USDIndex: USD Powerrr

Het is bijna zover, de Fed komt deze week. In aanloop naar dit grote moment is de sfeer zo gespannen dat de markten weinig meer durven te ondernemen. Is daar reden toe, gaat de wereld er volledig anders uitzien na volgende week? Dacht het niet.

 

Het is al een tijdje zo dat de financiële markten zich van persconferentie naar persbericht van centrale mogendheden slepen zonder dat wat er tussendoor gebeurt significant mag heten. Het is al jaren zo in de VS, maar nu hebben de andere mogendheden ook het stuur te pakken, maar of ze daarmee ook goede stuurmannen zijn geworden… Voorlopig rammen ze meer obstakels dan dat er doelen worden bereikt, maar een stuurman beoordeel je op de uiteindelijke uitkomst niet op het pad. Ook gek eigenlijk, als een buschauffeur op de eindehalte van z’n traject aankomt met een bus die total loss is denk ik dat de beste man niet meer hoeft te verschijnen maar in de financiële markten werkt het anders. Daar geldt dat als het bijsturen een botsing oplevert dat het per definitie de schuld is van de tegenligger, enfin. De Fed gaat dus bijsturen is het idee de komende week en de tegenliggers ruimen de busbaan, significante handel vindt nauwelijks plaats momenteel.

 

We gaan een jaartje terug toen in oktober Lagarde van IMF verkondigde dat het niet zo lekker ging in Europa, en boem daar gingen we. Het glijden werd alleen gestopt door Draghi en de ECB die verkondigden daar van alles aan te zullen doen. Direct werd er opgeveerd in de aandelenmarkten, terug naar af. In januari was het dan zover, QE Europa stijl werd een feit en prompt werd een spurt naar boven gestart, tot in maart Grexit de kop op stak. Aankondigingen in dat licht brachten aardig wat beweeglijkheid. De Grieken liepen weg, kondigden een referendum aan, stemden nee, of toch ja of zo, hetgeen stuk voor stuk momenten opleverde waarop de haast om te bewegen werd ontwikkeld. Toen het eenmaal een beetje rustiger werd was het de beurt aan de Chinezen en de Yuan, en knak er werd weer 20% van de aandelenmarkten af geramd. Inmiddels zijn we weer een stukje verder in de tijd en is het tijd voor twee fenomenen die volgende week plaats gaan hebben.

 

Als eerste de Fed, waar nu al een jaar naar wordt uitgekeken. Er zou wel of niet verhoogd worden, het zou om een 0,1% tot 0,5% gaan, alles is de revue gepasseerd in dat jaar. Nu is het zover volgende week, direct gevolgd door 1 van de 4 grote expiraties op de Amerikaanse beurzen met de bijbehorende quadruple witching hour en alle mogelijke hectiek van dien. De maandag erop gaan Alexander Sassen en ik een webinar organiseren bij DFT waarop we de stand van zaken na deze twee momenten zullen behandelen. Vanaf volgende week is een inschrijfpagina bij DFT beschikbaar waarop u zich kunt inschrijver voor het webinar dat wij op maandag 21 september zullen verzorgen.

 

Vandaag gaat het over het uitgangspunt van de USD in aanloop daarnaartoe. De vraag is wat er moet gebeuren wil de USD iets significants ervaren. Zo is het lange termijn beeld van de USD Index, een mandje van 6 munten waartegen de waarde van de USD wordt afgezet.

USDIndex weekgrafiek

USDIndex weekgrafiek

De koersen van de USD staan op een tien-jaars hoogtepunt. Niet nipt of sinds gisteren maar sinds begin dit jaar toen de ECB er een schepje bovenop deed is er nieuw territorium bereikt. Vanaf dat moment is er enigszins gecorrigeerd waarna zich tijdens de hectiek van de afgelopen maand in China een tweede test van de bodem succesvol heeft getoond. Ook de RSI zegt dat de koersen nu behoorlijk normaal gezien worden, net zo normaal als toen ze vorig jaar nog op 80 stonden. Nu staan koersen echter op 96. De terugval dient dan ook gezien te worden als een correctie op de stijging waarvan 38,2% is geretracteerd. Bijeen opwaartse uitbraak in de komende weken die koersen boven 98 brengt geldt dat het eerste koersdoel op basis van projecties uitkomt op 105. Bij aanhoudend optimisme geldt dat de 1,14 bereikt kan worden. Kort gezegd koersen maken pas op de plaats momenteel maar hebben geenszins negatieve vooruitzichten, de verwachting is gewoon dat de USD aan blijft sterken. In detail ziet het koersverloop uit het groene blok er als volgt uit.

USDIndex daggrafiek

USDIndex daggrafiek

Volledig zijwaarts dus, waarbij er geen discussie is over of de USD te hoog of te laag gewaardeerd zou zijn. De markten hebben rekening gehouden met alle mogelijke varianten van verhoging die we kennen, 0,1 tot 0,5%, deze september of december aanstaande of zelfs pas in 2016. Het maakt de USD niet veel uit zoals het er naar uit ziet. De correctie is de correctie en de markt is rustig in aanloop naar de Fed. Bij koersen boven 98 geldt dat de stijging wordt doorgezet en pas koersen onder 92 geven blijk van een negatieve verrassing. Een echte waarde verschuiving van deze index zal naar verwachting pas plaatshebben wanneer de rentes van de andere munten weer lager zullen moeten noteren. We wachten af en gaan het zien, het goede nieuws is dat de markten waar het in essentie om gaat voldoende ruimte hebben om de verschillende variatienootjes te kunnen verteren