Voor de Cijfers: ASML

Zin in Chips? We gaan het morgen weer beleven. De cijfers komen er weer aan.

Het cijferseizoen gaat weer beginnen en ditmaal bespreken we als eerste de grafiek van ASML, de grote, wereldwijde speler in de semiconductor industrie. Het gaat al een hele tijd goed met de koers van het aandeel van dit bedrijf. Er is dus blijkbaar weinig teleurstellends in de ogen van de beleggers geweest afgelopen jaren. Na ergens in 2014 enigszins moeite gehad te hebben met de EUR 50 grens werd deze in 2015 benut door kopers om vervolgens de strijd aan te gaan met de dubbele waarde van destijds, de magische grens van EUR 100. Ook deze werd zonder moeite overstegen en al gauw kwam daar bijna nog een keer een verdubbeling op. Koersen bij de EUR 190 werden genoteerd ten tijde van de eerste helft van 2018. Totdat de klad er in kwam en de koersen terug zakten naar ongeveer EUR 130 aan het einde van 2018. Dat hield een 50% retracement van de beweging tussen 2016 en 2018 in. Vanaf dat moment is er een flink herstel ingezet echter de oude records zijn nog niet gehaald sinds de daling die dit aandeel in 2018 parten speelde. Gaat het nu wel lukken met de cijfers van deze week? De verwachtingen zijn in ieder geval wel erg hoog gezien de overtuiging waarmee de afgelopen tijd dit aandeel gekocht is.

ASML weekgrafiek

De daggrafiek toont de ontwikkeling van de laatste tijd in meer detail. Er is geen houden aan lijkt wel in aanloop naar de cijfers. Elke dip die een paar dagen duurt wordt zo ongeveer gekocht en daarmee is er een leuke opwaartse trend ontstaan die de koersen tot aan de dag van de cijfers begeleid heeft. De RSI toont in deze periode bevestiging van deze overtuiging door regelmatig overbought te raken hetgeen zo veel zegt als dat er telkens hogere prijzen voor dit aandeel betaald wordt. De voortschrijdende gemiddelden zijn opwaarts gecrossed hetgeen zegt dat er over een verloop van tijd waarde aan deze notering is toegevoegd. Met dat gedragspatroon gaan we de cijfers tegemoet. De spanningsboog is gespannen.

ASML daggrafiek

Conclusie:

Er is geen enkele reden om te twijfelen op basis van het beleggersgedrag of dat er nog meer in zit. De fibo extensie geeft aan dat koersen ruim boven EUR 200 uiteindelijk aan de orde zullen zijn en ook de daggrafiek houdt dat niet tegen door een tegengestelde indicator of iets dergelijks. Behoudens korte termijn beweeglijkheid dat zoals altijd met dit aandeel gepaard gaat, ziet het er naar uit dat de beleggers optimistisch gestemd zijn en dat ook zullen blijven na morgen. tenzij er een een hele grote onvoorziene tegenvaller komt natuurlijk, maar dat zou dus een verrassing zijn waar momenteel geen indicatie van te bespeuren is. Het zit er dus allemaal erg goed uit één dag voor de cijfers.

 

2 reacties op “Voor de Cijfers: ASML”

  1. Roland says:

    dank Gökhan

    dat wil zeggen Royal Dutch Shell, Unilever, ING en ASML, samen goed zijn voor meer dan de helft van het gewicht van de AEX

    dat kan een knal up geven in de aex dan

  2. Gökhan Erem says:

    Tja, op fondsniveau zijn er wel kansen die de Aex steeds verder op kunnen stuwen. Al is het een moeilijk geval om zonder serieuze correctie op indexniveau opwaartse doelen te kunnen blijven definiëren. Het zijn eerder de internals die het em doen momenteel, dus daarin is ASML een grote jongen ja.

Geef een reactie