Voor de Cijfers: KPN

De Koninklijke PTT Nederland is aan de beurt om de boeken te openen. Wordt het verrassend?

Het meest spannende dat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt met dit aandeel concentreerde zich rondom de perikelen die met miljardair Carlos Slim en zijn bedrijf America Movil werden beleefd. Dat speelde zich af rond het moment dat in 2013 de bodem werd bereikt. De versnelling naar boven is daar getuige van. Toen dat eenmaal van de baan was vanwege overheidsingrijpen is die opleving inmiddels ook weggeëbd. De koersen van dit aandeel bewegen dan ook lange tijd tussen de bandbreedtes die in de afgelopen jaren zijn gecreëerd door beleggers en hun gedrag. Veel neutraler kunnen we het niet stellen, want de koersen bevinden zich halverwege tussen de laagste koersen van 2013 en de hoogste koersen van 2016. Sterker, de koersen verhouden zich recent zelfs in een nog nauwere bandbreedte, namelijk tussen de top van 2018 en de bodem van 2019. Veel structureel koop of verkoopgedrag zien we dus niet terug. Niet voldoende om een duidelijk opwaartse of neerwaartse richting af te kunnen leiden voor de lange termijn.

KPN weekgrafiek

Wanneer we inzoomen in het laatste deel van de grafiek zien  we de range van de afgelopen 2 jaar in meer detail terug. We bekijken dat aan de hand van de daggrafiek waaruit twee fases op dit time frames af te leiden zijn. Zo was er 2018 waarin de koersen een neerwaarts trendmatig verloop kenden. De VG’s crossten ende daling vond plaats. Dit blijkt uit de rode arceringen in de grafiek. Het rode blok in de RSI geeft aan dat er een bear market range heeft bestaan waarbij de RSI nooit Overbought werd maar wel telkens Oversold. Dat duidt op een scheve verhouding in het voordeel van de verkopers. Die hebben in die periode de overhand gehad. Vanaf oktober is daar een einde aan gekomen. Eerder dan de algemene markt die in januari pas een halt aan de daling toeriep. Daarna is KPN in een omgekeerde, en dus positieve fase terecht gekomen.  Deze bull market range kenmerkt zich door een RSI die telkens Overbought wordt en nimmer Oversold. De groene arceringen verduidelijken dit fenomeen. De opwaartse cross van de VG’s in oktober 2018 wordt daarmee ondersteund en de koersen zijn op trendmatige wijze gestegen. Nu geldt dat deze fase met zijn bijbehorende kenmerken behouden kan blijven zolang de koersen in de bovenste helft van deze range blijven noteren. De cijfers zullen de lakmoesproef brengen zonder dat daarbij met grote verrassingen gecalculeerd wordt. Zolang KPN geen gekke dingen meedeelt en zijn investeerders vertelt wat zij verwachten zal hun reactie ook meevallen. De verwachtingen zijn niet erg hooggespannen dus dat moet wel lukken zou je zeggen.

KPN daggrafiek

Conclusie:

Er is niet veel aan aan KPN. De opwaartse trend biedt kansen naar de bovenzijde van de range zolang de koersen boven EUR 2,60 blijven noteren en de RSI niet OS raakt. De afgelopen dagen is meer dan de markt in het algemeen teruggegeven, dus lijkt het er op dat er voorzichtigheid is ingebouwd. Bij geen verrassende zaken kun je er van uitgaan dat dit terrein snel teruggewonnen wordt en dat er dan een poging tot een nieuwe recente high kan ontstaan.

Geef een reactie