Voor de cijfers: TomTom

Morgen opent TomTom haar boeken. Nadat de navigatie gedurende geheel 2015 opwaarts stond ingesteld, ligt de koersvorming in de eerste zes weken van 2016 stevig onder druk. De cijfers verschijnen op een interessant moment van de koersontwikkeling. Zoals u gewend bent, blikt TradeIdee vandaag al vooruit.

TomTom-WeekGrafiek

TomTom-WeekGrafiek

Hogere toppen en hogere bodems sieren de grafiek. TomTom is echter wel een fonds voor de belegger die niet snel van het pad afraakt. Tussen een achtereenvolgende top en bodem kan de beurswaarde zomaar een derde afnemen. Waarvan Akte!

Zoals in de eerste alinea aangegeven opent TomTom haar boeken op een belangrijk moment van de koersontwikkeling. Waarop is deze constatering gebaseerd? Met de verdere verzwakking op deze maandag is de koers van TomTom aangekomen op een snijpunt van twee technische elementen. Het eerste element is de weerstandlijn van het voormalig trendkanaal waarbinnen TomTom jaren fluctueerde. Dit trendkanaal staat ingetekend. De koersversnelling gedurende 2015 heeft de koers uit het kanaal gedrukt. Oude weerstand vormt naderhand veelal nieuwe steun. Reden om oude trendlijnen door te laten lopen wanneer deze doorbroken zijn. In augustus 2015 is de bovenkant van het oude trendkanaal al een keer succesvol als steun getest. Lukt dat deze week weer?

De kans van slagen lijkt reëel want naast de oude weerstandlijn is de koers ook aanbeland bij het tweede fibo-niveau van de beweging in 2015 welke eerder in de column reeds is aangehaald. Fibo reactieniveaus hebben de neiging om als steunpilaar te fungeren. Rondom de huidige koers ligt dus een clustering van steun. Tot slot leert een blik op de RSI dat deze in de achterliggende maanden/kwartalen netjes OB is geweest en niet OS. Ook nu niet. Daarnaast noteert de leidende indicator op het niveau vanaf waar zowel in 2013 als in 2014 als ook in 2015 een stijging in de koers werd ingezet. Al met al lijkt een scenario dat TomTom dicht bij een bodem is een reële aanname. De navigatie kan weer ingesteld worden op hogere niveaus.