Voor de Cijfers: Arcelor Mittal

Hoe zijn de cijfers? Gehard staal of broos gietijzer?

De koersen liggen in ieder geval loodzwaar. Sinds de grote glijpartij een decennium geleden is dit aandeel blijven dalen tot het 2016 werd. We kijken nu overigens naar koersen die zin gecorrigeerd naar de reverse split van 2017. De koersen zijn daarna nog even doorgelopen naar een hoogtepunt in 2018. Dat was allemaal leuk en veelbelovend. Maar de knik die de markt in het algemeen maakte in het laatste kwartaal van 2018 had ook hier zijn effect.

In de range.

Het ging al niet met hoog momentum. Nu zijn koersen per saldo nog steeds gevangen in de range waar de afgelopen 10 jaar het meest is gehandeld. Ongeveer tussen EUR 31 en EUR 17 betekent dat. Daarbinnen is in 2018 een neerwaartse cross gemaakt in de VG’s. Deze geven aan dat binnen de grote range de koersen aan het dalen zijn. Met koersen dicht bij de onderzijde van de range is het dus de vraag of de cijfers voor een behoud van de range gaan zorgen of dat de koersen verder zullen dalen.

Arcelor Mittal Weekgrafiek

We zoomen weer in zoals we altijd doen. De daggrafiek toont dat er een serieus verval is geweest sinds medio vorig jaar, ruim voordat de algemene markt in mineur stemming kwam. Dat heeft alleen maar een versnelling in de al gekozen neerwaartse richting betekend. Het herstel daarna is ook niet best. In tegenstelling tot de algemene markt die de afgelopen kwartalen flink terrein heeft teruggewonnen is dat hier niet zo. Arcelor heeft slechts 38,2% van de daling sinds oktober 2018 teruggewonnen. En dat is het beste punt geweest tot twee keer aan toe. De koers was toen EUR 21,50.

Grotere zaken

Inmiddels is op de korte termijn al flink gedaald en houd men blijkbaar rekening met een sterk verslechterend beeld voor dit bedrijf. De internationale discussie over handelsbarrières is hierbij natuurlijk van substantiële invloed. De koersen houden nog maar net boven de laagste koersen in 2 jaar. De cijfers moeten dus wel behoorlijk goed zijn en iets bijzonder positiefs toevoegen aan de vooruitzichten wil de koers niet verder dalen. Onder EUR 17 zou je je kunnen voorstellen dat beleggers die eerder vertrouwen hebben gehad in Arcelor dat nu sterk op de proef gesteld zien worden. Er is dus werk aan de winkel, doe je best, anders is het niet best.

Arcelor Mittal Daggrafiek

Conclusie:

De signalen in neerwaartse zin overheersen ten opzichte van al het positieve. Dat kun je samenvatten als er is een grote range op lange termijn en er is een mogelijk steuntje bij EUR 17. poeh poeh, nou nou. Dat weegt natuurlijk niet op tegen de middellange trend, de lange termijn VG’s, de ruimte naar beneden onder EUR 17 en de fibo projectie targets. Wanneer zouden ze weer een reverse split overwegen denk je?

Kijk op GSmarket.nl voor passende Turbo’s en Traders

3 reacties op “Voor de Cijfers: Arcelor Mittal”

 1. wh.giesen says:

  Bedankt voor de analyse, ik had al eerder gevraagd voor een update maar ik zie nu dat zolang we onder 21,50 koersen er geen enkele opwaartse focus meer bestaat voor dit aandeel momenteel.

  mvg

 2. Gökhan Erem says:

  O dat hebben we dan gemist denk ik. Nou het verhaal is eigenlijk dat bij de eerste de beste verzwakking in de algemene markt het hier keihard gaat. Kun je nagaan als de hele markt eens gaat corrigeren. Het is zo’n verhaal van dat ie naar boven gedempt mee doet en naar beneden twee keer zo hard.

 3. Roelof says:

  Dit is het enige fonds in de AEX dat vrij direct “last” heeft van die China perikelen.

  Mocht er ooit wel een deal komen dan kan het drie keer zo hard naar boven gaan. Toch?

Geef een reactie