Voor de Cijfers: ABNAMRO

Geen fijne tijden voor beleggers in aandelen ABNAMRO

Beleggers worden momenteel niet vrolijk van ABNAMRO. Het aandeel is dit jaar met meer dan 60% gedaald en is het dividend voorlopig geschrapt. Het dividend is op verzoek van de ECB tot ten minste 1 oktober gestaakt om de financiële positie te versterken. Dan zal opnieuw worden beslist over het eventueel hervatten daarvan. Kortom; geen pretje voor de aandeelhouder en morgen krijgen we een kijkje in de boeken. En ook dat belooft niet veel goeds.

Europese Bankensector heeft het zwaar

De Europese bankensector heeft het al en tijdje erg zwaar. Het is één van de weinige sectoren die sinds de laatste financiële crisis niet in koers is gestegen. Sterker, de koers van de Europese bankensector staat nagenoeg gelijk aan de koers van begin jaren negentig. Er is uiteraard tussentijds wel dividend uitgekeerd, maar evengoed blijft deze sector ten opzichte van vele andere sectoren flink achter. Terecht of niet, het is wat het is.

Transformeren en innoveren

Daar zijn vele oorzaken voor aan te wijzen, maar vooral de lage tot negatieve rentes drukken zwaar op de resultaten. Het rentebedrijf is voor veel banken de basis voor hun inkomsten en hogere rentes lijken er voorlopig niet in te zitten. Ten tijde van de laatste financiële crisis hebben de Europese banken flinke klappen gekregen en moesten de kapitaalbuffers flink worden verhoogd. Daarnaast hebben ze te maken met een flinke margedruk vanwege de sterk toenemende concurrentie.

Zo zijn verzekeraars flink bezig op de hypotheekmarkt en bieden veel Fintech bedrijven gelijksoortige diensten aan. Vaak goedkoper, laagdrempeliger en kwalitatief zeer concurrerend. En dan helpen de vele schandalen en boete’s natuurlijk ook niet mee. Gezien de snelle verandering in deze sector naar een online omgeving, wordt verwacht dat voornamelijk die banken zullen overleven die het snelst innoveren en een onderscheidend karakter kunnen creëren. En dat zijn er niet veel. Gezien de sombere economische vooruitzichten is een consolidatieslag in de sector niet ondenkbaar.

Cijfers en verwachtingen?

Recentelijk maakte concurrent ING de cijfers bekend. Zoals gebruikelijk schreven we één dag voor de cijfers over de stand van zaken op TradeIdee. De cijfers van ABNAMRO zullen niet heel veel anders zijn, zo luidt de algemene verwachting. Ook hier wordt een stevige winstdaling onontkoombaar geacht, want ABNAMRO is bovengemiddeld afhankelijk van het rentebedrijf. Bovendien zal er vooral op de voorzieningen gelet worden. Wat voor een ellende zit er in de kast? Hopelijk krijgen we ook iets te horen over het strafrechtelijk onderzoek wegens witwassen. En hoe overtuigend is het allemaal?

Om toch met een positieve noot af te sluiten. Er is sinds kort een nieuwe kapitein aan het roer. Hopelijk weet hij de bank de goede kant op te sturen en een goede balans te vinden met het belang van de overheid dat tot nu toe voor beleggers niet veel heeft bijgedragen. Evengoed, nieuwe roerganger of niet, het is moeilijk zo niet onmogelijk tegen de maalstroom in te varen.

Kerngegevens 12/5/2020 Analisten adviezen Gem. Koersdoel Koers/Winst Div. Rendement
ABNAMRO 3 Kopen, 13 x Houden, 2 x Verkopen 13,29 (geschat) 6 0%

(bron kerngegevens: Analist.nl)

Wat zegt de grafiek?

Nou niet heel veel anders dan het bovenstaande doet vermoeden. Op een haar na noteert ABNAMRO de laagste koersen sinds heugenis van velen. En dat is niet vanwege de corona crisis en dus ook niet vanwege het opschorten van de dividend wat daar weer op volgde. Het is al tijden bar en boos, zie de downtrend die koersen al tijden neerwaarts doet bewegen. De algehele verslechtering van het beeld op de beurzen heeft slechts een versnelling van het eerder ingeslagen pad ingehouden. Dat beleggers hier niets van moesten hebben is al veel langer het geval. Kort gezegd, je hebt een slechte sector, in een slechte periode en binnen dat kader is dit één van de slechtere aandelen. Dat is onweerlegbaar.

Wat wel weerlegbaar is is de impasse die we sinds de grote glijpartij van alweer twee maanden geleden hebben bereikt. De min of meer zijwaartse koersfase die we in april hebben beleefd krijgt in aanloop naar de cijfers een licht negatief vervolg. De onderzijde van de driehoek die deze impasse weergeeft is geslecht en een verder verval dreigt. Onder de 6,20 is er geen houden meer aan en is het riemen vast. Pas boven de 6,80 kun je spreken van teruggewonnen terrein. En dan heb je alleen nog maar teruggewonnen wat in de afgelopen dagen is verloren. Voor een flinke verbetering is veel meer nodig en het ziet er niet veelbelovend uit. Behalve als je puts hebt natuurlijk, dan weer wel.

Conclusie

In lijn met de extreem lage waarderingen voor de Europese bankensector zijn de vooruitzichten voor ABNAMRO nog steeds somber. Misschien is er af en toe een opleving mogelijk wat op een incidentele, hoopvolle maar kort beleefde poging om rooskleurig te kijken duidt. Maar structurele verbeteringen zijn er zeker niet. Zowel vanuit fundamentele als technische onderbouwingen is aanhoudende druk op koersen te verwachten.

Laag is niet per se goedkoop en de waarderingen zullen snel oplopen als de verliezen en afschrijvingen zullen toenemen. Aanhoudend aanbod van verkopers is zo opgebouwd. We zagen ook dat ING bij meevallende ( maar evengoed slechte) cijfers niet tot een houdbare positieve koersbeweging beweging kwam. Komt dit alles door de verwachtingen in het grotere wereldbeeld of is het regio-, sector- en/of bedrijfsspecifiek? Wie zal het zeggen? De koek wordt nog niet als op beschouwd zullen maar zeggen.

Andere publicaties in de Voor de Cijfers Reeks waren de afgelopen weken Koninklijke Olie, Wolters KluwerAhold Delhaize, Galapagos en ING. Deze week publiceren na ABNAMRO,  SBM Offshore op 14 mei  en Aegon op 15 mei hun cijfers. Dit artikel is ook gepubliceerd op Business Insider.

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem

Geef een antwoord