Voor de Cijfers: Philips

Volgende week trapt het huidige cijferseizoen aan het Damrak af met Philips. Een blik op de grafiek leert dat al lange tijd sprake is van een succesverhaal. In een goede vier jaar is de koers van de elektronicagigant nagenoeg verdubbeld. En het einde van het succes lijkt nog niet in zicht.

Philips-WeekGrafiek

Het beeld voor Philips is het beeld van stijgen, consolideren, stijgen, consolideren en zo verder. In de grafiek zijn twee perioden van consolidatie ingetekend. Eentje van grofweg 2014 tot eind 2016 en eentje gedurende een aantal maanden in 2017. Nu wil het toeval dat Philips een aantal weken geleden deze meest recente consolidatie-fase heeft verlaten. Op basis van het hiervoor neergelegde stappenplan betekent dit dat dan nu weer een fase van stijgen moet volgen. De eerste stappen in deze fase zijn inderdaad door Philips gezet. De conclusie luidt dus: Trend is Trend!

Een aantal objectieve indicaties ondersteunen de conclusie uit de vorige alinea. Allereerst de twee gemiddelde lijnen. Zoals duidelijk valt te zien noteert de korte lijn boven de lange lijn. De theorie stelt dat in zo’n situatie sprake is van een onderliggende stijgende trendmatige beweging. Vergelijk het huidige verloop van de lijnen maar eens met het verloop van dezelfde lijnen in de periode tussen 2014 en eind 2016. Hiervoor is opgemerkt dat in deze periode sprake was van consolidatie. En inderdaad slingerden de lijnen in dit tijdvak rondom elkaar heen. Een tweede indicator komt uit de RSI. In het tijdvak 2014 tot eind 2016 fluctueerde de indicator in neutraal terrein. Geen enkele OB-notering of OS-notering werd in deze periode gezet. Recent is echter wel een OB-notering gezet. Daarnaast fluctueert de RSI sinds de doorbraak eind 2016 in de bovenste helft van haar bandbreedte welke bekend staat als de Bull Market Range. Een vervolg naar hogere koersen in de komende weken ligt daarmee in de lijn der verwachting.

Op basis van projectie volgt een eerst hogere ijkpunt rond €39,75. Belangrijker is echter de constatering dat de trend, welke zoals aangegeven al jaren bezig is, volledig intact is. Toch zit er nog een klein addertje onder het gras.

De theorie stelt dat oude weerstand, nadat zij is doorbroken, vaak nog een keer wordt opgezocht om getest te worden. In deze stelling schuilt dus het risico dat de koers van Philips nog een keertje kan terugvallen naar €33.30. Deze mogelijke zwakte moet dan echter wel gezien worden als een koopkans. Want nogmaals: Trend is Trend!

Laat een reactie achter