Voor de Cijfers: ASML

Nieuwe all time highs of toch niet? De kwartaalcijfers kunnen mogelijk de doorslag geven.

Het cijferseizoen gaat weer beginnen en zoals te doen gebruikelijk beginnen we met de A en specifiek met ASML. Onze grote, wereldwijde speler in de semicondutor industrie. ASML was al groot, maar tegenwoordig is het veilig om het zelfs een kolos te noemen. Een heuse gigant waarbij het al tijden goed gaat met de koers van het aandeel van dit bedrijf. De beleggers in dit bedrijf zijn keer op keer beloond voor hun vertrouwen met nieuwe all time highs.  Jaar op jaar en keer op keer werden correcties overwonnen en werd telkens een nieuw hoogtepunt bereikt. In 2014 werd nog EUR 50 betaald voor een aandeel. In 2017 was dat alweer de helft van de waarde. Nog sneller dan die verdubbeling werd de koers ingezet om EUR 200 te bereiken hetgeen ook nog bijna lukte in 2018. Dat was echter te ver en te snel gegrepen en een correctie wed ingezet. Die bedroeg maar liefst 50% van de stijging tussen 2016 en 2018. Vanaf eind 2018 is de opwaartse draad weer opgepakt maar die EUR 200 is nog steeds niet bereikt. Gaat dat nu wel lukken met nog maar een klein stapje te gaan en de cijfers die worden gepresenteerd?

ASML WeekGrafiek

Technische Analyse ASML week grafiek

De daggrafiek toont de ontwikkeling van de laatste tijd in meer detail. Aan het einde van het vorige kwartaal stonden koersen nagenoeg gelijk aan die van nu. Standvastigheid is wel aan de orde maar doorpakken lijkt moeilijk vooralsnog. Beleggers willen blijkbaar meer en misschien ook wel nieuwe informatie voordat zij opnieuw tot actie over gaan blijkbaar. Anders wordt dus niet meer dan EUR 200 betaald voor een aandeel ASML voorlopig. Recent werd de all time nog een beetje aangescherpt maar in aanloop naar de cijfers over het eerste kwartaal van 2019 wordt nog even ingehouden. Dat blijkt uit het verlies van momentum in de laatste weken. De voortschrijdende gemiddelden als ook de RSI zeggen echter dat per saldo de bullfase nog niet voorbij is want echt veel terrein teruggeven is er niet bij. Het kan daardoor een kwestie van tijd zijn voordat de koersen wel de magische EUR 200 opzoeken. De kwartaalcijfers kunnen mogelijk het verschil maken in deze strijd om nieuwe all time highs en de magische grens van EUR 200. Aan het einde van de week weten we meer over hoe de beleggers denken over de toekomt van het aandeel ASML en of ze bereid zijn om meer dan EUR 200 te betalen voor een aandeel daarin.

ASML Daggrafiek

Technische Analyse ASML dag grafiek

Conclusie

Kwestie van tijd zouden wij zeggen aangaande die EUR 200, maar je weet maar nooit. Dus te meer niet anticiperen maar reageren al moet gezegd worden dat als je al Long zit in ASML het ernaar uitziet dat je aan de goede kant zit. De targets van de 38,2% retracement  ( de extensie daarvan) komt uit op EUR 220 maar liefst. Zonder grote negatieve verrassingen komt die koers er vast voor dat we in het nieuwe kalenderjaar zitten, is daarbij de gedachte. Aangezien ASML een positieve noot is geweest in de afgelopen jaren is er geen reden om te vrezen.

Geef een reactie