Voor de Cijfers: DSM

Vandaag houden de Europese markten hun deuren gesloten. Morgen gaat de handel echter gewoon weer van start en dan is het de beurt aan DSM om openheid van zaken te geven. Vandaag alvast een blik vooruit. Voor de lezers die slechts aan enkele woorden genoeg hebben hier alvast de eindconclusie: Een trend is een trend!

DSM-WeekGrafiek

De bijgeleverde grafiek, welke een tijdsvlak van meerdere jaren beslaat, loopt letterlijk van links onder naar rechts boven. De vaste lezers weten dat deze ontwikkeling bekend staat als een stijgende beweging. In de grafiek zitten een aantal elementen verborgen die erop duiden dat deze beweging nog niet ten einde is. Wordt de periode 2014 midden 2016 bekeken, dan kan worden opgemerkt dat DSM in deze periode in een consolidatie-fase gevangen zat. De ingetekende trendlijnen duiden het gegeven dat deze fase zich heeft ontwikkeld als een omgekeerde ascending-triangle. In 2016 heeft DSM dit continuatie-patroon weten te doorbreken en in de nadagen van het vorige handelsjaar heeft een succesvolle terugtest plaatsgevonden op het patroon. Met deze ontwikkeling heeft de koers haar stijgende trendmatige beweging, na een oponthoud van enkele jaren, weten voort te zetten.

In de hierboven aangehaalde terugtest zit een volgende aanwijzing. Bij het testen van de voormalige weerstand als nieuwe steun heeft de koers van DSM een vrij nauwkeurige fibo-terugtrekkende beweging laten zien. Daarnaast is de indicator op de terugtest van een jarenlange Bear Market Range naar een Bull Market Range gedraaid. Zie de ingetekende halve cirkel in de RSI. Nu wil de theorie dat na een retracement een extensie mag worden doorgevoerd. Het extensie-grid staat ingetekend en u ziet dat DSM in de eerste maanden van 2017 al enkele beloften op basis van dit grid heeft weten in te lossen. Nog twee extensie-niveaus staan echter open, te weten de 61,8 procent en de 100 procent extensie. De bijbehorende koersdoelen liggen op respectievelijk €68,90 en €77,70. De verwachting luidt dat DSM zich in de komende weken/maanden op deze niveaus gaat richten.

Zit er dan geen enkele gevaar in de grafiek. Zeker! In de RSI staat, naast de hierboven aangehaalde halve cirkel, ook een rode cirkel ingetekend. Deze cirkel waarschuwt voor het gegeven dat de indicator nog niet in staat is geweest om opnieuw tot boven de OB-lijn te klimmen. Dit moet in de komende dagen/weken wel gebeuren om het hierboven neergelegde scenario te ondersteunen.

Mochten beleggers de cijfers van morgen toch met enige tegenzin begroeten dan moet deze ontwikkeling in het langere plaatje gezien worden als een kans. Zoals gezegd ligt de focus voor de komende periode op een voortzetting van de trend.

Lees ook de visie van mede TradeIdee columnist Martine Hafkamp over DSM: Bulk in de Luier, Vitamines in de Sluier

Geef een antwoord