Voor de Cijfers: ING

De cijfers van ING komen morgen op een cruciaal moment in de koersontwikkeling van ING. In de achterliggende weken is onze financial een van de trekkers geweest voor de hogere koersen van de AEX. Het eindresultaat is dat zij de totale koersval van midden 2015 tot midden 2016 inmiddels heeft hersteld. De reden waarom in de openingszin naar het woord cruciaal is gegrepen ligt in het vraagstuk of de cijfers van morgen de koers genoeg momentum geven om tot boven €16,00 te klimmen. Zoals in de grafiek aangegeven was het nagenoeg precies de huidige koerszone van waaraf het verval in 2015 werd ingezet. Vormt de ingetekende horizontale lijn wederom het keerpunt of werpt ING dit horizontale juk morgen juist van zich af?

ING-WeekGrafiek

De eerste conclusie die kan worden getrokken luidt dat een trend een trend is totdat het tegendeel wordt bewezen. Maar wat is de huidige trend? Wordt een lange bril over meerdere jaren opgezet dan kan worden gesteld dat het koersverloop zijwaarts is geweest. Weliswaar met grote uitslagen tussen eind 2013 en nu, maar toch zijwaarts. Wordt een wat korter tijdsbestek bekeken dan kan worden gesteld dat zich sinds midden 2016 nog steeds een patroon ontwikkeld van hogere toppen en hogere bodems. Dit zijn juist de karakteristieken van een stijgende trend. En net voor de cijfers komen het langere termijn en wat kortere termijn verhaal samen rond €16,00. Nogmaals, een cruciaal moment.

In haar recente euforie heeft ING een koersgat geslagen. De gap is met een rode cirkel gearceerd. Nu stelt de theorie dat koersgaten in een latere fase opgevuld worden. Weet de koers morgen niet af te rekenen met de aangebrachte horizontale weerstand dan kan deze koersomissie voor de komende weken als eerste ijkpunt worden gedefinieerd. Het bijbehorende niveau ligt rond €14,35.

Neemt ING morgen echter wel afscheid van €16,00 dan ontstaat verdere opwaartse ruimte welke pas haar eerste obstructie tegenkomt rond €19,90. Voor dit niveau moet helemaal teruggegrepen worden naar het jaar 2008. Vraag is of beleggers beschikken over zo’n lang geheugen. Daarom is het belangrijker om te concluderen dat boven €16,00 een voortzetting van de beweging vanaf midden 2016 aannemelijk wordt dan dat gelijk wordt gekeken naar waar deze beweging zijn mogelijk Waterloo vindt. Een trend is immers een trend! Afsluitend kan dus worden gesteld dat de ogen morgen gericht moeten zijn op de zone €16,00.

Geef een antwoord