Voor de Cijfers: Unilever

Binnen het huidige cijferseizoen staan voor morgen twee zwaargewichten uit de AEX gepland. Eén van de namen luidt Unilever. Vandaag op TradeIdee alvast aandacht voor deze multinational.

Over de lange termijn richting van Unilever bestaat niet veel onduidelijkheid. De afgedrukte grafiek vertoont een duidelijke stijgende trendmatige beweging. Deze beweging kenmerkt zich door hogere toppen en hogere dalen. De ingetekende diagonale trendlijn duidt de richting.

De recente verzwakking in de koers, welke in het laatste kwartaal van 2019 werd ingezet, is begin dit jaar wederom netjes opgevangen door de trendlijn. Daarnaast staat over de voorafgaande beweging vanaf de start 2018 een fibo-grid getekend. De test van de diagonale steunlijn valt samen met de test van de tweede reactielijn op de voorafgaande beweging. Deze combinatie van gegevens geeft aanleiding om aan te nemen dat de verzwakking slechts een adempauze binnen de langere termijn trend betreft en dat deze trend nog intact is. De eerste stappen omhoog vanaf de steunlijn en reactielijn zijn inmiddels alweer gezet.

Wordt het koersverloop van de indicator bekeken dan valt op dat bij het zetten van de hogere top laatste kwartaal 2019 de indicator netjes tot boven OB tikte terwijl bij het zetten van de recente bodem de indictor juist boven OS wist te blijven. Ook dit gegeven vormt een aanwijzing dat geconcludeerd mag worden dat de trend intact is.

Op basis van de reactiebeweging naar de eerste reactelijn kan een eerste extensieberekening worden uitgevoerd. Het betreft de zogenaamde 61.8 procent extensie. De rekenexercitie levert een volgende richtpunt €59.15 op. Dit niveau ligt boven de vorige top van september 2019 en past in het hierboven aangehaalde langere plaatje van achtereenvolgende hogere toppen en hogere dalen.

Tussen de huidige koers van Unilever en het berekende richtpunt liggen nog wel enkele potentiële barrieres. De eerste staat ingetekend op €55,25. Het betreft de clustering van de meest recente toppen. Boven deze lijn vormt de hoogste koers van 2019 dan een mogelijk obstakel. Deze is destijds gezet rond €57,75.

De belangrijkste conclusie luidt echter dat de langere termijn trendmatige beweging intact is en dat Unilever zich, na een afkoeling binnen deze trend, aan het opmaken is voor een volgende impulsbeweging. De positieve ondertoon blijft staan zolang de diagonale steunlijn niet neerwaarst wordt doorbroken.

Succes.

Geef een reactie