Voor de Cijfers: Unilever

Brexit of niet, belastingvoordeel of niet, de all time highs zijn binnen bereik en de cijfers komen er aan.

Het cijferseizoen is begonnen en de tweede gigant in de AEX is aan de beurt. We zien hieronder de weekgrafiek van Unilever, sinds de lows van 2009. In die afgelopen tien jaar is dit aandeel opgekocht van pakweg EUR 10 naar 5x zo veel, te weten zo’n EUR 50. Dat is een flinke stijging. Die stijging zie je niet terug in de index waar het deel van uitmaakt. Dat maakt Unilever tot één van de sterren van de index in Amsterdam. Dat is echter niet zonder slag of stoot gegaan want menige discussie is gevoerd in die periode over de toekomst van dit bedrijf. Het voordeel dat geboden wordt in Nederland door soepel om te gaan met de dividenden heeft ter discussie gestaan als ook het feit dat de Brexit die er tot nu toe niet kwam er toch zou komen en dit bedrijf parten zou spelen. Ondanks dat, de koersen zijn in trapsgewijze vorm naar boven geklommen. Jaar na jaar zijn daarbij all time highs genoteerd en zo ook nu is het kunnen bereiken van een nieuwe all time high in 2019 geen fantasie verhaal. Er zijn goede kansen daartoe als dit gedrag door beleggers doorgang vindt.

Unilever Weekgrafiek

Wat verder opvalt is dat de koersen telkens na het bereiken van nieuwe hoogtepunten een zijwaarts fase in gaan voor een jaar of 2. Dat is gebeurd in de periode 2015- 2017 waarbij gehandeld werd tussen EUR 33 en EUR 42. Zo ook nu is dat sinds 2017 het geval waarbij er gehandeld is tussen EUR 42 en de all time high uit 2017 op EUR 52,31. Die laatste periode vergroten we uit voor meer detail aan de hand van de daggrafiek hieronder. Zo zien we dat de VG’s aangeven dat we in aanval zitten om de bovenste grens te passeren. Er wordt per saldo steeds meer waarde aan dit aandeel toegevoegd, waarbij een cross van de korte VG boven de langere het proces weergeeft. De laatste tijd is dat wat hard gegaan waardoor er in de RSI een Overbought status is bereikt. Dat zegt ons dat de koersen meer dan te doen gebruikelijk zijn opgekocht in de afgelopen weken in aanloop naar dit moment. We zijn erg optimistisch zo blijkt uit dit gedrag en er is geen indicatie momenteel dat deze mening van de markt op korte termijn zal veranderen. Behoudens de korte termijn zig-zaggende koersen is per saldo een klimmende aandelenkoers voor Unilever relevant.

Unilever Daggrafiek

Conclusie:

De koersen zijn even aan het retracen na de eerste aanval op de weerstand bij de all time highs. Dit kun je zien als een pull-back (ook om de OB stand te doen afkoelen) maar dat is pas een feit nadat de koersen weer de noordelijke richting opnieuw verkiezen. Houd het scherp in de gaten want als morgen de draai komt moet je er snel bij zijn voor nieuwe all time highs. Op de lange termijn is het koersdoel voor dit aandeel nog steeds EUR 60, dus is er nog tijd zat. De vraag of EUR 50 nieuwe steun gaat bieden  voor een sprong naar nieuw territorium wordt een antwoord op gezocht. Wellicht brengen de kwartaalcijfers een positieve verrassing die dat snel kunnen bewerkstelligen. Anders is het aandeel wederom koopwaardig na de formatie van een hogere bodem die het liefst boven op de oude toppen van de afgelopen maanden zetelt.

2 reacties op “Voor de Cijfers: Unilever”

  1. BimBam says:

    dank voor de duidelijke analyse Gökhan

  2. Gökhan Erem says:

    Gaarne BB.

Geef een reactie