Voor de Cijfers: Unilever

De koers €42,80. Dat is het niveau waarop morgen de aandacht gericht moet worden bij Unilever. Een blik op de bijgeleverde grafiek leert gelijk waarom dit niveau van belang is. Al 15 maanden ligt op op de benoemde zone een zwaar betonnen blok boven de koersontwikkeling. Vrij recent is de stijging in Unilever wederom stukgelopen op €42,80. Zorgen de cijfers van morgen voor het benodigde zetje in de rug om boven dit niveau uit te reiken? Het is in ieder geval de moeite waard om te wachten op een doorbraak van de weerstand alvorens met Unilever mee te springen.

Unilever-WeekGrafiek

Unilever-WeekGrafiek

Naast de horizontale ingetekende lijn staat ook een diagonaal stijgende lijn getrokken. Deze lijn duidt erop dat de kopers op steeds iets hogere niveaus opnieuw interesse krijgen in het aandeel. In de theorie staat de combinatie van de aangebrachte lijnen bekend als een stijgingsdriehoek. De theorie stelt dat de waarschijnlijkheid dat de horizontale lijn uiteindelijk breekt groter is dan dat de koers door de opstuwende stijgende lijn zakt. Tegelijkertijd weet de kenner van de theorie dat een patroon pas een patroon is nadat deze is voltooid. Zie hier de opmerking dat wordt geadviseerd om te wachten op een doorbraak van de aangehaalde €42,80.

Wordt de blik verplaatst naar de RSI dan ondersteunt deze het horizontale verloop van de achterliggende maanden. Sinds lange tijd is de indicator zowel niet OB als OS geworden. U weet dat dit een vereiste is om te spreken van een trendmatige beweging. Hetzij een beweging omhoog als ook een beweging omlaag. Een tweede objectieve indicator dat de koers van Unilever al maanden per saldo niet van haar plaats is gekomen is de 50 weeks gemiddelde lijn. In de grafiek is deze aangebracht met een rode kleur. U ziet dat deze lijn al maanden zo vlak loopt als het hooggebergte in Friesland.

Nu lenen koerspatronen zich voor het bepalen van ijkpunten zodra de triggerlijn wordt doorbroken. In het geval van Unilever ontstaat een vervolg-potentie van ruim 10 euro. Nogmaals een reden om de bevestiging van een breuk van €42,80 af te wachten. Er is immers nog voldoende ruimte om op een iets hoger niveau mee te doen. Het gevaar zit hem namelijk in het uitblijven van een breuk van €42,80. Dit impliceert een verder zijwaarts verloop met zelfs risico tot een terugval naar grofweg €38,00. Geduld is een schone zaak.

Eén reactie op “Voor de Cijfers: Unilever”

  1. Beste Geert-Jan, uitstekende analyse zij het met een ambitieus koersdoel. UN heeft zeker stijgingspotentieel.

Geef een antwoord