verwachten dan ook meerdere bedrijven in de zwaar getroffen sectoren en landen verder zullen saneren, en dat er hier en daar ook bedrijven omvallen.

Europese beurzen per saldo neutraal, maar veel onderliggende verschillen

Bovengenoemde kwesties kunnen allemaal serieuze impact hebben op aandelenmarkten in het vierde kwartaal. Vraag is of er een positieve noot komt die zorgt voor een eindejaarsrally. Of is de top in het derde kwartaal gezet en zakken we verder weg? Hieronder kijken we specifiek naar de situatie op Europese beurzen. Tja, de nieuwskoppen over de beurs hadden gedurende de zomer een hoog hosanna-gehalte en zo was het ook in de beleving van het brede publiek.

Maar als je goed kijkt, dan zie echt wel de sporen van vernieling die 2020 met zich mee heeft gebracht. In Nederland hebben de koersen van bijvoorbeeld energiegigant Royal Dutch Shell, ABN Amro, vastgoedfonds Unibail Rodamco en hun sectorgenoten wel degelijk een drukkend effect op de markten gehad. Hoogvliegers uit de techsector en de zich als bakstenen gedragende andere groep uit de zojuist genoemde sectoren hebben ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld de Europese Stoxx 600-index sinds juni per saldo niets is opgeschoten. Dat is te zien in onderstaande grafiek. Niets aan de hand zou je zeggen, maar niet dus als je dit beeld in perspectief zet en nader bestudeert.

Per saldo wordt de bandbreedte die we hierboven zien aan de bovenkant bepaald door een zone waar de hoogste koersen sinds juni tegen aan hikken. Dat is mogelijkerwijs een lagere top in relatie tot die van februari. Al meerdere malen is de bovenkant van de bandbreedte aangevallen, maar telkens tevergeefs. De vooruitzichten zijn in Europa per saldo niet positief genoeg bevonden om door te stomen naar nog hogere koersen. Zo zijn we aangekomen bij de onderkant van de grotere zijwaartse beweging.

Opvallend is dat er nauwelijks een rotatie heeft plaatsgevonden waarbij beleggers geld uit de winnaars uit de techhoek hebben getrokken ten bate van de achterblijvers uit de energiesector en de bankensector. Dit blijkt uit het feit dat in september ook de laagste koersen sinds juni zijn bereikt, de onderzijde van de range dus. Er ontwikkelt zich zo een neerwaarts momentum binnen de bandbreedte van de afgelopen maanden. Op het moment dat de bovenzijde van de range geslecht kan worden, ontstaat er een positiever beeld. De komende weken is de vraag vooral of de bodems van de range behouden kunnen blijven. Zolang er nog geen duidelijke keuze wordt gemaakt en de koersen in de getoonde bandbreedte bewegen zijn wij behoudend, uiterst selectief en blijven we vooralsnog weg van de verliezers.

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem.

Eén reactie op “Vuurwerk op komst?”

  1. Michael Nabarro says:

    test

Geef een reactie