Voor de Cijfers: ING

Nou veel geluk dan maar. ING komt met kwartaalcijfers en koersen liggen diep, diep in het putje.

Op de bodem zou je bijna willen zeggen maar dat is niet per se het geval. Laag is niet per se goedkoop, en het kan altijd lager. Check dat maar even met de obligatie- en olieboeren. Evengoed de feiten zijn als volgt.

Dat de koersen van ING dalen is niet iets van de laatste tijd. Dat geldt ook voor sectorgenoten die in dezelfde regio opereren. Een bank zijn in West Europa na 2008 is niet meer zo leuk als het in de jaren 90 was. Dat zal menig oudcollega van ons ongetwijfeld beamen. Stilletjes weliswaar anders haal je de volgende ronde van bezuinigingen niet,…. geintje. Moet kunnen toch? Ter zake dan .

De daling is al tijden aan de gang middels lagere toppen en bodems hetgeen natuurlijk te maken heeft met het landschap van de vlakke rentecurve, de sterk veranderde regelgeving ook sociaal normbesef genaamd en niet in de laatste plaats natuurlijk onder invloed van de stand ter techniek. Als je één van deze ontwikkelingen niet weet te ondervangen ben je al gauw de sjaak als bank zijnde. Gooi daar nog eens bovenop de vergrijzing van de regio waar je actief bent, dan is de fantasie er wel snel uit lijkt me. Zo lijkt de markt er ook over te denken in de afgelopen jaren. Gaat daar morgen verandering in komen? Nee, lijkt me niet.

Sterker, als je niet heel erg snel weet te verrassen in positieve zin dan zou de consolidatie na de klapper van de afgelopen maanden weleens beeindigd kunnen worden. En dan hebben we het over negatieve koersontwikkelingen die een lawine kunnen veroorzaken. De koersen zijn namelijk niet verder gekomen dan een consolidatie vlak boven 4,50 in de afgelopen weken waarin de Bel20 en de AEX waar ING deel van uitmaakt zo’n 30% zijn gestegen vanaf de laagste koersen. Als het effect van een positief sentiment is dat koersen zijn blijven plakken aan de onderzijde van de mogelijkheden. Wat gebeurt er dan als je teleurstelt?

Ik noem het maar even. 2 EUR kan gewoon hoor, Denk maar aan KPN en Aegon, die stonden ook ooit veel hoger. Jazeker ook dubbele cijfers en ook wel eens 4. Is na morgen de tijd gekomen dat ING deze twee neerwaarts gaat volgen? Lijkt me ook een behoorlijke opgave. Evengoed de impasse is daar en kan morgen in de ene of andere richting exploderen gezien gecomprimeerde ontwikkeling van de koersen in de laatste weken. Onder 4,50 (de groene lijn) is de beer los en dreigt een serieus verder verval. Boven 5,50 is de positieve verrassing daar en kan er behoorlijk hersteld worden.

Aangezien de korte termijn richting er niet is is wellicht een optie constructie met potentie beide kanten op de beste oplossing momenteel. Wie zal het zeggen? We gaan het zien. Het is in ieder geval wel spannend. (Zul je net zien, onveranderd en alles conform verwachting 🙂 )

ING DagGrafiek

 

Geef een reactie