Voor de Cijfers: Ahold Delhaize

De supermarkt koning van de lage landen gaat haar boeken tonen. Wat staat er in over Q1 2019?

We beginnen bij het lange termijn beeld voor dit aandeel dat een belangrijke rol speelt in de lage landen. De afgelopen jaren heeft dit aandeel steeds de bovenzijde verkozen. De vraag is na enige twijfel in 2017 constant het aanbod blijven overtreffen. Dat blijkt uit de langere termijn uptrend in dit aandeel (groene diagonaal). De VG’s hebben begin 2018 een opwaartse cross getoond. Sindsdien is er geen verandering gekomen in het positieve beeld voor dit aandeel. Ook de dip in december van 2018 is aan dit aandeel voorbij gegaan. Daardoor mag het langere termijn beeld sterk heten.

Niet netjes.

De lange termijn trend is echter niet een hele nette, maar de indicatoren die boel objectief bekijken geven bevestiging van het opwaartse beeld voor dit aandeel. De middellange termijn trend in het blauw geeft aan dat de pijlen nog steeds opwaarts gericht zijn ondanks de val van de afgelopen maanden. De dreiging vanuit de concurrentie, met name Amazon, heeft er toe geleid dat beleggers afstand hebben gehouden van dit aandeel in 2019 zover. Daarmee is Ahold één van de slechtste performers van de AEX  geweest in 2019. De vraag is dus of Ahold Delhaize nieuw elan kan brengen met de cijfers waardoor het zijn weg naar het noorden kan blijven vervolgen.

Ahold Delhaize weekgrafiek

Op de middellange termijn grafiek is nog duidelijk een opwaarts gericht beeld te zien.  Echter, de koersen staan onder niveaus die tijdens het vorige cijferseizoen werden genoteerd. Daarmee is een correctie gestart die inmiddels heeft geleid tot een neerwaartse cross van de VG’s (rode cirkel). Nu geldt dat er eerst verloren terrein teruggewonnen moet worden. De trend kan anders niet vervolgd worden en kunnen geen nieuwe records neergezet worden. Het is een afwachtende houding die we nu zien in aanloop naar de cijfers. Dit blijkt uit de rode cirkels in de RSI hetgeen duidt op gebrek momentum op de korte termijn.

Nieuw nieuws?

Wellicht brengt Ahold morgen een leuke verrassing met de presentatie van de cijfers. Dat doen ze dan hier op hun site. Dan pas kan er verder gereikt worden naar hogere koersen. Het lange termijn pad kan dan ook dan pas vervolgd worden. Op dit moment, met de gegevens die nu voor handen zijn, kunnen we stellen dat beleggers over het algemeen positief gestemd zijn over dit aandeel, maar voor de zekerheid hebben zij de laatste weken tegenvallers ingeprijsd door hun posities te verlichten.

Ahold Delhaize daggrafiek

Conclusie:

De correctie is aan, dat mag duidelijk zijn. De beleggers willen actie zien van dit concern gezien het gedrag dat zij de laatste weken vertoond hebben. De verwachtingen zijn daardoor laag gespannen. De trends zijn echter nog steeds positief en er is geen verwachting dat deze geslecht zullen worden gezien de OS stand in de RSI op de daggrafiek. Uiteraard geldt dat het ijs dun is.

Koersen zullen morgen boven EUR 20,85 moeten blijven noteren om de trend voor de middellange termijn de baas te kunnen blijven. In dat beeld is EUR 22 ook meteen de eerste weerstand op haar weg. Mocht het niet lukken om de EUR 20,85 te behouden, dan is er iets aan de hand wat grotere gevolgen heeft. Namelijk de test van de lange termijn trend die zich nu ergens bij EUR 17 ophoudt. Ahold heeft het dus allemaal in eigen hand morgen, en wellicht is het wel de toon die de muziek maakt.

Kijk op GSmarkets.nl voor passende Turbo’s

 

Geef een reactie