Voor de Cijfers: Koninklijke Olie

Morgen publiceert het mammoetschip van de AEX haar cijfers. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de bijgeleverde grafiek van Koninklijke Olie laat sinds enkele weken haarscheurtjes zien. Een mogelijke eerste positieve reactie op de cijfers moet daarom met argusogen bekeken worden. Hieronder het verhaal van het hoe en waarom.

Koninklijke Olie-WeekGrafiek

Beleggers met een goed geheugen zullen zich herinneren dat de koersontwikkeling van Koninklijke Olie in de periode midden 2014 tot begin 2016 gevangen zat in een neerwaartse ontwikkeling. Vanaf het begin van het vorige kalender jaar heeft de koers zich echter in een opwaarts trendkanaal aardig weten te herstellen van de voorafgaande malaise. De openingsopmerking over de haarscheurtjes heeft betrekking op dit trendkanaal. Sinds enkele weken begint de steunlijn van het kanaal namelijk te kraken. Dat niet alleen. Ook de stijgende lijn onder de bodems in de RSI is sinds enkele weken neerwaarts doorbroken. Een scenario waarin de koers in de komende weken/maanden verder onder druk komt te liggen mag dan ook zeker niet uitgesloten worden. Een positieve reactie morgen doet aan dat beeld niets af. Het spel van een doorbraak wordt immers vaak in drie stappen gespeeld. De bekende UPG-strategie.

De voormalige steunlijn van het trendkanaal noteert momenteel rond grofweg €24,80. Oplopende koersen richting deze zone mogen vooralsnog dus slechts gezien worden als de klassieke terugtest op wat voorheen de steunpilaar onder het koersverloop was. Ook rond €23,50 staat een lijn getrokken. Voor het innemen van short-posities of het afbouwen van long-posities dient gewacht te worden totdat dit niveau neerwaarts is doorbroken. De huidige bewegingsruimte alvorens de koers een keuze dient te maken is dus beperkt tot minder dan anderhalve euro. Wat als de steunpilaar op €23,50 breekt?

Onder de eerste horizontale lijn kan de koers verder doorzakken naar de vorige bodem. Deze is gezet aan het einde van het derde kwartaal 2016 en gevormd op €20,80. Let wel, dit niveau vormt slechts een eerste ijkpunt. Belangrijker is de constatering dat onder €23,50 het opwaartse koersverloop sinds begin 2016 definitief over is. De blik moet morgen dus op dit niveau gericht zijn. Let wel, pas boven €24,80 neemt het risico wat af. Laat u dus niet door een eerste positieve reactie op het verkeerde been zetten.

Geef een antwoord