Voor de Cijfers: Unilever

De beste signalen zijn de mislukte signalen! Deze stelling lijkt momenteel van toepassing op het koersverloop van Unilever. Dat betekent dat de vooruitzichten voor de toekomstige ontwikkeling positief zijn. De cijfers van morgen kunnen een verder zetje in de goede richting geven.

Unilever-WeekGrafiek

Unilever-WeekGrafiek

Een trend is een trend! Wederom is deze beurswijsheid van toepassing. Sinds de tweede helft van 2011 is duidelijk sprake van hogere toppen en hogere bodems. De ingetekende diagonaal stijgende trendlijn onder het verloop sinds genoemde datum duidt dit gegeven. Nu kenmerkt een stijgende trend zich door achtereenvolgende hogere bodems en hogere toppen. In de eerste helft van 2015 is dit patroon echter doorbroken doordat twee gelijke toppen zijn gevormd. In augustus is de koers tevens door de reactiebodem tussen de twee respectievelijke toppen geslagen. Daarmee is in de grafiek een dubbel-top koerspatroon gezet. Nu stelt de theorie dat de terugtest op het patroon een halt moet worden toegeroepen rond de trendlijn getrokken onder de reactiebodem. In de grafiek is echter duidelijk te zien dat de koers alweer is opgelopen tot boven deze lijn. Vandaar de openingszin van deze update.

Over de bodem die in augustus is gezet kunnen een aantal opmerkingen worden gemaakt. Allereerst is sprake van een succesvolle hogere bodem binnen het beeld vanaf midden 2011. Daarnaast is de bodem op het 61,8 procent correctieniveau van de laatste actie-beweging in de stijgende trendmatige beweging gezet. Het betreft de stijging van oktober 2014 tot aan het niveau van de dubbele toppen. Tot slot kan worden opgemerkt dat de oude horizontale weerstandzone uit 2013 en 2014 nu als vangnet heeft gefungeerd. De ingetekende horizontale lijn rond €33,00 duidt deze situatie. De ontwikkeling van de laatste weken mag dus gezien worden als de volgende actie-beweging. De RSI ondersteunt deze visie want sinds 2011 fluctueert deze leidende indicator in een Bull Market Range. De scherpe daling in augustus heeft aan dit beeld niets afgedaan.

Concreet: de trend is intact. Na een reactiebeweging binnen de trendmatige beweging, die vanuit verschillende technische invalshoeken op een belangrijk niveau tot stilstand is gebracht, is de volgende opwaartse leg reeds gestart. Deze ontwikkeling moet de koers binnen het grotere beeld optillen tot boven de hoogste koers van 2015. Let wel, in de eerste helft van dit jaar is gebleken dat de zone rond €42,50 zwaar ligt. Vooralsnog is de focus dus slechts op dit niveau gericht.