Voor de Cijfers: Arcelor Mittal

Zijn de vooruitzichten van gehard staal, of ligt het aandeel zo zwaar als gietijzer?

Het cijferseizoen is aardig op weg en de beurt is aan Arcelor Mittal waar sinds vorig jaar deze tijd 30% van de waarde is verloren en sinds het begin van dit jaar er bijna 20% is gewonnen. Het is een beweeglijk aandeeltje zoals we weten en daar heeft de omgekeerde split niets aan toegevoegd of verminderd. Sterker je kunt zelfs stellen dat er nieuwe down side is gemaakt door het getal waarmee het aandeel noteert te verhogen want het geeft in ieder geval het gevoel dat er meer ruimte is om te dalen. Meer dan dat er een getal zou staan dat 3x zo laag is als de huidige notering. Dat was namelijk de oude koers. Zo noteren we nog steeds in de dubbele cijfers maar zijn de vooruitzichten er niet per se beter op geworden.

Arcelor Mittal daggrafiek

Relativeren

Weet dat in de daling dit aandeel harder ineen dook dan de index en bij het herstel dat we zien het behoorlijk achterblijft. Dat zegt iets over de wil om specifiek Arcelor Mittal te kopen. Weinig dus. Nu geldt dat ook voor de sectorgenoten waardoor je de schuld niet aan Arcelor zelf kunt toebedelen, aan de andere kant dan hadden ze maar iets met AI of Blockchain moeten bedenken want dat is wel hot schijnbaar, ?. Het blijft moeilijk voor de Europeanen met de koers van Trump en de Aziaten ten aanzien van deze sector.

Actie Reactie

Wanneer we de stijging zoals we die recent hebben gezien afzetten tegen de grotere beweging dan zien we dat dit een reactieve en dus correctieve beweging vormt. De stijging is namelijk niet verder dan de 38,2% retracemeent gekomen waardoor de vorming van een lagere top dreigt. Als dit morgen gebeurt omdat de cijfers daar aanleiding toe geven is het mis met Arcelor Mittal. De koersen gaan dan op weg om de €15 aan te vallen hetgeen gewoon een vervolg zal inhouden van de eerder ingeslagen weg van de daling.

Dit baseren we ook op het bewegen in de bear market range van dit aandeel. Zie daartoe het blauwe blok in de indicator. Daaruit blijkt dat beleggers steeds lager het gevoel van duur bekruipt en dat er dan wordt geloosd.

Als de cijfers mee mochten vallen om de een of andere reden is het niet gedaan met de negatieve insteek voor Arcelor Mittal. Vanaf hier zijn er namelijk grote hordes te overwinnen voordat je structureel positief kunt worden over dit aandeel. Tot en met €25 is alles namelijk correctief van aard en dreigt elke dag de vorming van een lagere top.

Het aandeel oogt dan ook broos en het kan daarmee elk moment gedaan zijn met de stijging. Gaan de cijfers die trigger vormen of  wordt er nog een reden gevonden om het tot nu toe kort beleefde optimisme wat langer aan te houden? Voor dat laatste moet wel aardig wat nieuw nieuws meegedeeld worden, maar gezien de beweeglijkheid van dit aandeel is niets onmogelijk.

Conclusie

Conclusie is dan ook dat het aandeel niet koopwaardig is vlak voor de cijfers, sterker, als je de overtuiging hebt dat deze stijging voor Arcelor Mittal tijdelijk is, is dit misschien wel het moment om in actie te komen. Anders wacht je tot morgen want elke beweging na morgen heeft nog een staartje te gaan. Je bent moeilijk te laat bij een aandeel met zulke grote uitslagen namelijk. We gaan het zien, laat maar komen die cijfers.

 

Geef een reactie