Voor de Cijfers: Philips

Het huidige cijferseizoen gaat volgende week weer verder. De nieuwe handelsweek wordt afgetrapt met opnieuw een zwaargewicht. Het woord is maandag aan Philips.

Nadat deze week ASML haar boeken heeft geopend, is het maandag tijd voor de volgende kolos uit de AEX. Zoals gezegd, Philips is aan de beurt. Wordt een blik op de bijgeleverde weekgrafiek geworpen dan kan gesteld worden dat deze redelijk links onder van start gaat en momenteel aan de rechter bovenzijde noteert. In jargon staat deze ontwikkeling omschreven als een stijgende trend. Toch is dit maar de helft van het huidige verhaal. Want wordt de aandacht wat meer naar het recente koersverloop verschoven, zeg maar vanaf het tweede kwartaal 2017, dan ontstaat toch een iets ander beeld. De term zijwaarts of horizontaal is dan meer van toepassing.

In de grafiek staan twee lijnen ingetekend. Deze staan getrokken op respectievelijk 29.50 en 40.00 en duiden de grenzen van de hiervoor aangehaalde horizontale bandbreedte. Wordt de afgedrukte RSI bekeken dan valt op dat deze al lange tijd geen duidelijke OS of OB notering heeft laten zien. Ook nu lijkt de indicator weer net onder de OB-signaallijn te haperen. Zie de ingetekende horizontale lijn net onder de rode OB lijn. Worden tot slot de MA-lijnen bekeken, dan valt op dat de MA20 en MA50 lijn in de weekgrafiek sinds het tweede kwartaal 2017 om elkaar heen dansen. Daarnaast begint de MA50 lijn steeds vlakker te lopen. Ook een technische indicatie dat de stijgende beweging plaats heeft gemaakt voor een patroon van twee gelijke bodems en twee gelijke toppen.

Alhoewel, de cijfers moeten maandag natuurlijk uitwijzen of de aarzeling van de laatste weken rond 40.00 inderdaad wordt omgezet in een gelijke top of dat de cijfers juist aanleiding geven om de koersstijging vanaf januari dit jaar te hervatten. Door naar de daggrafiek.

Philips WeekGrafiek

In de daggrafiek staan uiteraard ook de twee horizontale lijnen ingetekend. Een blik op deze grafiek leert dat de stijgiing in 2019 de koers van Philips van de onderkant van de bandbreedte naar de bovenkant van de bandbreedte heeft getild. De conclusie dat de zone 40.00 ook nu weer lastig ligt kan worden getrokken uit het feit dat de opmars van Philips sinds begin juli een halt is toegeroepen net onder dit niveau.

De RSI in de daggrafiek vertoont echter een ander beeld dan het beeld dat we zien in de weekgrafiek. In de daggrafiek wel een aantal duidelijke OB noteringen in de laatste maanden. Daartegenover staan geen OS noteringen. Terug naar jargon, er is sprake van een Bull Market Range. Wel een kleine waarschuwing. Tussen koers en indicator is in de laatste weken divergentie ontstaan. Je zou zelfs kunnen stellen dat de koersontwikkeling van de RSI sinds midden juni iets weg heeft van een hoofd schouder patroon.

Dus ook uit deze grafiek komt het beeld naar voren dat de cijfers van maandag moeten uitwijzen of de aarzeling van de laatste weken rond 40.00 inderdaad wordt omgezet in een gelijke top of dat de cijfers juist aanleiding geven om de koersstijging vanaf januari dit jaar door te zetten.

Philips DagGrafiek

Conclusie

Een trend is een trend. Dit geldt ook voor zijwaartse trends. Op basis van de daggrafiek mag aangenomen worden dat het maandag nog een hele opgave zal zijn om boven 40.00 uit te breken. Anders verwoord, zolang 40.00 niet wordt overwonnen blijft de gedachte dat het zijwaartse beeld intact blijft.

Let wel, hier staat niet dat gelijk weer aan 29.50 gedacht moet worden. Maar een beweging richting 36.00 behoeft niet uitgesloten te worden. Deze kan dan mooi als aanloop dienen voor een nieuwe aanval op 40.00. Pas boven 40.00 loopt het gevaar enigszins uit de grafiek weg.

Eén reactie op “Voor de Cijfers: Philips”

  1. wh.giesen says:

    De dag is nog niet om maar vooralsnog ziet het er niet verkeerd uit voor dit fonds. RSI in de 30 wederom ob, en in de dag op dit moment ook geen shs meer te bekennen, einde van de dag afwachten dus.
    Volgende weerstand ligt pas op 58, dus er is nog ruimte genoeg.

    mvg

Laat een reactie achter