Voor de Cijfers: DSM

In de achterliggende weken zijn de grote namen uit de AEX reeds met de boeken opengegaan. Het huidige cijfersseizoen gaat deze week echter gewoon verder. Morgen komt DSM. Vandaag dus de gebruikelijke “Voor de Cijfers”.

Het langere termijn beeld voor DSM laat al jarenlang een mooie opwaartse trendmatige beweging zien. Een blik op onderstaande lange grafiek maakt dit beeld direct duidelijk. De afgedrukte grafiek laat immers een duidelijk gevalletje zien van links onder naar rechts boven. Bij de gemiddelde lijnen noteert kort al weer enige tijd boven lang en de RSI noteerde in 2019 al een keer duidelijk boven OB terwijl het al weer jaren geleden is dat de laatste OS werd neergezet. Als extra toevoeging kan worden opgemerkt dat in geheel 2019 sprake is van een Bull Market Range in de indicator. In het koersverloop staan twee diagonale lijnen ingetekend. In het eerste kwartaal wist DSM de parallellijn te overstijgen en inmiddels doet deze lijn al enkele weken succesvol dienst als steun. Gevalletje oude weerstand nieuwe steun. De eerste conclusie luidt dan ook dat de langere termijn trend van stijgen intact is.

Zoals zo vaak zijn echter wel enkele aandachtspunten aan te stippen. De eerste luidt dat de koers onder de MA20 is gezakt en dat dezelfde MA20 nu al enkele weken als een soort van dynamisch dak boven de koers noteert. Daarnaast kan natuurlijk opgemerkt worden dat de meeste recente top van DSM begin september is gezet met een RSI onder de OB lijn. Na het uitblijven van deze ondersteuning heeft de koers en stap terug moeten doen en is daarna min of meer zijwaarts gaan bewegen tussen de reeds benoemde MA20 en de bovenste diagonale lijn. De swung is momenteel dus even uit het koersverloop. Een blik op de daggrafiek moet duidelijkheid geven waar de triggers liggen voor respectievelijk een hervatting van de opwaartse langere beweging of juist een verdere correctie richting MA50.

DSM WeekGrafiek

DSM WeekGrafiek

De impasse van de laatste dagen/weken is in onderstaande daggrafiek aangegeven met het intekenen van twee horizontale lijnen. De grenzen staan getrokken op respectievelijk 111.25 en 104.25. Binnen deze grenzen zit het koersverloop gevangen. Wordt nog wat scherper gekeken dan kan zelfs opgemerkt worden dat in de laatste weken de toppen fractioneel lager liggen en de bodems fractioneel hoger zodat een driehoek-formatie is ontstaan. Deze is echter niet ingetekend. Om niet te scherp op de bal te spelen is gekozen voor de aangehaalde grenzen.

De huidige consolidatie komt in de grafiek duidelijk tot uiting door de gemiddelde lijnen. Niet alleen zijn deze lijnen in de achterliggende dagen/weken naar elkaar toe aan het bewegen, de hellingshoek van beide lijnen is inmiddels ook nagenoeg vlak. Zie ook dat de RSI al bijna twee maanden in een nauwe bandbreedte rondom het 50-punt slingert. Ook dit gegeven is aan objectieve aanwijzing dat de bij de weekgrafiek aangehaalde swung momenteel even ontbreekt.

In de komende dagen dient de blik dus gericht te zijn op de aangehaalde grenzen van 111.25 en 104.25. Slechts een notering buiten deze grenzen geeft aanleiding om een verdere ontwikkeling van DSM te verwachten. Tussen deze grenzen is DSM leuk voor de trader, maar niet voor de belegger. Wat als een van de grenzen wordt overwonnen?

Stijgt DSM in de komende sessies boven 111.25 dan lijkt het startsein gegeven voor hervatting van de langere termijn beweging. Het eerste richtpunt ligt dan uiteraard boven de top van september op 117.15 want een trendmatige stijgende beweging kenmerkt zich immers door achtereenvolgende hogere toppen.

Glijdt de koers van DSM echter onder 104.25 dan moet geschakeld worden naar de MA50 uit de weekgrafiek. Deze noteert momenteel rond 99,00 maar is uiteraard dynamisch in de tijd. Let wel, zelfs een daling tot aan deze lijn doet vooralsnog geen afbreuk aan de langere termijn stijgende ontwikkeling.

DSM DagGrafiek

DSM DagGrafiek

Conclusie

DSM zit al enkele weken vast en opgesloten. Deze fase moet echter binnen het langere termijn beeld slechts gezien worden als adempauze en consolidatie. De koers stuitert al weken op en neer tussen grofweg 111,25 en 104.25. Zolang de koers tussen deze grenzen noteert hoeft de belegger geen haast te maken. De verwachting luidt overigens dat de cijfers van morgen niet perse direct de trigger hoeven te zijn voor een uitbraak uit de aangehaalde range. Pas boven 111,25 wordt DSM weer interessant voor de langere termijn. Onder deze grens schuilt namelijk het gevaar dat de MA50 uit de weekgrafiek in de komende weken/maanden nog een keer wordt opgezocht.

Laat een reactie achter