Voor de Cijfers: ING

Morgen opent wederom een grote naam uit de AEX haar boeken. Het betreft financial ING. Vandaag dus de gebruikelijke vooruitblik op TradeIdee.

De kop van 2019 is eraf. Na de klappen van 2018, waarbij de financiële markten met name in de laatste weken van het vorige handelsjaar extra onder druk stonden, kenmerken de eerste weken van 2019 zich juist door wat herstel van de markten. Vraag is of de langere bodems zijn gezet of dat juist sprake is van een kort beleefde opleving tegen de onderliggende hoofdrichting in.

Dit algemene marktbeeld zien we ook heel duidelijk terug in het koersverloop van ING. Voor deze financial geldt vooralsnog dat de huidige kracht niets meer en niets minder is dan een opleving. Een opleving die ook nog eens op haar laatste benen lijkt te lopen.

ING-DagGrafiek

Het verhaal start in de week-grafiek. In bovenstaande grafiek kan een duidelijk neerwaarts gericht trendkanaal worden aangebracht. Tegen het einde van 2018 tikte de koers van ING de onderkant, oftewel steunlijn, van het ingetekende trendkanaal aan om vervolgens vanaf deze lijn wat te herstellen. De eerste conclusie die kan worden getrokken luidt dat de koersvorming nog steeds plaatsvindt binnen het ttendkanaal. Anders verwoord, de huidige kracht kan voorlopig als niets anders worden omschreven dan een logische reactie op de voorafgaande daling. Een trend gaat immers altijd in golven. Ook een dalende trend.

Wordt de blik verschoven naar de RSI dan kan worden opgemerkt dat deze al enkele maanden in een Bear Market Range noteert en binnen deze beweging in 2018 een aantal keer achter elkaar netjes onder de OS-lijn is gedoken. De indicator bevestigt dus het beeld dat de trend voor ING neerwaarts is. Daarbij komt dat ING al enkele weken aarzelt tegen de weerstandlijn van het trendkanaal. De recent hoogste koers is interessant als de voorafgaande daling in het verhaal wordt betrokken.

De aangehaalde daling verliep destijds van €11.60 naar €9,10. Wordt de derde  reactiebeweging, oftewel de 61,8 procent, over deze daling berekend dan verschijnt €10,65. Vrij nauwkeurig het niveau van de hoogste koers in januari.  Tot slot kan worden opgemerkt dat de MA20 de weerstandlijn van het trendkanaal al sinds het midden van vorig jaar netjes volgt en als zodanig dus ook een barrière opwerpt. Tot slot noteert de MA20 duidelijk onder de MA50, zie cirkel, hetgeen ook op een dalende ontwikkeling van ING duidt.

ING-WeekGrafiek

In bovenstaande dag-grafiek staat het aangehaalde fibo-grid ingetekend. Zoals gezegd, hapert de koers al enkele dagen rond de derde fibo-reactielijn. Uit de dag-grafiek komt echter nog een aanwijzing naar voren. Tussen de koers van ING en de RSI is in de achterliggende opleving namelijk een Negatieve Reversal gezet. Ook deze set-up is een aanwijzing dat ING aan de vooravond staat van het hervatten van de voorafgaande beweging. En deze was dalend. Een nieuwe verkoopimpuls kan de laagste koers van ING uit 2018 aanscherpen. Oftewel, nu een volgende lagere top in zicht lijkt, mag aangenomen worden dat een volgende lagere bodem gezet gaat worden.

 

3 reacties op “Voor de Cijfers: ING”

 1. Hoekstra says:

  Waarde Geert-Jan,
  Met het risico, dat u mij mijn opmerking weer niet in dank zult afnemen, wil ik u er toch op attenderen, dat uw tekst suggereert, dat eerst de weekgrafiek en daarna de daggrafiek afgebeeld behoren te worden, terwijl die nu in omgekeerde volgorde staan.
  Als u dat wilt aanpassen, dan kunt u in de 3e alinea ‘vooranog’ ook veranderen.
  GRS Hoekstra

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hoekstra,
  Ik heb nimmer uwen opmerkingen niet in dank afgenomen…. 🙂 ….mijn opmerking van destijds…had betrekking op het gegeven…dat u iets een rubriek gaf…welke het niet was…wat betreft deze opmerking…dank voor uwen scherp oog…de tekst is aangepast…het omdraaien van de grafieken…is echter een veel ingrijpender proces…zodat ik zo vrij ben…om aan te nemen dat een ieder…ach u snapt…
  GRS Geert-Jan

 3. Hoekstra says:

  Waarvan akte.

  Na de cijfers is ING +4,5% op 10,90

Laat een reactie achter