Voor de Cijfers: Royal Dutch Shell

Zwaargewicht Royal Dutch Schell opent morgen haar boeken. Een veel gehoorde visie onder beleggers en adviseurs is dat je dit aandeel in portefeuille moet hebben. De hoeksteen van je beleggingen. Probleem is echter wel dat RD al sinds 2011 geen enkele koerswinst heeft geboekt. Ooh ja….dividend!

RoyalDutchShell-WeekGrafiek

RoyalDutchShell-WeekGrafiek

Zijwaarts. Een blik op de bijgeleverde grafiek leidt tot deze conclusie. Beleggers in deze grootmacht hebben in de achterliggende jaren weinig tot geen koersplezier aan RD beleefd. Toch kan in het huidige beeld wel een klein lichtpuntje worden gevonden. In aanloop naar de cijfers is de koers in de achterliggende weken weggezakt naar een zone welke al lange tijd en meerdere malen heeft bewezen als springplank te fungeren. De ingetekende horizontale lijn rond €24,00 duidt deze situatie. Laat deze zone ditmaal opnieuw van zich spreken?

Op basis van de technische stelling dat de geschiedenis de neiging heeft zich te herhalen moet RD het voordeel van de twijfel worden gegeven. Anders verwoord, een scenario waarin de koers vanaf de huidige niveaus wederom opspringt is niet geheel onwaarschijnlijk. Let wel, dit is dan alleen interessant voor de belegger met een wat kortere tijdshorizon. Het langere beeld blijft zijwaarts, waarbij dus opgemerkt dat de koers momenteel aan de onderkant van de trading-range staat en zich op kan maken voor herstel binnen de horizontale bandbreedte. Wat is binnen deze beweging de eerste focus?

Rond €27,00 liggen oude bodems. Deze zone kan nu opgemerkt worden al eerste weerstandgebied. Weet RD dit gebied in de komende weken te overwinnen dan ligt de weg vrij voor herstel naar grofweg €29,00. In deze tweede zone mag worden verwacht dat het koersverloop wederom haar Waterloo vindt. De koersen in het derde kwartaal van 2014 boven dit gebied vormen eerder de uitzondering dan dat verwacht wordt dat RD in staat is om dit kunstje te herhalen.

Met het noemen van de respectievelijke niveaus €24,00 en €29,00 zijn de grenzen van de aangehaalde bandbreedte gedefinieerd. Het huidige scenario helt dus licht over naar een beeld van onderkant horizontaal kanaal naar bovenkant horizontaal kanaal.

In dit scenario behoeft het natuurlijk geen toelichting dat koersen onder €24,00 afbreuk doen aan de voorzichtig positieve ondertoon. Onder €24,00 ziet u een tweede horizontale lijn getrokken in de grafiek. De verwachting luidt dat deze lijn als magneet gaat fungeren als en indien RD onder €24,00 zakt.